daddy

Χρόνια Πολλά και μια αγκαλιά στους άνδρες-στυλοβάτες των σπιτιών!

Η ημέρα του πατέρα ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή του πατέρα» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τους μπαμπάδες όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε 3 Κυριακή του Ιουνίου. Τιμάμε και δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας στους ανθρώπους που συντέλεσαν στο να έρθουμε στη ζωή, μας αγκάλιασαν σφιχτά δίνοντάς μας το τρυφερότερο χάδι μαζί με αυτό της μητέρας. Γιατί όμως τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ;

Τους αγαπάμε γιατί είναι διαφορετικοί ως γονείς σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι πατεράδες έχουν ιδιαίτερο στιλ επικοινωνίας και διαδραστικότητας με τα παιδιά. Ήδη στις 8 πρώτες του εβδομάδες, το έμβρυο μπορεί να διακρίνει αν αλληλεπιδρά μαζί του ο μπαμπάς ή η μαμά.

Οι μπαμπάδες παίζουν διαφορετικά… παλεύουν με τα παιδιά, τα πετούν στον αέρα, τα γαργαλούν, τα κυνηγούν υποδυόμενοι τα “τέρατα ή τους σούπερ ήρωες ”. Κρύβονται όπου μπορούν για να τους βρουν τα παιδιά. Είναι όμως κι αυτοί που θα θέσουν τα όρια και θα διδάξουν στα παιδιά την υγιή ισορροπία ανάμεσα στην δειλία και την επιθετικότητα.

Οι μπαμπάδες χτίζουν εμπιστοσύνη. Ενώ οι μαμάδες προστατεύουν, οι μπαμπάδες σπρώχνουν τα παιδιά στα όριά τους. Αρκεί μια βόλτα σε πάρκο ή σε παιδότοπο για να διαπιστώσουμε ποιος αγχώνεται περισσότερο και λέει τα πιο πολλά μη. Μαζί λοιπόν οι δύο γονείς, τα βοηθούν να παραμένουν ασφαλή, ενώ επεκτείνουν τις εμπειρίες τους και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Οι μπαμπάδες συμμορφώνουν διαφορετικά καθώς δίνουν έμφαση στη δικαιοσύνη και στα καθήκοντα, ενώ οι μαμάδες δίνουν έμφαση στην κατανόηση, την φροντίδα και την βοήθεια. Οι μπαμπάδες επιβάλουν κανόνες με στόχο τα παιδιά να μάθουν τις συνέπειες του σωστού και του λάθους. Ενώ οι μαμάδες διδάσκουν την καλοσύνη και την κατανόηση με αποτέλεσμα να δημιουργούν αίσθηση ελπίδας.

Οι μπαμπάδες είναι το σημείο αναφοράς για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο των ανδρών. Να κατανοήσουν πως άνδρες και γυναίκες είναι διαφορετικοί. Τρώνε διαφορετικά, ντύνονται διαφορετικά, λειτουργούν στη ζωή διαφορετικά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν πατέρα εξοικειώνονται με τον κόσμο των ανδρών. Τα κορίτσια που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι, όπου ο μπαμπάς είναι δίπλα στη μαμά αποκτούν υγιέστερες σχέσεις με το αντίθετο φύλο μεγαλώνοντας, γιατί γνωρίζουν πώς φέρονται οι «σωστοί» άνδρες στις γυναίκες. Ενώ και τα αγόρια που μεγαλώνουν με σωστούς μπαμπάδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν βίαια, αφού γνωρίζουν πως πρέπει να εκδηλώνουν τον ανδρισμό τους. Οι μπαμπάδες βοηθούν τα αγόρια να κατανοήσουν τη σεξουαλικότητά τους, τους κανόνες υγιεινής και το πώς λειτουργούν και συμπεριφέρονται οι άνδρες ανάλογα με την ηλικία τους.

Χρόνια Πολλά λοιπόν…

·Στους άνδρες πρότυπα πατρότητας.

·Στους άνδρες που μεγαλώνουν με αγάπη τα παιδιά τους.

·Στους άνδρες που δε ντρέπονται να σπρώξουν το καρότσι, να ταΐσουν τα παιδιά τους, να ξυπνήσουν τα χαράματα για να τα αγκαλιάσουν και να τα κοιμίσουν. Να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού, επειδή θα χαθεί με αυτό τον τρόπο ο ανδρισμός τους.

·Στους άνδρες που παίζουν με τις ώρες με τα παιδιά τους με τουβλάκια, αυτοκινητάκια, ακόμη και με κούκλες!

·Στους άνδρες που θα ήθελαν να είναι πιο πολλές ώρες κοντά στα παιδιά τους, αλλά αναγκάζονται να δουλεύουν σκληρά για να μη λείψει τίποτα από αυτά και τη μητέρα τους.

·Στους άνδρες που δε ντρέπονται να δακρύσουν από χαρά όταν βλέπουν ένα μικρό ή μεγάλο κατόρθωμα των παιδιών τους.

·Στους άνδρες που δεν είπαν ποτέ τη φράση «ζακέτα να πάρεις», γιατί πολύ απλά είναι σούπερ- ήρωες και δε φοβούνται το κρύο!

·Στους άνδρες που άκουσαν τη φράση «φυσικά, σε σένα έμοιασε» όταν το παιδί τους έκανε μια ζαβολιά κι απλώς κούνησαν το κεφάλι γελώντας!

·Στους άνδρες που αφήνουν τα παιδιά τους να φάνε λίγα παραπάνω γλυκά, να γυρίσουν πιο αργά ενώ η μαμά έχει αντίθετη άποψη και γνωρίζουν τη γκρίνια που θα ακολουθήσει.

·Στους άνδρες που αποτελούν πρότυπα σωστής ανδρικής, ηθικής και ντόμπρας στάσης.

·Στους άνδρες που δεν τους ανήκει βιολογικά ένα παιδί, αλλά το αγάπησαν και το μεγάλωσαν σαν να ήταν δικό τους!

·Στους άνδρες που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους.

·Στους άνδρες που ξενύχτησαν, επειδή ήταν άρρωστο το παιδί τους.

·Στους μπαμπάδες όλου του κόσμου που το μόνο που τους διαφέρει από τις μαμάδες είναι 9 μήνες. 9 μήνες κύησης. Γιατί μετά προσέφεραν στο παιδί όσα και η μητέρα!

Χρόνια πολλά… Στον δικό μου τον μπαμπά που ήταν πάντα δίπλα μου στα εύκολα και στα δύσκολα και μου έμαθε πως ότι γκρεμίζεται μπορεί να χτιστεί, αρκεί να αγωνιστούμε ξανά γι’ αυτό. Πρότυπο πατρότητας και γονεϊκής αγάπης.

Χρόνια πολλά… Και στον πατέρα των δικών μου παιδιών, που είναι εξαίρετος σύντροφος, συνοδοιπόρος και βοηθός στο μεγάλωμα τους!

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες, μπαμπάδες, μπαμπακούλιδες με την ευχή να ακούτε πιο συχνά τη λέξη «σ’ αγαπώ» από τα παιδιά σας για όσα τους προσφέρετε. Γιατί δεν είναι δεδομένη ούτε η λέξη, ούτε η προσφορά!

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου – Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας @kalliope_ouz

 

Milena Abramovic

Καλώς όρισες στο άρθρο μου! Είμαι η Μιλένα και είμαι καλά -έτσι πιστεύω δηλαδή-. Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και το σημαντικότερο μαμά! Στο PrettyDose θα διαβάσεις όλα τα άρθρα μου που είναι ποικίλης ύλης φτιαγμένα και γραμμένα με μεράκι!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: