Με γνώμονα την εξέλιξη και την ανάπτυξη, οι σύγχρονες επιχειρήσεις αλλάζουν τρόπο διοίκησης και επικεντρώνονται περισσότερο στο εργασιακό κομμάτι, και λιγότερο στην ψυχολογία του εργαζομένου.

Οι περισσότεροι εργοδότες δημιουργούν μια άτυπη στην ουσία συμφωνία για προσωπικά οφέλη και αμοιβαίες υποχρεώσεις, που σε βάρος πάντα είναι το προσωπικό της επιχείρησης, διότι οι υπάλληλοι θα είναι εκείνοι που ακριβώς πάνω από το κεφάλι τους θα έχουν το αφεντικό. Αυτό θα λέγαμε πως είναι ένα ψυχολογικό συμβόλαιο ενάντια στο προσωπικό.

Η διαφορά του ηγέτη από τον Manager είναι πώς στον ηγέτη εμπνέονται οι εργαζόμενοι και δεσμεύονται στο πρόσωπό του, πώς δημιουργούνται κίνητρα για συνεργασία. Τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν επαρκούν! Σε μια επιχείρηση σημαντικό ρόλο παίζει  η δημιουργία υγιών εργασιακών σχέσεων, η μακροχρόνια συνεργασία και η προσπάθεια μεμονωμένα στον κάθε υπάλληλο.

Είναι εκείνος που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, που δημιουργεί όραμα. Επενδύει στην συναισθηματική επικοινωνία με τους υφισταμένους του διαθέτοντας ενσυναίσθηση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της ομάδας του, και δεν αδιαφορεί για’ αυτές.

Τέλος, στην σύγχρονη διοίκηση, μετράει η ομαδική εργασία. Ο ηγέτης με το να ακούει τις απόψεις της ομάδας συμμετέχει ως ενεργό μέλος  και καθοδηγεί τους υπόλοιπους. Όσοι τον ακολουθούν το κάνουν επειδή εμπνέονται από τη στάση και τον ουδέτερο χαρακτήρα του και όχι επειδή φοβούνται ή νιώθουν υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Συντάκτης: Γεωργία Ρήγα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency