Τι θα μαγειρέψετε σήμερα; Εμείς σας έχουμε την πιο φρέσκια και πετανόστιμη συνταγή δια χειρός της σεφ μας Χριστίνας Τριαντοπούλου, η οποία μας προτείνει ένα πιάτο που πρόκειται να υιοθετήσουμε ως αγαπημένο τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε!

Χταπόδι ξιδάτο με φάβα Λάρισας , καραμελωμένο κρεμμύδι και κάπαρη

Υλικά για το χταπόδι :

  • 1 χταπόδι 2 κιλά
  • 200ml λευκό ξύδι
  • 100ml ξύδι βαλσαμικο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4 κόκκους μαύρου πιπεριού

Για την φάβα Λάρισας :

  • 500γρ. Φάβα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 καρότο μεγάλο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια :

  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 2κ.σ. Βούτυρο
  • 1 πρεζα αλάτι
  • 40γρ. Ζάχαρη
  • 30 ml ξύδι βαλσάμικο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι , το κρασί , το βαλσάμικο ξύδι , τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους μαύρου πιπεριού  και έπειτα τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 50 λεπτά.
Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά την φάβα μας και τη βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα με αρκετό νερό προσθέτοντας το καρότο και τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια.

Αφού αρχίζει να βράζει χαμηλώσουμε την φωτιά και προσέχουμε όταν αρχίσει να αφρίζει να έχουμε το νου μας να ξαφρίσουμε την φάβα μας. Την αφήνουμε για 1 ώρα να βράσει καλά και συμπληρώνουμε νερό, εάν χρειαστεί.

Στο τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι .  Στη συνέχεια, περνάμε την φάβα μας από το μούλτι έτσι ώστε να γίνει λεία !
Έπειτα κόβουμε σε φέτες τα ξερά μας κρεμμύδια , παίρνουμε ένα τηγάνι στο οποίο βάζουμε το βούτυρο και αφού λιώσει τα ρίχνουμε μέσα (τα κρεμμύδια). Προσθέτουμε την πρέζα αλάτι και το αφήνουμε να μαλακώσει. Ρίχνουμε την ζάχαρη και χαμηλώσουμε την φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι και αποσύρουμε από την φωτιά .

Σερβίρουμε στην πιατέλα το χταπόδι με την φάβα Σαντορίνης , το καραμελωμένο κρεμμύδι και την κάπαρι, και είμαστε έτοιμοι να γευτούμε το υπέροχο πιάτο μας!

Bon Appétit!!!

 

 Συντάκτης: Χριστίνα Τριαντοπούλου, chef & μέλος της ελληνικής ακαδημίας Αρχιμαγείρων και Ελληνικής Ακαδημίας Γαστρονομίας,
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη.

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency