Κανείς δεν φανταζόταν πως οι ιατρικές μάσκες θα γινόταν ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας. Δυστυχώς με το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι μάσκες έχουν μπει πλέον στις ζωές μας ως προστασία από την μετάδοση του ιού και η χρήση τους είναι πλέον υποχρεωτική για τους κλειστούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρόλα αυτά σε μια περίοδο δύσκολη για όλους μας, μια χαρούμενη πινελιά μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα. Για αυτό, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε στα περιοδικά μόδας αλλά και στον δρόμο γύρω μας, πρωτότυπες μάσκες με διάφορα σχέδια να αποτελούν πέρα από το κομμάτι της προστασίας κι ένα στυλιστικό στοιχείο.

Σε πολλά καταστήματα πλέον πωλούνται όμορφες υφασμάτινες μάσκες με διαφόρων ειδών σχέδια και χρώματα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δημιουργούν μόνοι τους στο σπίτι χειροποίητες μάσκες με διάφορα υλικά αλλά και με τα σχέδια της προτίμησης τους.

Φυσικά ο κύριος σκοπός μιας μάσκας δεν είναι η ομορφιά, αλλά η προστασία. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται σωστά και με προσοχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια μάσκα δεν μπορεί να είναι παράλληλα και..όμορφη αισθητικά.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μία ματιά στην περίπτωση της Ιαπωνίας, μιας χώρας που φαίνεται να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της παραπάνω άποψης!

Ιαπωνία, μια χώρα με παράδοση στις μάσκες

Ένα γεγονός το οποίο ίσως να μην γνωρίζαμε, είναι πως στην Ιαπωνία οι μάσκες προστασίας αποτελούσαν καθημερινότητα, για λόγους υγιεινής αλλά και ως ένα προϊόν styling, πολλά χρόνια πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Η Ιαπωνία είναι μια πολύ μεγάλη σε έκταση χώρα, με προβλήματα υπερπληθυσμού ενώ η πρωτεύουσα της το Τόκιο, είναι με διαφορά η πολυπληθέστερη πόλη του πλανήτη. Η χρήση της μάσκας ξεκίνησε στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στο Τόκιο πολλά χρόνια πριν, ύστερα από ξεσπάσματα παλαιότερων επιδημιών. Από τότε μέχρι και σήμερα έμεινε στην κουλτούρα των Ιαπώνων για πολυάριθμους λόγους.

Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό για την πόλη του Τόκιο, πέρα από τα πολύχρωμα φώτα και τους ουρανοξύστες, είναι οι ασφυκτικά γεμάτοι από κόσμο δρόμοι. Είναι λογικό λοιπόν, οι κάτοικοι να προσπαθούν να προστατευτούν μέσα σε αυτόν τον συνωστισμό, από οποιαδήποτε πιθανή ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί. Επιπλέον σε μια χώρα με τόσο μεγάλο πληθυσμό, η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι σε υψηλότερο βαθμό σε σχέση με άλλες, και αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την χρήση της μάσκας.

Εκτός όμως από αυτούς τους λόγους, οι μάσκες προστασίας στην Ιαπωνία έγιναν και ένα μεγάλο κομμάτι της μόδας. Εκκεντρικές μάσκες διαφόρων ειδών χρησιμοποιούνται στις πασαρέλες της Ιαπωνίας, αλλά και σαν στυλιστικό κόσμημα από πολλούς τραγουδιστές και συγκροτήματα, ιδιαίτερα της ιαπωνικής ροκ.

Γυναίκες και άντρες στην Ιαπωνία, ακολουθώντας την τάση της μόδας χρησιμοποιούν την μάσκα, σαν ένα τρόπο make-up, όταν δεν θέλουν να βαφτούν για να κρύψουν τυχόν ατέλειες στο πρόσωπο τους.

Πολλοί τις φορούν σαν αξεσουάρ όπως ας πούμε ένα καπέλο και συμπληρώνουν με αυτό τον τρόπο το καθημερινό τους outfit. Κι ένας ακόμη λίγο πιο..παράξενος λόγος που μπορεί κάποιος Ιάπωνας να φορά την μάσκα είναι για να «κρύψει» πίσω από αυτήν τα διάφορα συναισθήματα του, από την κοινή θέα.

Παγκοσμίως πλέον η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη στην καθημερινότητα μας.Όμως υπάρχει λέτε η πιθανότητα η μάσκα να υιοθετηθεί στον κόσμο της μόδας ακόμα και όταν ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού, όπως ακριβώς συνέβει και στην χώρα της Ιαπωνίας; Ίδωμεν!

Το σίγουρο προς το παρών είναι πως οι απόψεις διίστανται  καθότι πολλοί υποστηρίζουν την χρήση της μάσκας ως αξεσουάρ, έχοντας προβεί στην αγορά κάποιας μάσκας τέτοιου τύπου, ενώ άλλοι τη χρησιμοποιούν καθαρά για λόγους υγιεινής στην παρούσα φάση, αποκλείοντας κάθε άλλο ενδεχόμενο χρήσης!

Συντάκτης: Κατερίνα Δηλαβεράκη, δημοσιογράφος,

Αρχισυνταξία & Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Xριστιάννα Πίτη.

Κατερίνα Δηλαβεράκη

Hello everyone! Είμαι η Κατερίνα Δηλαβεράκη, απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με πολύ μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία! Τα άρθρα μου στο Pretty Dose αφορούν διάφορα θέματα, από ενημερωτικά μέχρι gossip και lifestyle. Hope you enjoy them!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: