Η Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο υποφέρει απο τις δασικές πυρκαγιές. Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες, όχι μόνο στα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και στις ανθρώπινες κοινότητες. Το οικονομικό κόστος για την καταστολή τους είναι μεγάλο. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι το χειρότερο απο όλα όσα έχουν συμβεί. Ποιες είναι όμως οι πιο φονικές πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο;

1. Πυρκαγιά Αιγίου Αχαΐας:
Το 2007 ήταν το έτος με τις πιο φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2007, η περιοχή του Αιγίου στο Νομό Αχαΐας ζει μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Η φωτιά ξεσπάει στην περιοχή Κουνινά και φτάνει μέχρι τη νέα εθνική Οδό Αθηνών Πάτρας, στο ύψος του Διακοπτού. Η κυκλοφορία διακόπτεται για να μην κινδυνεύσουν οι οδηγοί αλλά και για την ευκολία των πυροσβεστικών οχημάτων. Η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Διακοπτού και Καλαβρύτων κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ τα νοσοκομεία της Αχαΐας είναι σε ετοιμότητα. Η Ρωσία ανταποκρίνεται στην έκκληση για βοήθεια και στέλνει αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Απολογισμός:
Ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας περιλαμβάνει 3 νεκρούς, 400.000 στρέμματα καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων και πάνω από 100 καμένα σπίτια. Σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου για τη φωτιά στη Μαμουσιά. Ερευνάται πιθανή ευθύνη μιας ηλικιωμένης για τη φωτιά στα Κουνινά.

2. Πυρκαγιά στην Αρκαδία
Η πιο ακραία πυρκαγιά από άποψη ρυθμού εξάπλωσης μέχρι σήμερα, είναι η πυρκαγιά στην Αρκαδία. Αναπτύσσεται στο δήμο Μεγαλόπολης και καίει οικισμούς όπως το Ανεμοδούρι, το Ρούτσι, τα Περιβόλια, τη Μονή Παναγιά. Την 25η Αυγούστου εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και Πελάγους Τρίπολης.
Απολογισμός:
Η φωτιά καταστρέφει πάνω από 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές. Αφήνει πίσω της και 7 θύματα. Τα 5 εκ είναι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στη προσπάθεια διαφυγής τους πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις. Υπάρχουν ακόμη 2 θύματα, το ένα στις Βρυσούλες Μεγαλόπολης και το δεύτερο στο Δήμο Φαλαισίων. Λένε πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πιθανότατα από ανθρώπινο λάθος.

3. Νομός Ηλείας:
Μια απο τις πιο φονικές πυρκαγιές της Ελλάδας λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο του 2017 στη Ζαχάρω Ηλείας. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφας, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο, το Φανάρι, η Πεύκη και μικρότεροι οικισμοί παραδίδονται στις φλόγες. Η πυρκαγιά καταστρέφει πάνω απο 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ απειλεί και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.
Απολογισμός:
Στη φωτιά αυτή περίπου 1500 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και περισσότεροι από 6000 άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτι. Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα κάηκαν και πάνω από 60.000 ζώα. Οι νεκροί φτάνουν τα 63 άτομα. Υπεύθυνοι είναι ο πρώην νομάρχης Ηλείας, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης και η 84 ετών ιδιοκτήτρια του σπιτιού που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ηλικιωμένη δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και δεν ειδοποίησε έγκαιρα την πυροσβεστική. Ασκήθηκε δίωξη μετά από μηνυτήρια αναφορά αλλοδαπού που είχε υποστεί εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού. Η υπόθεση τελεσιδίκησε 8 χρόνια μετά και οι κατηγορούμενοι εξαγόρασαν τις ποινές των 10 χρόνων έκαστος, με 5 €/ ημέρα.

4. Καταστροφή στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα:
Μια βιβλική καταστροφή άνευ προηγουμένου συνέβη στην Εύβοια τον Αύγουστο το 2021. Την ημέρα εκείνη ο καύσωνας ήταν στην αποκορύφωσή του ενώ ο ελλιπής σχεδιασμός από τον κρατικό μηχανισμό είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει η βόρεια Εύβοια παρανάλωμα του πυρός. Ο περιφερειάρχης κ. Σπανός έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων όμως οι εκκλήσεις του παρέμειναν χωρίς ανταπόκριση. Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν κατάσβεση 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Ήρθαν για βοήθεια απο την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από τη Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Απολογισμός:
Η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια υπολογίζεται ότι έκαψε περίπου 600.000 στρέμματα. Ορισμένοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, μεταφέρθηκαν προσωρινά με φέρι-μποτ σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, τόσο σε συγγενείς τους, κυρίως ωστόσο στη Χαλκίδα, όπου ορισμένους άστεγους τους φιλοξενούσαν στο Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ άλλοι έμειναν προσωρινά στο λιμάνι της Αιδηψού, μέχρι να σβήσουν ολοκληρωτικά τις πυρκαγιές. Μία σύλληψη ενός άνδρα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Κύμης, ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτική έκταση, στην περιοχή της Τ.Κ. Μονοδρίου, του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, στην Εύβοια.

5. Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής
Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018 ζει μια από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στην ιστορία και τη δεύτερη φονικότερη του 210υ αιώνα . Τη φωτιά έβαλε ένας 65χρόνος άνδρας για να κάψει ξερά χόρτα στο χωράφι του, στην περιοχή Νταού Πεντέλης ενώ ξέφυγε από τον έλεγχο του. Στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι και αυτό ήταν αρκετό για να κατέβει η φωτιά από τις πλαγιές του Πεντελικού όρους, να κατακάψει τα πάντα στην πορεία της και να καταλήξει στη θάλασσα. Δεκάδες κάτοικοι, παραθεριστές ή άτομα που πήγαν στο Μάτι για μπάνιο, παγιδεύτηκαν και κάηκαν ζωντανοί. Άλλοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα σπίτια τους και βρήκαν τραγικό θάνατο.
Απολογισμός:
Οι αρμόδιες αρχές ενήργησαν μόνο όταν η φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 άφησε πίσω της 102 νεκρούς και είχε καταστρέψει περιουσίες. Η Εισαγγελία Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια κατά ενός 60χρονου και ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά άλλων 19 άτομα. Κανένας δεν καταδικάστηκε, κανένας δεν τιμωρήθηκε με κάποιον τρόπο επειδή πίστευαν πως έκαναν αυτό που έπρεπε. Κάποιοι απο αυτούς κατηγορούσαν τους ίδιους τους κατοίκους-θύματα για αυθαίρετες κατοικίες στην περιοχή που τους δυσκόλεψαν στην εκκένωση που επιχείρησαν μόνοι τους.
Δυστυχώς οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα γίνονται απο αμέλεια. Θα πρέπει να προνοήσουμε ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα λόγω της απερισκεψίας κάποιων. Ας συμμετέχουμε και εμείς κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε για την πρόληψη πυρκαγιών. Πρέπει να θυμόμαστε πως το κράτος είμαστε όλοι εμείς και δεν μπορούμε πάντα να ρίχνουμε τις ευθύνες σε άλλους.
Προφίλ

- Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.
Τελευταία Άρθρα
Lifestyle2023.06.07Πάμε απο Μυτιλήνη Σμύρνη;
Eco2023.06.06Οικολογικές συνήθειες στη παραλία
Lifestyle2023.05.31Η Άνδρος εντυπωσιάζει τη Ρουμανία
Eco2023.05.30Συναγερμός θερμοκρασίας στη Σαγκάη