Wellness Ψυχολογία

Ο στιγματισμός των ψυχικών διαταραχών παραμένει

Μοιραστέιτε το!

Η ψυχική υγεία, τότε και σήμερα

Είναι γεγονός πως η ψυχική υγεία παλιότερα ήταν ένα “απαγορευμένο” θα έλεγε κανείς θέμα. Υπήρχε ο φόβος της στοχοποίησης  και της κοινωνικής απομόνωσης. Αυτό συνέβαινε γιατί ο κόσμος δεν είχε αρκετές γνώσεις και σίγουρα λόγω της σύγχυσης της ψυχικής ασθένειας με επικίνδυνες για τον άνθρωπο συμπεριφορές και ενέργειες.

Σήμερα, η πρόοδος της ιατρικής αλλά και άλλων επιστημών, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών. Επιπλέον λόγω της στρεσογόνου καθημερινότητας, τα επίπεδα του άγχους, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ως αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση περιστατικών των ατόμων που χρήζουν βοήθειας ειδικών είτε συμβούλων ψυχικής υγείας. Όμως ο φόβος της στοχοποίησης παραμένει με αποτέλεσμα τα άτομα να μην ζητούν την βοήθεια που χρειάζονται.

Η σημασία της ενημέρωσης

Η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές, μας φέρνει ολοένα πιο κοντά με την πραγματικότητα. Το άγνωστο προκαλεί φόβο. Η ενημέρωση από την άλλη, οικειότητα.

Το ζήτημα της ενημέρωσης ωστόσο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την πρόληψη. Η εξοικείωση με τις μορφές των ψυχικών διαταραχών και ασθενειών, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ταχύτερη αντιμετώπιση αυτών.  Αναμφίβολα η διατήρηση της υγείας αλλά και της λειτουργικότητας ενός ατόμου διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα ζωής. “Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία” και η έγκαιρη διάγνωση μεγιστοποιεί τις πιθανότητες καλύτερης έκβασης μιας λιγότερο ή περισσότερο σοβαρής ασθένειας.

Το “ταμπού” της ψυχικής ασθένειας είναι ακόμη εδώ

Είναι γεγονός πως πολλοί είναι εκείνοι που δημόσια πλέον μιλούν για τα θέματα ψυχικής υγείας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στην πορεία της ζωής τους. Τονίζουν μάλιστα πως η βοήθεια επαγγελματιών του ιατρικού κόσμου ήταν όχι μόνο αναγκαία αλλά και αρκετά ωφέλιμη για τους ίδιους. Μια σιωπηλά συμφωνημένη προσπάθεια παρότρυνσης και άλλων ατόμων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να ζητήσουν βοήθεια. Χωρίς ντροπή και χωρίς τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Ακριβώς επειδή ακόμη τα θέματα ψυχικής υγείας, ή καλύτερα μιας ψυχικής διαταραχής ή ασθένειας, αποτελούν ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό, ταμπού.

Οι λόγοι που συμβάλλουν στην διατήρηση του θέματος ως ταμπού είναι αρκετοί. Ο φόβος κάποιου να γίνει στόχος αρνητικών σχολίων ή να απομονωθεί, αποτελεί αιτία άρνησης να επισκεφτεί κάποιον ειδικό. Ακόμη ο χαρακτηρισμός του “παθόντα” ως εγωκεντρικό άτομο, υπό το πρίσμα της ύπαρξης πολύ πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας που απειλούν άμεσα την ζωή των ανθρώπων. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να κρατά πίσω ένα άτομο που νοσεί από κάποια ψυχική διαταραχή, είναι οι πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας είδησης στο εργασιακό περιβάλλον. Εάν μπορεί μια τέτοια είδηση να επιφέρει κοινωνική απομόνωση, είναι εύλογο να επιφέρει προβλήματα στον εργασιακό χώρο του ατόμου, ενόψει πιθανής ανικανότητας αυτού να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η κατανόηση του προβλήματος είναι η αρχή της λύσης του

Στόχος κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η ευημερία του. Η καλή υγεία ψυχής και σώματος. Όπως αντιμετωπίζουμε τις παθολογικές ασθένειες, πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις ψυχικές. Μπορεί να είναι μια απλή διαταραχή είτε μια πιο σοβαρή ασθένεια. Το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει ο καθένας είναι να προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Αν αγνοήσουμε το πρόβλημα, δεν θα λυθεί από μόνο του. Αντίθετα θα παραμείνει και θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι σημαντικό να κλείσουμε τα αυτιά μας σε πιθανά αρνητικά σχόλια και να νικήσουμε κάθε φοβία που μας κρατά μακριά από την αναζήτηση βοήθειας.

Προφίλ

Ιωάννα Χιώτη
Ιωάννα Χιώτη
Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

Ιωάννα Χιώτη

Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *