Υπάρχουν πολλών ειδών σχέσεις όμως εκείνες που απασχολούν ιδιαίτερα την επικαιρότητα είναι οι συντροφικές και για να γίνω πιο σαφής οι κακοποιητικές σχέσεις. Δυστυχώς είναι δύσκολο να καταστήσει κάποιος σαφές το πότε μια σχέση είναι φυσιολογική και πότε όχι. Μια υγιή σχέση την διέπει η οριοθέτηση συμπεριφορών, η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου που την απαρτίζει.
Κακοποιητικές συντροφικές σχέσεις και οι μορφές αυτών
-
Συναισθηματική κακοποίηση
Βασικό θεμέλιο μιας σχέσης είναι ο σεβασμός. Χωρίς αυτόν η σχέση δεν έχει μέλλον, τουλάχιστον ευχάριστο τις περισσότερες φορές. Οι επιλογές σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύο.
Στη μια περίπτωση υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ότι η σχέση πρέπει να τελειώσει και ο καθένας να αναζητήσει την τύχη του αλλού. Μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους, να κυνηγήσουν την ευτυχία και να κατανοήσουν πως όταν δεν ταιριάζουν δύο οι άνθρωποι το τέλος της σχέσης είναι η μόνη λύση.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που ο σύντροφος-θύτης τρέφεται από την υποτίμηση και την χειραγώγηση της συντρόφου. Αυτό είναι κακό σημάδι για την εξέλιξη της σχέσης. Η καλύτερη λύση για την γυναίκα είναι να καταφύγει στον χωρισμό, δυστυχώς όμως συχνά παρατηρείται ότι αυτή μένει και υπομένει την κακοποίηση.
-
Σωματική κακοποίηση
Η σωματική κακοποίηση από την άλλη είναι εμφανής και έχει στάδια.
Μπορεί να ξεκινήσει από εκφοβιστικές συμπεριφορές μέσω λεκτικής βίας , έπειτα με σωματική βία όπως ένα χαστούκι ή σε επόμενο στάδιο να επεκταθεί σε ένα σοβαρό ξυλοδαρμό. Οι άντρες από τη φύση τους υπερτερούν σε δύναμη έναντι των γυναικών. Η βία φέρνει βία και όσο κάποια ανέχεται βίαιες συμπεριφορές, τόσο χειρότερες θα γίνονται και ποιος ξέρει που θα καταλήξει?
-
Σεξουαλική κακοποίηση
Είναι η μορφή βίας που είναι δυσκολότερο να διαχειριστεί μια γυναίκα καθώς ενέχει και και την σωματική κακοποίηση και την ψυχολογική. Το σωματικό τραύμα φεύγει γρήγορα, όμως οι ψυχικές πληγές παραμένουν ανοιχτές για καιρό. Προκαλεί αισθήματα πρωτόγνωρα και σίγουρα άσχημα όπως επίσης ντροπή και φόβο. Από κει και πέρα το πως θα το βιώσει η κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό. Μπορεί να την οδηγήσει σε μια κατάσταση που το σοκ δεν επιτρέπει στο σώμα να αντιδράσει. Και είναι σίγουρο πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ξέρει ο καθένας πότε μια γυναίκα είναι σύμφωνη με αυτό που συμβαίνει και πότε όχι.
Αιτίες ανοχής
Κατά κύριο λόγο θύματα είναι γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση σύμφωνα με ψυχολόγους είτε γυναίκες με φόβους εγκατάλειψης, εξαρτημένες συναισθηματικά ίσως και οικονομικά, χωρίς την κατάλληλη στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, χαρακτηριστικά που οι θύτες αναγνωρίζουν και δρουν αναλόγως.
Προφίλ Θύτη
Ο άντρας που έχει κακοποιητικές τάσεις, αναγνωρίζει μια ευάλωτη γυναίκα εύκολα και την προσεγγίζει. Όταν νιώσει πως την έχει κερδίσει τότε αρχίζει να εκδηλώνει την πραγματική του ταυτότητα. Αρχίζει να υποτιμά, να μειώνει και είναι σύνηθες να θέλει να έχει τον έλεγχο της ζωής της γυναίκας απομακρύνοντάς την από τον κοινωνικό της περίγυρο ώστε να νιώθει πως αν χάσει αυτόν, χάνει τα πάντα. Έτσι δημιουργεί την εξάρτηση από αυτόν και νιώθει ισχυρός και κυρίαρχος της σχέσης.
Πώς μπορούμε να δράσουμε;
Είναι γεγονός πως παρατηρούμε ανοχή σε συμπεριφορές αν όχι ποινικά κολάσιμες, σίγουρα απρεπείς και κοινωνικά μη αποδεκτές. Για αυτό και κάνουμε λόγο πλέον για κακοποιητικές σχέσεις και πως μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Ανησυχία εγείρει η αύξηση των γυναικοκτονιών. Στόχος μας πρέπει να είναι πλέον η πρόληψη των περιστατικών. Πόσες ακόμη γυναίκες πρέπει να πέσουν θύματα βίας και πόσες πρέπει να θυσιαστούν για να λυτρωθούν κάποιες άλλες;
Πρόληψη
Η πρόληψη είναι πολυπαραγοντική και έχει να κάνει σαφώς με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά και συγκεκριμένα τα αγόρια. Τα γονεϊκά πρότυπα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι γεγονός πως τα παιδιά από μικρή ηλικία συμπεριφέρονται μιμητικά. Για παράδειγμα ένα παιδί που μεγαλώνει με ένα πατέρα που δείχνει σεβασμό στην σύζυγο, έχει σίγουρα σωστό πατρικό πρότυπο. Η μητέρα από την άλλη σίγουρα πρέπει να επικοινωνήσει στο αγόρι πόσο σημαντικό είναι να συμπεριφέρεται ευπρεπώς. Η όποια ανασφάλεια μπορεί να φέρει στο φως λανθάνουσες συμπεριφορές. Οφείλει όμως ο καθένα να κατανοεί τα όρια. Τις λεγόμενες “κόκκινες γραμμές”. Όπως είπε και ο Καντ:
“Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια των άλλων.”
Αφετέρου έχει να κάνει με την παιδεία που λαμβάνουν από το σπίτι και το σχολείο. Η κοινωνία πρέπει να μεριμνήσει ούτως ώστε οι νέοι να αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν το δικαίωμα να πράττουν όπως θέλουν. Ακόμη και ο κοινωνικός περίγυρος επηρεάζει την δράση και την συμπεριφορά καθώς ο ένας παρασύρει τον άλλον. Η ενημέρωση ακόμη και από μικρή ηλικία για τα φαινόμενα της βίας, στα σχολεία είναι μια καλή πρόταση. Μπορεί να γίνει η αιτία να σκεφτεί κάποιος πριν πράξει. Έτσι ίσως αποτραπεί μια βίαιη συμπεριφορά. Ίσως είναι και ένας τρόπος να αφυπνιστούν οι άντρες που είναι και το κύριο ζητούμενό!
Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια τέτοια σχέση
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνεί τα γεγονότα που βιώνει. Σύνηθες φαινόμενο είναι η προσπάθεια να αποκρύψει μια άσχημη συμπεριφορά, λόγω ντροπής ή ενοχής. Αυτό είναι σημαντικό να το τονίσουμε μέσα από ημερίδες, ομιλίες και άλλους τρόπους πως δεν πρέπει να συμβαίνει. Το θύμα δύσκολα συνειδητοποιεί την πραγματικότητα και συνήθως η προτροπή τρίτου προσώπου είναι απαραίτητη . Το θύμα πρέπει να έχει ανθρώπους δίπλα του κυρίως του περιβάλλοντος του, έτσι ώστε να του σταθούν έμπρακτα ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποτελέσουν αρωγό έτσι ώστε το θύμα να κατανοήσει πως δεν φταίει και κυρίως ότι δεν πρέπει να υπομένει άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές! Αδιαμφησβήτητα το καλύτερο θα ήταν και η παράλληλη συμβολή ενός ειδικού ούτως ώστε να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στο θύμα.
Τι πρέπει να κατανοήσει το θύμα;
Αυτό που αγνοεί είναι πως αυτός έχει ανάγκη την σχέση αυτή για να ικανοποιήσει το αίσθημα κυριαρχίας! Όταν η γυναίκα σταματήσει να τον ισχυροποιεί, θα παλέψει να ενώσει τα κομμάτια της και να γίνει ανεξάρτητη κυρίως συναισθηματικά! Είναι σημαντικό να δώσουμε στο θύμα να καταλάβει πως η δύναμη είναι μέσα της, υπάρχει, απλά πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της και να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει που σίγουρα δεν είναι η κακομεταχείριση!
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κακοποιεί και σε κανέναν δεν πρέπει να το παραχωρήσει.
Μπορείς! Ζήτα βοήθεια! Προχώρα! Ζήσε!
Προφίλ

- Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊
Τελευταία Άρθρα
Wellness2022.11.11Τοξική σχέση
Wellness2022.11.05“Ένας όμορφος άνθρωπος”
Wellness2022.11.04Διατροφικές Διαταραχές-Συναισθηματική Διατροφή
Wellness2022.10.28Εξαρτήσεις μια σύγχρονη μάστιγα