Ο σεβασμός και η φροντίδα στο περιβάλλον φανερώνουν την παιδεία του κάθε ανθρώπου. Η πλαστική ρύπανση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί μεγάλη καταστροφή στην πανίδα. Πολλά θαλάσσια ζώα έχουν βρεθεί με κάποιο πλαστικό στο στομάχι τους. Παρακάτω αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση στην Ελλάδα και παρατίθεται ένα ερωτηματολόγιο προς απάντηση. Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο υπάρχουν ερωτήσεις σχετικές με τον τίτλο του άρθρου: Ποια πλαστικά ανακυκλώνονται;

 

Mελέτες

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι στην Ελλάδα κάθε ένας παράγει 68 κιλά πλαστικά απορρίμματα και από αυτά μόνο τα 6,5 κιλά αυτών ανακυκλώνεται. Επιπλέον, 57 κιλά από αυτά θάβονται και 4,5 κιλά διαρρέουν στη φύση. Στη φύση τα πλαστικά μένουν πολλά χρόνια και μολύνουν το περιβάλλον.

Ενδεικτικά, ένα πλαστικό ποτήρι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 1 ώρα χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί, ενώ μια γόπα τσιγάρου που έχει χρησιμοποιηθεί για 5 λεπτά χρειάζεται 5 έως 10 χρόνια για να καταστραφεί. Σύμφωνα με μελέτη του WWF Greece, από το 1950 έως το 2015 έχουν σχηματιστεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικά και από αυτά μόνο τα 600 εκατομμύρια τόνοι έχουν ανακυκλωθεί.

Πηγή εικόνας: tosowhat.gr

Aνακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι ένα μεγάλο ζήτημα στον ελλαδικό χώρο, για αυτό τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα πλαστικά ανακύκλωσης και μη. Τα ανακυκλώσιμα πλαστικά τοποθετούνται στους μπλε κάδους ενώ αυτά που δεν ανακυκλώνονται τοποθετούνται στους πράσινους κάδους.

Mερικά ανακυκλώσιμα πλαστικά είναι τα εξής: φιάλες καθαριστικών υγρών πιάτων, γάλα σε πολυστρωματική συσκευασία, κρέμα γάλακτος συσκευασία, χυμός με εύκαμπτη συσκευασία, περιτύλιγμα από τον πάγκο για την αγορά ψαριού ή κρέατος, τυρί σε φέτες συσκευασία, λουκάνικα συσκευασία, ελιές σε εύκαμπτη συσκευασία, στιγμιαίος καφές με καπάκι σε δοχείο αλουμινίου, καφές μια χρήσης σε σπαστό δοχείο και άλλες πολλές συσκευασίες. Να σημειωθεί ότι πριν το πέταμα στο μπλε κάδο, χρειάζονται καθάρισμα με νερό.

 

Πηγή εικόνας: vouliwatch.gr

 

Ερωτηματολόγιο

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απαντήσεις στο παρακάτω ερωτηματολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο άρθρο. Για να απαντήσεις στο κουίζ πάτα κλικ στην λέξη Ερωτηματολόγιο.

 

Πηγή εικόνας: webnode.gr
Αποτελέσματα μελέτης 26ου Δημοτικού Ιλίου

 

Πηγή πληροφοριών: www.wwf.gr

Συντάκτρια: Aθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency