Lifestyle Πολιτισμός

Κυκλάδες: από που πήραν το όνομά τους;

Μοιραστέιτε το!

Κυκλάδες… ένας πολυαγαπημένος προορισμός από Έλληνες και ξένους και όχι άδικα. Από που πήρε όμως το όνομά του αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου πελάγους ;

 

Δήλος & Κυκλάδες

Η Δήλος, βρίσκεται στην μέση του Αιγαίου, και γύρω της σχηματίζουν κύκλο τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία για τον λόγο αυτό ονομάζονται Κυκλάδες. Η Δήλος, είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου και βρίσκεται δυτικά της Μυκόνου. Το νησί σήμερα, είναι ακατοίκητο (εκτός από κάποιους φύλακες και διοικητικούς), ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα διάσημο κατά την αρχαιότητα. Μια επίσκεψη στο μικρό αυτό νησί θα σε εκπλήξει, καθώς είναι σαν να αντικρίζεις ένα “ανοιχτό” Μουσείο με βαθιά ιστορία να ανακαλύψεις. Μάλιστα η Δήλος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στο νησί.

 

Δήλος, αρχαιότητα & Μυθολογία

Ως γνωστόν η Ελληνική Μυθολογία, αποτελεί ένα συγκερασμό πρώιμων παρατηρήσεων της φύσης, (αστρονομικών, γεωφυσικών και γεωλογικών κλπ.), όπου για την ερμηνεία αυτών ή των αιτιών δημιουργίας τους ακολουθήθηκε μία αξιοθαύμαστη πλοκή με ανθρώπινα ένστικτα, πάθη, επιδιώξεις και αξίες παρουσιάζοντας αυτές (τις παρατηρήσεις) με αλληγορικό ανθρωπομορφισμό σε θεϊκή υπόσταση.

Σύμφωνα λοιπόν με την μυθολογία, η Δήλος, ήταν ένας βράχος που κινούνταν στο πέλαγος και καλύπτονταν από κύματα. Εκεί, βρήκε καταφύγιο η Λητώ, για να γεννήσει τα δίδυμα παιδιά του Δία, την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα. Γι’ αυτό και η Δήλος, είναι γνωστή ως γενέτειρα του Απόλλωνα και έτσι, εκεί μπορούμε να βρούμε μεταξύ άλλων ένας από τους ναούς του Απόλλωνα ο οποίος ονομάστηκε Μεγάλος Ναός ή Ναός των Δηλίων, και είναι το μοναδικό περίπτερο κτίσμα που κατασκευάστηκε ποτέ στη Δήλο.

Η Λητώ, ήταν κυνηγημένη από την Ήρα, η οποία ήταν εξοργισμένη για την απιστία του Δία/Ζεύς με την Λητώ, και επιθυμούσε να τον εκδικηθεί με κάθε τρόπο. Έτσι, έδωσε εντολή να μη δεχτεί κανένας τόπος την Λητώ για να γεννήσει.

Ως εκ τούτου, ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να στερεώσει αυτό τον άδηλο (δηλαδή μη φανερό) βράχο του Αιγαίου, ώστε να μπορέσει να γεννήσει κάπου η Λητώ. Η ίδια περίμενε υπομονετικά 9 μερόνυχτα τη θεά των τοκετών, την Ειλείθυϊα, για να γεννήσει. Η Ήρα κρατούσε την Ειλείθυϊα φυλακισμένη και χρειάστηκε η επέμβαση των θεών για να μπορέσει να κατέβει στη Δήλο και να βοηθήσει τη Λητώ. Όταν πια κατέβηκε, η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα και την Αρτέμιδα. Με την γέννησή τους, το νησί πλημμύρισε λάμψη και φως.

Έτσι, αυτός ο βράχος που κινούνταν μέσα στο πέλαγος, έγινε από άδηλος, Δήλος (δηλαδή φανερός και σταθερός). Έτσι λοιπόν, σήμερα προκύπτει  το όνομα Δήλος, γύρω από το οποίο βρίσκονται κυκλικά τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

 

Τι μπορώ να δω στην Δήλο ;

Η Δήλος, είναι ένας ιδανικός προορισμός για ημερήσια εκδρομή, καθώς αποτελεί ένα στολίδι στις Κυκλάδες με μεγάλη ιστορία και σύνδεση με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία και σκέψη, όπως είδαμε και προηγουμένως. Επομένως, εάν οι φετινές σου διακοπές είναι κοντά στην Δήλο, μην διστάσεις να την επισκεφτείς.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορείς να δεις είναι τα εξής:

  • Το Άνδηρο των Λεόντων: Ίσως το πιο διάσημο μνημείο στη Δήλο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό δρόμο με μαρμάρινα λιοντάρια, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 7ο αι. π.Χ. από τους Ναξιώτες. Τα λιοντάρια που θα δεις εδώ είναι αντίγραφα, καθώς τα αυθεντικά φυλάσσονται στο μουσείο του νησιού.
  • Ο ναός της Ίσιδος: Από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Δήλου, κατασκευάστηκε τον 2ο αι. π.Χ. και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Κύνθου. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, προστάτιδας των ναυτικών, σώζεται ακόμα στο εσωτερικό του.
  • Το αρχαίο θέατρο: Η αρχική ξύλινη κατασκευή αντικαταστάθηκε από τη σημερινή λίθινη κατά τον 3ο αι. π.Χ. Το θέατρο μπορούσε να εξυπηρετήσει πάνω από 5.000 θεατές και πρόσφερε εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο.
  • Η Συνοικία του Θεάτρου: Η πιο παλιά συνοικία του οικισμού. Ξεχωρίζει η οικία της Κλεοπάτρας και του Διοσκουρίδη, μέσα στην οποία σώζονται τα αγάλματα των ιδιοκτητών.
  • Η Οικία του Διονύσου: Εδώ θα βρεις το περίφημο ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον θεό Διόνυσο πάνω σε μια τίγρη. Εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα σώζονται και στις οικίες των Προσωπείων, των Δελφινιών και των Τριτώνων.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου: Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και μοναδικό σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό βίο στην ελληνιστική εποχή. Θαύμασε τα υπέροχα γλυπτά και τα πλούσια ευρήματα (αγγεία, ειδώλια, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, αντικείμενα της καθημερινής ζωής κ.ά.) και ανακάλυψε την ιστορία του νησιού.

Tip: Αξίζει να ανέβεις στην κορυφή του Κύνθου, του ψηλότερου λόφου της Δήλου (112 μ.), κάτω από τον οποίο απλώνεται το ιερό. Η ανάβαση από τα σκαλοπάτια της αρχαίας κλίμακας διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Η θέα στο νησί, αλλά και στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, κόβει την ανάσα!

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 


Εικόνες:

Εικόνα εξώφυλλου

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Πηγές:

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Πηγή 4

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *