Η ευαίσθητη περιοχή, όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία, είναι ένα από τα πιο ευερέθιστα σημεία του σώματος μίας γυναίκας. Έχουν γραφτεί πολλά γύρω από το πως μπορούν να περιποιηθούν αυτό το σημείο αλλά και τι να αποφύγουν ώστε να μην υπάρξει κάποιου είδους μόλυνση, πράγμα που αποτελεί συχνό φαινόμενο για το μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες, μυκητιάσεις και πολλά άλλα είναι μερικά από τα προβλήματα που ακούμε καθημερινά. Πως, όμως, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων μολύνσεων;

 

 

 

 

 

 

 

1) Χρήση εγκεκριμένων προϊόντων.

Η χρήση λανθασμένων προϊόντων,  που δεν ενδείκνυνται για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, είναι ίσως το πιο συχνό λάθος που μπορεί να προκαλέσει πολλά μικρά προβλήματα στην καθημερινότητα, έως και σοβαρές μολύνσεις. Τα καλλυντικά με αρώματα και parabens, τα υγρά μαντιλάκια αλλά και σαπούνια με διαφορετικό ph από αυτό της περιοχής, εισέρχονται στο δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλούν ερεθισμούς και αλλοίωση της χλωρίδας.

 

 

 

 

 

 

2) Σωστή επιλογή εσωρούχων. 

Η προσεκτική επιλογή εσωρούχων μπορεί να σε γλιτώσει από φαγούρες και μυκητιάσεις που ούτε καν το φανταζόσουν. Τα βαμβακερά είναι από τις πιο “safe” επιλογές, αφού αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, μειώνεται η υγρασία, άρα μειώνεται και η εμφάνιση μυκήτων και μικροβίων που μπορεί να σε βλάψουν. Επίσης στο ίδιο αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει η χρήση στενών εσωρούχων που αυξάνουν σημαντικά την τριβή.

 

 

 

 

 

 

 

3) Τακτική επίσκεψη στον/στην γυναικολόγο. 

Πολλές γυναίκες παραλείπουν την ετήσια επίσκεψη στον γιατρό τους, εφόσον δεν νιώσουν κάποια ενόχληση ή πόνο με αποτέλεσμα κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, να διογκώνεται μέρα με την μέρα. Η καθιερωμένη επίσκεψη στον γυναικολόγο, οι διάφορες μικροβιολογικές εξετάσεις του κόλπου, αλλά, κυρίως, το τεστ παπ προλαμβάνουν πολλές μολύνσεις και σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα σε σχετικά αρχικό στάδιο με αποτέλεσμα να είναι πιο ανώδυνη η θεραπεία.

 

 

 

 

 

 

4) Συχνή αλλαγή προϊόντων υγιεινής. 

Την περίοδο της έμμηνου ρύσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ροής, είναι καλό να αλλάζονται τακτικά τα προϊόντα υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν κ.λ.π.) για να αποφεύγεται η συσσώρευση μικροβίων. Ένα πολύ συχνό λάθος, που κάνουν πολλές γυναίκες, είναι να φοράνε τέτοιου είδους προϊόντα, μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι πραγματικά χρειάζονται, για να δώσουν παράταση στον χρόνο αλλαγής. Ειδικά όταν η ροή είναι μικρότερη, ιδίως τις τελευταίες μέρες, παραλείπουν  να αλλάξουν το προϊόν, αφού το βλέπουν “καθαρό”, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

 

 

 

 

 

 

5) Τακτική καθαριότητα της περιοχής αλλά όχι “εμμονική”.

Η καθαριότητα και οι πλύσεις είναι πολύ σημαντικά στην ρουτίνα μίας γυναίκας για να διατηρήσουν την υγεία τους, ωστόσο δεν πρέπει να φτάνουν στο άλλο άκρο. Οι πολύ συχνές πλύσεις του κόλπου καταστρέφουν σημαντικά την χλωρίδα της περιοχής και το ph με αποτέλεσμα να προκαλούνται ερεθισμοί και έντονος κνησμός. Με αυτήν τη μέθοδο καταστρέφονται τα “καλά” βακτήρια και μικρόβια που προστατεύουν τον κόλπο με αποτέλεσμα να μένουν, τελικά, εκτεθειμένες στον κίνδυνο μολύνσεων.

Ελένη Βαδεβούλη

Γεια σας! Είμαι η Ελένη, απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας, και μέσα από το Pretty Dose μοιράζομαι μαζί σας πληροφορίες και απόψεις σχετικά με θέματα υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και όχι μόνο.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: