People Dose Wellness Συνεντεύξεις & Απόψεις Ψυχολογία

Λύτρωση ή Όλεθρος;

Μοιραστέιτε το!

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί”. Σοκάρουν τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά την αυτοκτονιών παγκοσμίως, την ώρα που πρόσφατες έρευνες, θέλουν τη χώρα μας να κατακτά την πρώτη θέση στην αυξητική τάση του φαινομένου.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα , ιδίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά της αύξησης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής , αγγίζουν το 43% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.

Ο αριθμός των ατόμων που έβαλε τέλος στην ζωή του και αυτών που αποπειράθηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέρχεται από το 2009 μέχρι το 2012 σε 3.124 άτομα πανελλαδικά όπου στα στοιχεία αυτά διαφαίνεται ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες.

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός υπήρχε”

Η ψυχολόγος Ειρήνη Κέκα, αναφερόμενη στο ζήτημα, τόνισε ότι κύριως παράγοντας του φαινομένου είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας η οποία έχει προκαλέσει συναισθήματα ματαίωσης και απόσυρσης στους πολίτες.Δήλωσε, ακόμη ότι “Η οικονομική κρίση έχει όντως αυξήσει τον αριθμό των αυτοκτονιών ένα φαινόμενο που δεν είχαν αναδείξει τα ΜΜΕ, ποτέ ως τώρα , τόσο ώστε στο φόβο των ανθρώπων προστίθεται ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας. Πιστεύω ότι ο αυτοκτονικός ιδεασμός υπήρχε, η σημερινή κατάσταση όμως προχωρά πέρα από την “ιδέα”.

Η κρίση μας κάνει καταθλιπτικούς

Η αιτία συνήθως είναι διαφορετική , ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Αν αφαιρέσουμε τις περιπτώσεις των ψυχολογικά διαταραγμένων οι υπόλοιποι ενεργούν με λογικά κριτήρια.

Βέβαια, παίζει ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί.

Οι 3 σπουδαιότεροι λόγοι είναι η προαναφερόμενη οικονομική κρίση, η ανεργία που αποτελεί απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας, όπως και ο άχαρος ρόλος των ΜΜΕ.

Ωστόσο σύμφωνα με το ΠΟΥ και την Διεθνή Συνεργασία για την πρόληψη της αυτοκτονίας (I.A.S.P) υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου αποτελούν οι ψυχικές διαταραχές, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη με τις συνέπειές της, όπως και η χρήση αλκοόλ και ουσιών.

Τα παραπάνω αίτια αντιπροσωπεύουν όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στο υψηλότερο βάθρο η Γροιλανδία

Την πρώτη θέση παγκοσμίως κατέχει η Γροιλανδία με 108,1 αυτοκτονίες στους 100.000 , γεγονός που αποδεικνύει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι εξίσου, αν όχι και λιγότερο σημαντικός από ότι ο ψυχολογικός. Στο συγκεκριμένο θέμα η απάντηση της ειδικού κ. Κέκα είναι πώς “οι κλιματικές συνθήκες στην Γροιλανδία με τις μεγάλες σε διάρκεια νύχτες αλλά και ημέρες επηρεάζουν την διάθεση των ανθρώπων. Η έλλειψη διάθεσης σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου φαίνεται να είναι οι παράγοντες που φέρνουν την πρωτιά στην παγωμένη αυτή χώρα”.

Η αύξηση προωθείται και από τα Μ.Μ.Ε!

Τροχοπέδη στην πρόληψη κατά της αυτοκτονίας αποτελεί ο στιγματισμός του ατόμου με ψυχική νόσο, του ατόμου που αποπειράται να βάλει τέλος στην ζωή του αλλά και ο στιγματισμός του κοινωνικού περίγυρου του αυτόχειρα.

Παρόλα αυτά, ο ανορθόδοξος ρόλος των ΜΜΕ αποτελεί καίριο αίτιο καθώς συμβάλει άμεσα στην διόγκωση του φαινομένου και δεν προωθεί ένα αισιόδοξο μήνυμα, με αποτέλεσμα την έλλειψη προοπτικής και ελπίδας.

Ενεργοποιείται έτσι,το έλλειμμα αυθεντικότητας του καθένα και δημιουργώντας αυτοκαταστροφικούς μηχανισμούς, σαν μοιραίο μέσω επίλυσης αυτής της αντίφασης.

Στις μέρες μας η αυτοκτονία ίσως εκδηλώνεται, ως τιμωρία στους υπευθύνους ,ένα μέσο αντίδρασης απελπισμένων ανθρώπων που έχουν χάσει το νόημα στην ζωή τους.

Πολλά περιστατικά ίσως να μην έχουν καταγραφεί, καθώς σε χώρες όπως η Ελλάδα η αυτοκτονία θεωρείται αμάρτημα κατά την θρησκευτική παράδοση και οδηγεί στην απόκρυψή της.

Η κοινωνία μπορεί να καταγράψει τα αίτια αποτρέποντας τον στιγματισμό και το ψυχιατρικό ταμπού που εκδηλώνεται γύρω από το ζήτημα.

Η επεξεργασία αυτών των θρησκευτικών αντιλήψεων και η ενημέρωση ότι το ψυχιατρικό πρόβλημα δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού, ίσως να οδηγήσουν σε μια διαφορετική προσέγγιση.

Επιθυμητή και αναγκαία κρίνεται η αλλαγή της πολιτιστικής συμπεριφοράς με στόχο την εξάλειψη του στίγματος μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δημιουργικών μεθόδων αντιμετώπισης.

Η παραίτηση από την ζωή δεν είναι λύση!

Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Στόχος η παγκόσμια αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και προαγωγής που άγουν στην αντιμετώπισή του.

Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών για τα κοινωνικά προγράμματα που αφορούν το φαινόμενο, η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία της κατάθλιψης και η προσβασιμότητα σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Τέλος, πρωτίστης σημασίας είναι η αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών, προκειμένου να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους.

Αναμφισβήτητα, διερχόμαστε από μία δύσκολη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά περίοδο στην Ελλάδα,δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως να αναζητούμε ένα νόημα στην ζωή μας, ένα λόγο για τον οποίο να συνεχίσουμε να ελπίζουμε, προτάσοντας την αμοιβαία στήριξη και συμπαράσταση.Η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας με πολλές μάχες, τις οποίες με θάρρος πρέπει να δίνουμε για να βγούμε νικητές.

Ας προσπαθήσουμε να βρούμε το νόημα της ζωής, ας αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και ας συνειδητοποιήσουμε ότι η παραίτηση από την ζωή δεν είναι λύση!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *