Wellness Ψυχολογία

Βγάλε το άγχος από τη ζωή σου!

Μοιραστέιτε το!

 

 

Άγχος, στρές και συναισθηματική κόπωση, είναι συναισθήματα που όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας βιώνουμε. 

Η πληθώρα υποχρεώσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά δεν μας αφήνει χρόνο να σκεφτούμε καθαρά, να χαλαρώσουμε και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και στα θέλω μας. Αυτό μας πιέζει ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό με όλες τις δουλειές που έχουμε να φέρουμε εις πέρας. 

Αν και όλοι οι άνθρωποι έχουν νιώσει αυτό το συναισθηματικό βάρος, ο τρόπος που το αντιμετωπίζει το κάθε άτομο διαφέρει αρκετά. Πολλοί νιώθουν αδύναμοι να το αντιμετωπίσουν και να το αποβάλλουν από την καθημερινότητα τους, ρίχνοντας μέρα με την μέρα την απόδοση  τους σε οτιδήποτε καλούνται να αναλάβουν. 

Πολλά άτομα παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν το άγχος ως κινητήριος δύναμη και μέρα με την μέρα γίνονται αποδοτικότεροι και πιο δημιουργικοί καθώς αντιλαμβάνονται πως η πίεση που νιώθουν εκείνη την στιγμή είναι κάτι προσωρινό, κάτι το οποίο δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, κάτι που έρχεται και φεύγει μόλις επικεντρωθούν στον στόχο τους! 

 

Ο καθένας από εμάς σίγουρα έχει βρεθεί σε μια κατάσταση όπου αισθανόμαστε ότι οι υποχρεώσεις μας δε τελειώνουν ποτέ, οι προθεσμίες πλησιάζουν γρήγορα, τα οικονομικά μας δεν μας βγαίνουν, οι εξετάσεις που είναι να δώσουμε πλησιάζουν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κρατηθούμε από το να εκφράσουμε την κατάσταση αυτή λέγοντας: “Αισθάνομαι άγχος!” Αλλά, τι πραγματικά είναι το άγχος και πώς μας επηρεάζει; 

Καλό θα ήταν πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι το άγχος δεν είναι απαραίτητα ένα “κακό” πράγμα. Χωρίς αυτή τη ικανότητα, η ανθρωπότητα δεν θα είχε επιβιώσει. Μας έχει σώσει πολλές φορές από διάφορους εχθρούς φυσικούς και μη. 

Το άγχος είναι κυρίως μια φυσική αντίδραση. Όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα μας αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό επίθεση και μεταβαίνει σε μια κατάσταση “αντιμετώπισης ή αποφυγής”, απελευθερώνοντας ένα σύνθετο μείγμα ορμονών και χημικών ουσιών όπως αδρεναλίνη, κορτιζόλη και νορεπινεφρίνη για να προετοιμάσει το σώμα μας να αντιδράσει. 

 Οι γρήγοροι παλμοί της καρδιάς που αισθανόμαστε, η γρήγορη αίσθηση της αναπνοής είναι η αδρεναλίνη, καθώς και μια ώθηση ενέργειας, που τελικά μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στην κατάσταση. 

 Αλλάζοντας ρότα και κάνοντας την χαλάρωση και την ηρεμία τρόπο ζωής, το άγχος θα πάψει να είναι πια όσο ενοχλητικό ήταν την πρώτη φορά. 

Εφαρμόζοντας απλές «τεχνικές» το άγχος δεν θα αποτελεί παρελθόν, όμως θα χάσει την δύναμη του! 

 

Άκου μουσική. Όχι απλά άκου, αλλά «νιώσε» την μουσική που ακούς!   

 

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, η μουσική που ακούτε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη θλίψη και ορισμένοι ψυχοθεραπευτές προτείνουν ακόμη τη μουσική ως οικονομικά αποδοτική θεραπεία για την κατάθλιψη. 

Όταν πρόκειται για άγχος, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος της καθημερινής τους ζωής. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Προκειμένου η μουσική να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων στρες, δεν μπορείτε απλώς να ακούτε παθητικά. Μόνο οι συμμετέχοντες στη μελέτη που άκουγαν τη μουσική για τον ρητό σκοπό της χαλάρωσης είχαν μείωση του στρες. Θα πρέπει λοιπόν να ακούμε μουσική συνειδητά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

 

Βάλε τα πιο άνετα ρούχα σου και βγες μια βόλτα στο πάρκο.   

 

Το περπάτημα και ο καθαρός αέρας αλλά και η άσκηση βοηθούν στο να καθαρίσει το μυαλό και να αποβάλλει το περιττό άγχος. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα και εκτέθηκαν σε χώρους πρασίνου αισθάνθηκαν πιο υγιείς, πιο δυνατοί, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι το περπάτημα μέσα σε ένα δάσος ή ακόμη και μια μικρή βόλτα σε κάποιο κήπο ή μικρό πάρκο. 

Έτσι, ανεξάρτητα από το που ζείτε, βγείτε έξω και αναπνεύστε λίγο φρέσκο αέρα. Το μυαλό και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσουν γι’ αυτό. 

 

Πάρε βαθιές και σωστές αναπνοές. 

Μπορεί να ακούγεται σχεδόν πάρα πολύ απλό, αλλά η συμπυκνωμένη αναπνοή είναι μια τεχνική που πολλοί χρησιμοποιούν για την ανακούφιση του στρες. Ήσυχες, προσεγμένες στιγμές για να μας ανασυγκροτήσουν είναι σημαντικές για όλους μας. Ερευνητές και επιστήμονες της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι αναπνοή που κάνουμε συνειδητά ,μπορεί να προσφέρει σχεδόν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του στρες. 

Όταν βρισκόμαστε σε μια ψυχολογική αντίδραση, ο ρυθμός της αναπνοής μας συνήθως αλλάζει. Η επαναφορά της αναπνοής μας στον φυσιολογικό ρυθμό, μας συνδέει ψυχοσωματικά με την στιγμή, που συνήθως δεν υπάρχει άγχος. Πολλές τεχνικές μυαλού και σώματος βασίζονται στην αναπνοή και τον ρυθμό της, επειδή η αναπνοή μπορέι να είναι αυτόματη αλλά και να ελεγχθεί. Η αναπνοή συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους μια που οξυγονώνει επίσης το αίμα και χαλαρώνει το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Έτσι όταν πάει να σας κυριεύσει το άγχος ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές και εκπνοές ώστε να δώσετε το μήνυμα σας στον εγκέφαλο ότι όλα είναι φυσιολογικά και ταυτόχρονα να το οξυγονώσετε βοηθώντας έτσι στη καταπολέμηση του στρες 

 

 

Τέλος, αγάπα τον εαυτό σου, δώστου λίγο χρόνο να ξεκουραστεί, πες του μπράβο για όσα έχει καταφέρει , πέρνα λίγο χρόνο μαζί του και εμπιστεύσου τον! 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *