Eco Οικολογία Ταξίδια

Οικοτουρισμός, η “πράσινη” μορφή τουρισμού

Μοιραστέιτε το!

Μια αγαπημένη κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού είναι ο οικοτουρισμός. Οι κυριότεροι λόγοι της ανοδικής πορείας του οικοτουρισμού είναι η αυξανόμενη επίγνωση της προστασίας του περιβάλλοντος όπως και οι καλύτερα ενημερωμένοι διευθυντές. Η παραδοχή ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην “καλή” οικολογία και στη “καλή” οικονομία βοηθάει πολύ στην εφαρμογή της. Ο Wangari Maathai  είπε πως “το περιβάλλον και η οικονομία είναι στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας”.

Τι είναι οικοτουρισμός;

Ο οικοτουρισμός ή αλλιώς οικολογικός τουρισμός, είναι μια τουριστική δραστηριότητα. Σκοπός του είναι να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των ζημιών που προκαλούν οι τουρίστες στο φυσικό περιβάλλον και βοηθά στη διατήρηση της ευημερίας των τοπικών πληθυσμών. Είναι το αντίθετο του μαζικού τουρισμού στις προηγούμενες δεκαετίες. Οι ταξιδιώτες λειτουργούν με υπευθυνότητα και ευαισθησία στη προστασία του περιβάλλοντος. Η δραστηριότητα είναι όσο το δυνατόν περιορισμένη.  Βέβαια, οι προοπτικές τους είναι μεγάλες καθώς απευθύνεται σε μια αναπτυσσόμενη, συγκεκριμένη αγορά υψηλών απαιτήσεων για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς είναι σε θέση να δαπανήσει υψηλά ποσά. 

Είδη οικοτουρισμού:

Τα είδη του οικοτουρισμού ποικίλλουν. Στα είδη αυτού του τουρισμού ανήκουν ο τουρισμός φύσεως (ή φυσιολατρικός) και ο αγροτουρισμός. Μπορεί να συμπεριληφθεί  ο επιστημονικός τουρισμός, ο περιηγητικός ή πεζοπορικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας) που δεν συμβάλουν απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.Περιλαμβάνουν όμως όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν το στοιχείο της περιπέτειας.

Αξιώσεις οικοτουρισμού:

 • Ο οικοτουρισμός είναι ποιοτικός τουρισμός. Οι πελάτες πρέπει να είναι σίγουροι πως η επιχείρηση τηρεί υψηλές προδιαγραφές από την αρχή ως το τέλος. Τη κάθε πιστοποιημένη επιχείρηση θα πρέπει να τη χαρακτηρίζει η σοβαρότητα, υπεύθυνο μάρκετινγκ και η γνώση του νομικού πλαισίου.
 • Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν οικοτουριστικές δραστηριότητες, πρέπει πάνω από όλα να σκέφτονται  και να δρουν με βάση το περιβάλλον (διαχείριση απορριμάτων, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Θα πρέπει να προτρέπουν τους πελάτες τους να δρουν κατ’αυτόν τον τρόπο.
 • Οικοτουρισμός σημαίνει προστατεύω χωρίς να καταστρέφω οτιδήποτε, ανεξάρτητα με το τι ήρθε να δει και να βιώσει ο επισκέπτης. Η φέρουσα ικανότητα του τόπου πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.
 • Οικοτουρισμός σημαίνει αποκλειστικά τη χρήση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά οικοτουρισμού:

Ο οικοτουρισμός προστατεύει τα πολύτιμα οικοσυστημάτα των χωρών και παρέχει μια εναλλακτική πηγή εισοδημάτων. Αντισταθμίζει τις ασύμβατες οικονομικές δραστηριοτήτες, με τη προστασία των φυσικών πόρων.

 • Απόκτηση γνώσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για τις λειτουργίες και την αξία της φύσης
 • Ενδιαφέρον για συνεισφορά στη προσπάθεια προστασίας
 • Ο επισκέπτης μαθαίνει για τους τρόπους προστασίας και διαχείρισης της φύσης. (Εθνικό Πάρκο, περιοχή Natura)
 • Διακοπές με εθελοντική εργασία σε προστατευόμενη περιοχή
 • Παρατήρηση της φύσης
 • Προτίμηση καταλυμάτων ιδιοκτησίας των ντόπιων κατοίκων και “άνοιγμα” θέσεων εργασίας.
 • Ο επισκέπτης αγοράζει τοπικά προϊόντα.
 • Γνωριμία με μια προστατευόμενη περιοχή μέσω περιπατητικών διαδρομών
 • Σεβασμός στους κανόνες πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές

Οφέλη οικοτουρισμού:

Μερικά από τα οφέλη ανάπτυξης αυτού του είδους τουρισμού είναι:

 • Η χρηματοδότηση για τις προστατευόμενες περιοχές και τις τοπικές κοινότητες γνωρίζει σημαντική αύξηση.
 • Θέσεις εργασίας για τους ντόπιους.
 • Περιβαλλοντική εκπαίδευση επισκεπτών
 • Εξάλειψη εποχικότητας
 • Οι επισκέπτες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στον τόπο φιλοξενίας τους (ποιοτικοί τουρίστες)
 • Κέρδη από ξένο συνάλλαγμα

Οικοτουρισμός στην Ελλάδα:

Ο αειφόρος τουρισμός είναι ένα μοντέλο που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναφέρεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο κανόνων. Ο οικοτουρισμός στην Ελλάδα διανύει ένα μεταβατικό στάδιο. Το νόημά του κινδυνεύει να αλλοιωθεί εξ’ αιτίας παρανοήσεων ως προς το περιεχόμενό του, της εμπορευματοποίησης του όρου και της έλλειψης κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Οι οικοτουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται διάσπαρτοι στο κλασσικό αγροτικό τοπίο και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις παραδοσιακές ασχολίες. Οι προορισμοί αυτοί εντάσσονται σε τοπία με πλούσια ιστορία, σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές και σε μνημεία.

Τα αγροτουριστικά καταλύματα υπολογίζονται πάνω απο 1900 και βρίσκονται σε μικρές κυρίως αποστάσεις από παγκόσμιας φήμης αναπτυγμένα τουριστικά κέντρα. Αποτελούν μοναδική ευκαιρία παρατήρησης σπάνιων ζώων και φυτών ή πολλών ειδών δέντρων.

Προάγγελος προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΟΤ που άρχισε την δεκαετία του 80, και που αφορούσε στην αναπαλαίωση ιστορικών κτηρίων με σκοπό την χρήση τους ως ξενώνων. Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ενίσχυαν τις αγροτικές-τουριστικές δραστηριότητες για τη συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος. Το 2001 δημιουργείται η Αγροτουριστική ΑΕ, που άνηκε στο τότε Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και έκλεισε το 2009. Σήμερα, οι Περιφέρειες και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις παρουσιάζουν και διαφημίζουν τις «οικοτουριστικές επιχειρήσεις» της επικράτειάς τους, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης του τουριστικού τους προϊόντος.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη τεθεί  υπό καθεστώς «νομικής προστασίας»πολλές περιοχές. Εθνικά πάρκα, εθνικοί δρυμοί, υγρότοποι Ramsar, περιοχές Natura 2000, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελούν το πιο σημαντικό φυσικό κεφάλαιο για την υποστήριξη των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Από τη στιγμή που η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός,  η ανάπτυξη της οικονομίας μας εξαρτάται από την ικανότητα μας να εκμεταλλευτούμε τις τουριστικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει ο τόπος μας.

Προφίλ

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *