To νησί των Ιωαννίνων είναι από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη στην  Ήπειρο. Ένα πράσινο νησί περιτριγυρισμένο από τα γαλανά νερά της λίμνης των Ιωαννίνων, την Παμβώτιδα. Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο οποίος αποτελείται από 100 περίπου σπίτια με 219 κατοίκους (απογραφή 2011). Σήμερα είναι μικρότερος ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη της Ελλάδας, η δεύτερη νησίδα βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας. Σύμφωνα με μελέτες το νησί των Ιωαννίνων ανεξαρτητοποιήθηκε το 1926. Παρακάτω αναφέρονται μερικά ιστορικά στοιχεία του νησιού καθώς και προτάσεις εξερεύνησης σε περίπτωση που επιθυμείς να το επισκεφθείς.

Νησί Πασά, Ιωάννινα
Πηγή εικόνας: autotriti.gr

Παλιά εποχή

Η ιστορία του νησιού ξεκινά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες μονές στο νησί. To πρώτο μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και είναι η ιερά μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών. Σύμφωνα με μελέτες οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού προέρχονταν από την Μάνη, τον ιστορικό οικισμό της Πελοποννήσου.

Σημαντικό ρόλο στο νησί έπαιξε ο μουσουλμάνος Αλβανός Αλή Πασάς, ο οποίος όσο ζούσε στο νησί υπήρχε μια παρακμή λόγω της υψηλής φορολογίας που υπέβαλλε. Με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να το εγκαταλείψει. Το 19ο αιώνα ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο Μαμούτ Β΄, ο οποίος σε συνεργασία με τον Χουρσίτ Μεχμέτ Πασά πολιόρκησε τα Ιωάννινα δημιουργώντας μεγάλες καταστροφές στην πόλη.

Ο Αλή τοποθέτησε Αλβανούς φρουρούς στο νησί, στο οποίο κατέφυγε για να προστατευθεί και έμεινε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου και δολοφονήθηκε.

Αλή Πασάς, Ιωάννινα, Γιάννενα, νησί, λίμνη
Πηγή εικόνας: metal-detectors.gr

Αλή Πασάς

Τουριστικά αξιοθέατα

Στην σήμερον εποχή, μπορείς να φθάσεις στο νησί με τις βάρκες οι οποίες βρίσκονται στις ακτές των Ιωαννίνων.  Έχει συχνά δρομολόγια διάρκειας 10 λεπτών και η κάθε διαδρομή κοστίζει περίπου 2,50 ευρώ. Την χειμερινή περίοδο που η λίμνη παγώνει είναι δύσκολη η μετακίνηση προς το νησί.

Μόλις φθάσεις στο νησί οι μαγαζάτορες σε κερνάνε τσίπουρο με κανέλα ή λικέρ. Στην συνέχεια μπορείς να περπατήσεις και να εξερευνήσεις το μέρος. Ιδανικό σημείο είναι το σπίτι του Αλή Πασά, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Ένας κύριος βρίσκεται εκεί για να σε ξεναγήσει σε αυτό.

Επιπλέον, ένα ιδανικό σημείο για επίσκεψη είναι οι δυο βυζαντινές και αρχαίες μονές (Φιλανθρωπινών και Στρατηγοπούλου). Δυο μονές γεμάτες θρησκευτική αξία  και χτισμένες από αριστοκρατικές οικογένειες. Μέσα σε αυτές μπορείς να δεις την ηπειρώτικη τέχνη, αγιογραφίες, λεπτοσκαλισμένα τέμπλα κ.ά.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία έχει αποκαλύψει ότι ο Αλή δολοφόνησε μια γυναίκα από το χαρέμι του διότι την ζήλευε που αγαπούσε αντί αυτόν.  Έτσι της έβαλε μια πέτρα στο λαιμό και την πέταξε στη λίμνη.

Αλή πασάς, μουσείο, νησί, καταστροφή, 16ος αιώνας
Πηγή εικόνας visitioannina.com

Μουσείο νησιού

Σίτιση & Διαμονή

«Είναι καλότυχο να ζεις σε έναν όμορφο τόπο, που άλλοι άνθρωποι πάντοτε ήθελαν να επισκεφτούν. Και μου αρέσει να τους υποδέχομαι», είπε κάτοικος του νησιού. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και ανυπομονούν να καλωσορίσουν στον τόπο τους τούς επισκέπτες.

Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες στις οποίες μπορείς να γευματίσεις με την παρέα ή οικογένειά σου. Ψάρια και θαλασσινά επιλέγονται για εσένα εκείνη την στιγμή και ψήνονται για να τα γευθείς φρέσκα. Συνηθίζεται να τρώνε βατραχοπόδαρα τα οποία θα δεις να εμπεριέχονται σε πολλούς καταλόγους.

Η διαμονή σου στο νησί θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το υπέροχο τοπίο σε γαλάζιο και πράσινο μοτίβο. Το νησί διαθέτει ελάχιστα (2-3) καταλύματα φιλοξενίας καθώς και ένα ζαχαροπλαστείο με παραδοσιακά γιαννιώτικα γλυκά όπως ο μπακλαβάς.

Όμως στην πόλη των Ιωαννίνων μπορείς να βρεις περισσότερα.

ταβέρνες, καφετέριες, Αλή πασάς, Ιωάννινα, λίμνη
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το περίφημο νησί και τα Ιωάννινα εδώ.

Συντάκτης: Aθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency