Στην ελληνική κοινωνία τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη πως θα έρθει μια δύσκολη στιγμή στη ζωή τους που θα πρέπει να κλειστούν στο δωμάτιο τους και να διαβάζουν με τις ώρες για να περάσουν το “Γολγοθά” των Πανελληνίων. Είναι δεδομένο άλλωστε για όλους, καθώς πρέπει να εισαχθούν οπωσδήποτε σε μία σχολή που θα τους εξασφαλίσει ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον και μια ευτυχισμένη ζωή.

Τα παιδιά λοιπόν, γεμάτα άγχος, διαβάζουν για αυτές τις μέρες των εξετάσεων, στις οποίες οφείλουν να αποδείξουν τις γνώσεις τους. Κάτι όμως που θα πρέπει να συμβεί μόνο μέσα σε λίγες ώρες! Από τη στιγμή λοιπόν που πηγαίνουν στην πρώτη δημοτικού και ξεκινά η μαθητική τους πορεία, ζουν για αυτές τις μέρες. Όχι όμως μόνα, αλλά έχοντας στο πλευρό τους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Με αυτή την προσμονή η ελληνική κοινωνία μεγαλώνει τα παιδιά της. Παιδιά βουτηγμένα στο άγχος για να καταφέρουν να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και να ικανοποιήσουν τόσο τους γονείς όσο και τον ίδιο τους τον εαυτό. Νέους που δε ζουν την ομορφιά της εφηβείας. Νέους των οποίων τα ανέμελα χρόνια αντικαθίστανται από την ανησυχία, τη νευρικότητα, το άγχος και το φόβο. Συναισθήματα που συνοδεύονται πολλές φορές με σωματικά συμπτώματα, τα οποία θα τους ακολουθούν μια ζωή. Οι Ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία σε γονείς και μαθητές.
Όταν όμως κάτι δεν μπορεί να αλλάξει, μπορούμε εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο το κοιτάμε. Οι Πανελλήνιες μπορούν να γίνουν από εχθρός, σύμμαχός μας.

Πώς θα γίνει αυτό;
Οφείλουμε πρώτα να κατανοήσουμε πως σηματοδοτούν το τέλος των μαθητικών χρονών και παράλληλα το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Είναι το πρώτο σκαλοπάτι της ζωής και η ένταξη στο χώρο των ενηλίκων. Είναι ένα τούνελ σκοτεινό που οδηγεί στο φως. Εκεί υπάρχουν νέοι φίλοι, νέοι γείτονες, νέο σπίτι και νέες εμπειρίες. Περιμένει άλλωστε μία φοιτητική ζωή… Μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του ανθρώπου για την οποία αξίζει να προσπαθήσει με όλη του τη δύναμη.
Δεν είναι εύκολη η χρονιά των Πανελληνίων. Την παρομοιάζω άλλωστε με την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Καμία εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια με όλες τις άλλες. Το αποτέλεσμα είναι που μέτρα. Ένα αποτέλεσμα που δεν σχετίζεται με τον τελικό βαθμό, ο οποίος άλλωστε είναι μόνο ένας αριθμός. Και τα αποτελέσματα δε χωρίζονται σε καλά και άσχημα, αλλά σε αυτά που ταιριάζουν στα θέλω και στα όνειρα μας. Δεν είμαστε άλλωστε ένας αριθμός! Γι’ αυτό σημασία έχει τη χρονιά των Πανελληνίων να αγωνιστούμε χωρίς άγχος για το μέλλον! Η ευτυχία ενός ανθρώπου δεν κρίνεται άλλωστε από έναν αριθμό.

Ο επιτυχημένος από τον αποτυχημένο διαφέρει επειδή προσπάθησε ακόμη μια φορά. Άρα οι Πανελλήνιες δεν είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή ενός ανθρώπου για να ευτυχίσει! Δείτε τις Πανελλήνιες αλλιώς… Σαν ένα ταξίδι στο οποίο θα συναντήσετε δυσκολίες, όμως θα αποκτήσετε γνώσεις, συνοδοιπόρους κι εμπειρίες. Μόνο τότε η επιτυχία θα είναι πιο κοντά από όσο πιστεύετε!
Καλή τύχη κι ελευθερία στα παιδιά που μέσα στις δύσκολες μέρες της Πανδημίας προσπάθησαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, να απομακρύνουν τους φόβους τους, να μείνουν προσηλωμένα στους στόχους που έθεσαν και να διαβάζουν έπειτα από πολλές ώρες τηλεκπαίδευσης. Καλό κουράγιο και στους γονείς για τη στήριξη που προσέφεραν στα παιδιά τους. Αφήστε τη ζωή να σας οδηγήσει στα καλύτερα που έρχονται!

 

Συντάκτρια: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου,
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: