Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός – οινολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε της σπουδές της στη Γαλλία. Σήμερα ζει στην Θεσσαλονίκη στην οποία προγραμματίζει γαστρονομικά δείπνα, σεμινάρια κρασιού και πολλές άλλες εκδηλώσεις μαζί με την ομάδα της.

Είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Wine Plus με κύρια θέματα την οινολογία και την γαστρονομία και διευθύντρια του περιοδικού Wine Plus magazine.Συμμετέχει συχνά σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου ως γευσιγνώστρια. Επίσης, είναι σύμβουλος σε θέματα παραγωγής κρασιού, οινολογικής υποστήριξης εμπορικών τμημάτων και τμημάτων δημοσίων σχέσεων οινοπαραγωγικών εταιρειών, καβών και εστιατορίων.

 

Πηγή εικόνας: αρχείο οινολόγου
  • Πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη για τον οίνο; Ασχολείται ή ασχολούνταν κάποιος από την οικογένειά σας;

Όχι, εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι εγώ ξεκίνησα τις σπουδές μου ως χημικός. Στο οποίο τμήμα της χημείας είχαμε σαν μάθημα – το οποίο συνεχίζουν να έχουν – την οινολογία. Ήταν πολύ ενδιαφέρον μάθημα και κάπως έτσι αυτή ήταν η πρώτη ενασχόληση, ας το πώ, με το κρασί. Όταν αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό για να δω με τι θα ασχοληθώ, αυτό που με ενδιέφερε ιδιαίτερα ήταν το κρασί και το άρωμα, εντέλει επέλεξα το κρασί. Έτσι πήγα και σπούδασα στη Γαλλία στην οποία έκανα μεταπτυχιακό στην οινολογία και όταν επέστρεψα άρχισα να δουλεύω ως οινολόγος σε εταιρεία και μετά από κάποια χρόνια μόνη μου. Οπότε ήταν πολύ ομαλά όλα. Το κρασί  μου κίνησε το ενδιαφέρον από τα φοιτητικά μου χρόνια.

 

  • Όπως γνωρίζουμε ασχολείστε με τους λάτρεις του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, για αυτό διοργανώνεται συχνά σεμινάρια σε διάφορα ξενοδοχεία της πόλης. Υπάρχει ανταπόκριση στα σεμινάρια σας από το κοινό τώρα στην μετα – κορονοιό εποχή;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Από το 1996 ξεκίνησα να διοργανώνω σεμινάρια κρασιού και τις γευστικές δοκιμές του Wine Club THESSALONIKI’96, στην αρχή στον Μύλο και στη συνέχεια σε άλλους χώρους. Πλέον έχουμε καταλήξει στο Μet Hotel. Το 2002 δημιουργήθηκε η Wine Plus, η εταιρεία μου η οποία ασχολείται με διοργάνωση εκδηλώσεων με αντικείμενο το κρασί και τη γαστρονομία. Διοργανώνουμε τον Χάρτη των Γεύσεων, τη μεγάλη έκθεση κρασιού, εκδίδουμε το Wine Plus Magazine, πραγματοποιούμε άλλες μεμονωμένες εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών όπως η Rose Grand Tasting αποκλειστικά με ροζέ κρασιά, εκδρομές σε αμπελουργικές περιοχές, γαστρονομικά δείπνα, μαθήματα μαγειρικής… οτιδήποτε, δηλαδή, έχει να κάνει με το κρασί και τη γαστρονομία. Έτσι φέρνουμε σε επαφή τους καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες, ανάλογα με τον τύπο της εκδήλωσης, με το κρασί και τους οινοποιούς. Τους ‘εκπαιδεύουμε’ και τους ενημερώνουμε για τις νέες τάσεις στο κρασί και τον μόνιμο παρτενέρ του, τα εδέσματα. Κάπως έτσι έχουμε τη βασική σειρά των σεμιναρίων μας και άλλα για πιο «προχωρημένους» τα οποία συνεχίζουμε να διοργανώνουμε. Όσον αφορά και στη post covid εποχή, τώρα θα ξεκινήσουμε και πάλι. Για την ακρίβεια διοργανώσαμε τη εκδήλωσή μας για τα ροζέ κρασιά, τη δεύτερη Grand Tasting, η οποία υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 αντί τον Μάιο, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένη. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, και τηρώντας κατά γράμμα τους κανονισμούς, όσο δηλαδή που μας έχουν υποδείξει ότι πρέπει να τηρούμε για τις αποστάσεις, τα αντισηπτικά και όλα τα υπόλοιπα. Και τώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου ετοιμαζόμαστε να αρχίσουμε τη νέα μας σεζόν και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Βεβαίως, για κάθε μία εκδήλωση και κάθε τύπο εκδήλωσής μας, τηρούμε πρωτόκολλα τα οποία βασίζονται στις οδηγίες, όπως δημοσιεύονται στα ΦΕΚ. Και ναι υπάρχει ανταπόκριση, δηλαδή ο κόσμος διαβάζοντας τα πρωτόκολλά μας και έχοντας εμπιστοσύνη σε εμάς, ότι θα ακολουθήσουμε αυτό το οποίο πρέπει, ανταποκρίνονται. Αυτό επιβεβαιώνεται και στις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει: στο σεμινάριο στις 30 του μήνα, σε μια εκδρομή που διοργανώνουμε στη συνέχεια αλλά και σε ένα δείπνο που ήδη πραγματοποιήσαμε. Τηρώντας πάντα, όπως απαιτείται τον αριθμό των 50 ατόμων.

Πηγή εικόνας: αρχείο οινολόγου
  • Πιστεύετε ότι οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό για την ποιότητα του κρασιού, έχουν την απαραίτητη γνώση για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών; Tι θα τους προτείνατε να αλλάξουν στον τρόπο καλλιέργειά τους;

Ναι. Εδώ και 30 περίπου χρόνια, οι Έλληνες οινολόγοι και γεωπόνοι οι οποίοι έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό έφεραν αυτό το know how στην Ελλάδα και συνεχίζουν να το εξελίσσουν. Εξάλλου, πλέον με την παγκοσμιοποίηση και την αυτόματη μετάδοση της γνώσης δεν υπάρχει κάτι ‘κρυφό’ στην οινολογία και την παραγωγή του κρασιού. Οι Έλληνες οινοποιοί παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει στον χώρο του κρασιού. Εκτός από αυτό, εκμεταλλεύονται την εξαιρετικά μεγάλη γκάμα ελληνικών ποικιλιών σταφυλιών, τα οποία είναι διαφορετικά από ότι όλα αυτά που υπάρχουν παγκοσμίως. Για παράδειγμα ένα ασύρτικο, ένα ξινόμαυρο, ένα αγιωργίτικο έχουν έναν πιο ‘εξωτικό’ τόνο ή χαρακτήρα από ότι ένα cabernet sauvignon, merlot, chardonnay blanc που καλλιεργούνται σε όλη την υφήλιο. Άρα έχουμε ένα επιπλέον αβαντάζ, το οποίο οι Έλληνες οινοποιοί το χρησιμοποιούν, δηλαδή χρησιμοποιούν τις ελληνικές ποικιλίες δίπλα στις κοσμοπολίτικες/διεθνείς. Σαν τελικό αποτέλεσμα, βλέπουμε συνεχώς ελληνικά κρασιά να βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.

  • Πείτε μας 3 χαρακτηριστικά ενός καλού κρασιού.

Aυτό που μπορούμε να πούμε είναι τα βασικά ενός καλού κρασιού. Το καλό κρασί είναι πολύ γενική έκφραση γιατί η γεύση είναι υποκειμενική. Μπορεί ένα χαρακτηριστικό που αρέσει σε κάποιον να μην αρέσει σε κάποιον άλλον. Αλλά αυτό που πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένα κρασί για να μπορούμε να το ονομάσουμε με οποιονδήποτε τρόπο καλό είναι: ισορροπία και αρμονία. Δηλαδή πρέπει όλα τα χαρακτηριστικά του όπως η οξύτητα, ο όγκος, τα αρώματα, η επίγευση να βρίσκονται σε μια ισορροπία, σε μια αρμονία. Στα λευκά κρασιά τα οποία καταναλώνουμε σε μεγάλο βαθμό νεαρά, αναζητάμε φρεσκάδα αρωμάτων και γεύσης. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πλειονότητα των ροζέ. Τέλος στα ερυθρά κρασιά, αυτό το οποίο αναζητούμε, εκτός από την αρμονία και την ισορροπία, είναι και η πολυπλοκότητα των χαρακτηριστικών τους, τα οποία πολλές φορές συνάδουν με τη δυνατότητα παλαίωσής τους. Δηλαδή, ένα ερυθρό παλαίωσης μας ενδιαφέρει να το δούμε πως εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, διατηρώντας πάντα την αρμονία και την ισορροπία των χαρακτηριστικών του.

Πηγή εικόνας: αρχείο οινολόγου
  • Όπως γνωρίζουμε είστε και συγγραφέας βιβλίων. Ποιο είναι το βιβλίο που θα προτείνατε να διαβάσουν ακόμη και αυτοί που δεν γνωρίζουν το κρασί;

Αυτό που θα πρότεινα σε εκείνους που δεν γνωρίζουν ακόμη καλά το ελληνικό κρασί είναι το τελευταίο μου βιβλίο, το οποίο ονομάζεται «Τα κρασιά της Ελλάδας / Discover Greek Wine» και είναι ελληνο/αγγλική έκδοση. Το βιβλίο συστήνει τα κρασιά κάθε μίας αμπελοοινικής περιοχής στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θράκη και φθάνοντας μέχρι τα νησιά. Σε κάθε μια περιοχή δίνει με highlights τι είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζουν, ποια οινοποιεία αξίζει να επισκεφθούν, ποιο κρασί να δοκιμάσουν από κάθε οινοποιείο αλλά και προτάσεις προϊόντων που αξίζει να αγοράσουν από κάθε περιοχή καθώς και ορισμένες σημαντικές εκδηλώσεις κρασιού και γαστρονομίας που πραγματοποιούνται σε αυτές. Είναι δηλαδή ένας οδηγός οινοτουρισμού.

  • Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα σχέδια μας είναι και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε, να συνεχίσουμε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Καταρχάς με το Wine Club, το οποίο λειτουργεί κι αυτό από το 1996 και έχουμε μέλη από τότε. Φέτος τον Σεπτέμβρη ξεκινάμε την 25η σεζόν μας. Θα συνεχίσουμε την έκδοση του περιοδικού μας και βεβαίως την ενημέρωση του site μας, το οποίο κάθε Δευτέρα στέλνει ένα ηλεκτρονικό newsletter με όλα τα δικά μας νέα και του κόσμου του κρασιού.

Πηγή εικόνας: αρχείο οινολόγου

Μπορείτε να επισκεφθείτε το site και τα social media της οινολόγου εδώ:


facebook: Μaria Netsika

twitter: Maria Netsika

instagram: Μaria Netsika

website εταιρίας: Wine Plus

 

Επιμέλεια συνέντευξης και σύνταξη: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency