Ήταν 26 Αυγούστου όταν 31.846 ονόματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2022-2023. Την 1η Σεπτεμβρίου, οι προσληφθέντες αναπληρωτές κλήθηκαν να δηλώσουν τα σχολεία προτίμησής τους ενώ την επόμενη μέρα οριστικοποιήθηκαν. Έκτοτε, οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να μεταβούν στη σχολική μονάδα για να ξεκινήσει η διαδικασία της πρόληψής τους.
Το θετικό της όλη υπόθεσης είναι πως δόθηκε στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς έκπτωση 50% στα εισιτήρια ΚΤΕΛ προκειμένου να μεταβούν στον τόπο ανάληψης υπηρεσίας , με το ίδιο μοτίβο να ακολουθεί η Hellenic Train και αρκετές ακτοπλοϊκές εταιρίες.
Τα αρνητικά του διορισμού ξεκίνησαν όταν οι αναπληρωτές κατέφθασαν στον τόπο υπηρεσίας τους και δεν μπορούσαν να βρουν καταλύματα στις πόλεις και πιο συγκεκριμένα στα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανοιχτή επιστολή εντός αναπληρωτή που έστειλε στο iPaidia.gr ο οποίος τοποθετήθηκε στη Σαντορίνη και όπως δήλωσε : ‹‹ Θα αναγκαστώ δυστυχώς να παραιτηθώ (όπως και άλλοι συνάδελφοι στο νησί), να ψάξω άλλη δουλειά (ενώ μου αρέσει να διδάσκω) και με ποινή για δύο χρόνια, κι αυτό γιατί;;; Γιατί δε θα μπορώ να πληρώνω ενοίκιο 500-600 ευρώ για μια γκαρσονιέρα ή πόσο μάλλον, δεν θα μπορώ για 1-2 μήνες να κοιμάμαι δεξιά και αριστερά ››. Την ίδια άποψη έχουν και άλλοι, χιλιάδες εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν στα νησιά σε μία περίοδο όπου ο τουρισμός είναι στα ύψη και βρίσκουν ευκαιρία να διπλασιάζουν τις τιμές των ενοικίων σε ανθρώπους που είναι όλο τον χρόνο με μία βαλίτσα στο χέρι προκειμένου να ‹‹ οργώσουν ›› όλη την Ελλάδα για να μαζέψουν προϋπηρεσία και να τοποθετηθούν μερικά χρόνια αργότερα στο ιδανικό για αυτούς σχολείο.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νησί της Μυκόνου με τη μόνη διαφορά ότι ο Δήμος προσπαθεί να είναι δίπλα στους 60 περίπου αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τους διαθέσουν δωμάτια προς ενοικίαση με προσιτές τιμές. Μόνο που αυτό φαίνεται να μην εισακούσθηκε. Οι εκπαιδευτικοί αντ’ αυτού είτε αναγκάζονται να μένουν προσωρινά σε δομές του Δήμου, συγκατοικώντας, σε μικρά δωμάτια είτε πληρώνοντας ξενοδοχεία μέχρι να βρουν μια μόνιμη λύση. Και όλα αυτά γιατί οι τιμές των ενοικίων είναι απλησίαστες (460 ευρώ για μια γκαρσονιέρα 20 τ.μ.) με τους μισθούς των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών να ξεκινούν από 750- 800 ευρώ. Χαρακτηριστικά, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο ΣΕΠΕ Σύρου-Τήνου-Μυκόνου καταγγέλλουν πως φαίνεται αδιανόητο το νησί με 200.000 κλίνες να μη μπορεί να διαθέσει 60 δωμάτια για τους εκπαιδευτικούς του νησιού.
Τελικά αποδείχθηκε πως η δήλωση του αναπληρωτή καθηγητή στη Σαντορίνη με τον φόβο της απόρριψης του διορισμού έγινε δυστυχώς πράξη καθώς σύμφωνα με τον κ. Κώστα Πατσίκα, πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ανέφερε πως «Υπάρχουν συνάδελφοι αναπληρωτές, που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, γιατί δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, λόγω των υπέρογκων ενοικίων». Ως εκ τούτου χθες, 13 Σεπτεμβρίου τα ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του ΣΕΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου για να αντιμετωπιστεί και περισσότερο για να εισακουσθεί το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών κάλεσαν στη 13:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Μυκόνου, με ένα από τα κύρια αιτήματα να είναι η κάλυψη των αναγκών στους νεοδιορισθέντες, αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς ως προς τη στέγαση και διαμονή στο νησί.
Πολλοί είναι όμως οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου της Κρήτης που δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι λόγω των υπέρογκων ποσών των ενοικίων, αλλά και των ήδη δοθέντων διαμερισμάτων σε φοιτητές. Εντούτοις, χειρότερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στη Πάρο όπου οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να βρουν προσωρινή στέγη στο κάμπινγκ του νησιού λόγω των μειωμένων τιμών τους καθώς εκείνες των ξενοδοχείων για 1 βράδυ κυμαίνονται από 70 έως 110 ευρώ.
Μέσα όμως στην απόλυτη εκμετάλλευση που μαστίζει τους εκπαιδευτικούς παρακαλώντας για ένα διαμέρισμα με ανθρώπινο και λογικό ενοίκιο, υπήρξε μία δόση ανθρωπιάς που προήλθε από μια γυναίκα στη Κεφαλονιά όταν ακύρωσε κρατήσεις για τα ενοικιαζόμενα της σπίτια προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναπληρωτή. Η ίδια απηύθυνε έκκληση στους υπόλοιπους Κεφαλλονίτες να παραδειγματιστούν και να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο. Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως ‹‹ Το θεώρησα πραγματικά Ύβρι, να βγάλω παραπάνω λεφτά, αφήνοντας έναν εκπαιδευτικό να κοιμάται στο κάμπινγκ, μιας και ούτε το Υπουργείο Παιδείας-που τους έχει μην πω τι-ούτε το συνδικαλιστικό τους όργανο παρόλες τις προσπάθειες του, έχει καταφέρει να τακτοποιήσει το μέγα πρόβλημα διαμονής τους στα νησιά. Τους στέλνουν, μες τον Αύγουστο ,εκπαιδευτικούς, φοιτητές ,νοσηλευτές, να κόψουν τα κεφάλια τους να βρουν να νοικιάσουν, μια κουναβοφωλια, τις περισσότερες φωτογραφίες φορές, αν τη βρουν κι αυτή-σε τιμές lux ξενοδοχείου. Με πολύ καλή συνεννόηση, και με μεγάλη κατανόηση εκ μέρους μου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρισκόμενος ξαφνικά σε ένα νησί που δεν πέφτει καρφίτσα ειδικά τον Αύγουστο συμφωνήσαμε να μείνει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. ››
Βλέπουμε λοιπόν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί σήμερα. Είναι σχεδόν παράλογο να μην μπορούν να διαθέσουν δωμάτια ή διαμερίσματα στους ανθρώπους που μορφώνουν τα παιδιά τους. Αλλάζουν πόλεις και νησιά, χωρίς να είναι αυτή η μεγαλύτερή τους επιθυμία, μόνο και μόνο για να πάρουν μόρια και κανένας να μη μπορεί και να μη θέλει να τους δώσει μια χείρα βοηθείας, μη ζητώντας κάτι παράλογο αλλά τα αυτονόητα.
Πηγη: https://www.alfavita.gr/
Συντάκτης : Νεφέλη Λαπουρίδου
Προφίλ
Τελευταία Άρθρα
Gossip Dose2023.07.05Τέλος στα κινητά τηλέφωνα εντός σχολικής αίθουσας στην Ολλανδία
Lifestyle2023.07.02«Όνειρο…» από το ΚΘΒΕ βασισμένο στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ
Wellness2023.07.01Τι είναι οι πολυφαινόλες και γιατί είναι τόσο σημαντικές;
Gossip Dose2023.06.28Δασκάλα κινδυνεύει με απόλυση, επειδή υπερασπίστηκε το ”διαφορετικό”