Ο Νίκος Κουλούσιας είναι ένας γνωστός καταξιωμένος Έλληνας chef, ο οποίος έχει ξεχωρίσει για τη μεγάλη επαγγελματική επιτυχία του στη μαγειρική. Ήταν μέλος της μαγειρικής ομάδας του πριγκιπικού γάμου στην Αγγλία το 2018 και έχει μαγειρέψει για μεγάλους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Ντόναλντ Τράμπ, ο πάπας Φραντζέσκο και ο Ερντογάν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και το τελευταίο διάστημα μένει στη Λέρο μαζί με την οικογένειά του. Όπως έχει δηλώσει, η κόρη του έμαθε να αποφεύγει το fast food και δεν κάνει εξαιρέσεις στα φαγητά. Tο 2019 δημιούργησε τη δική του γαστρονομική ομάδα στη Λέρο, μια ομάδα από έμπειρους chef που προωθούν τα τοπικά προϊόντα του τόπου στο εξωτερικό. Παρακάτω ο Έλληνας chef παραχωρεί μια αποκλειστική συνέντευξη στο Pretty Dose.
chef, Νίκος Κουλούσιας, Chef
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο chef
 • Όπως γνωρίζουμε ετοιμάζετε το δικό σας βιβλίο, μια αυτοβιογραφία με παιδικές αναμνήσεις και παραδοσιακές συνταγές. Ποτέ θα είναι διαθέσιμο στην αγορά;
Ακριβώς! Θα είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα παιδικά χρόνια μου. Θα είναι μια αυτοβιογραφία και μυθιστόρημα ταυτοχρόνως, ώστε κάποιος που δεν έχει σχέση με τη μαγειρική να έχει ένα ενδιαφέρον βιβλίο για να διαβάζει. Αυτός είναι ο στόχος μου.
 • Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόσπασμα από το βιβλίο σας;
 Αγαπημένο απόσπασμα είναι η αναφορά μου όταν κλέβαμε τα πορτοκάλια του γείτονα για να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού. Με αποτέλεσμα να μας κυνηγάει με το τρακτέρ.
 • Αφιερώνετε το βιβλίο σας σε κάποιο δικό σας άνθρωπο;
Δεν θα έλεγα ότι το αφιερώνω σε κάποιο δικό μου πρόσωπο, αλλά οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στις γιαγιάδες και τις μανάδες όλου του κόσμου.
 •  Σας αποκαλούν Rock Star της γαστρονομίας. Πώς προήλθε αυτό;
Νιώθω λίγο τσαρλατάνος στη δουλειά μου… Άλλωστε η κουζίνα είναι rock & roll με ένταση, rock μουσική και τατουάζ. Στην δικιά μου περίπτωση – μάλλον – με αποκαλούν με αυτόν τον χαρακτηρισμό, επειδή έχω μαγειρέψει για αρκετούς rock σταρ σε παγκόσμιο επίπεδο.
 •  Τι αποτέλεσε έρεισμα ώστε να ασχοληθείτε με την μαγειρική;

Είχα πάντα την περιέργεια πώς και από που βγαίνουν αυτές οι μυρωδιές από τα διάφορα υλικά. Για μένα, η μαγειρική δεν είναι ένα όμορφο πιάτο αλλά και ο συνδυασμός του κάθε υλικού που διαλέγεις για να μαγειρέψεις.

 • Ποια προϊόντα της ελληνικής κουζίνας δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά;
 Εδώ στην Ελλάδα δουλεύουμε και αξιολογούμε κάθε προϊόν που ταιριάζει με την γαστρονομία που θα προσφέρουμε. Το δύσκολο κομμάτι σε αυτήν την υπόθεση είναι, τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό. Σπάνια θα βρεις το γνήσιο ελληνικό πιάτο, όπως τα φύλλα για ντολμάδες. Οπότε αναγκαστικά «παντρεύεις» τα προϊόντα της κάθε χώρας με την ελληνική γαστρονομία που γνωρίζεις από παιδί.
 •  Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;
Πάντα δούλευα σε εστιατόρια μεγάλων ξενοδοχείων, ξεκινώντας από την Γερμανία όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Έχω πολλές σπεσιαλιτέ και είναι περίεργο… Μου αρέσει να φέρνω τη γερμανική και τη γαλλική κουζίνα και να τις παντρεύω με την μεσογειακή. Είτε είναι η τεχνική είτε ένα πιάτο για την ένωση των κουζινών. Βέβαια, μετά από πολλά χρόνια και αρκετά ταξίδια άλλαξαν πολλά με την κάθε χώρα που επισκεπτόμουν. Μια από τις σπεσιαλιτέ μου – την οποία λατρεύω – είναι το κοτόπουλο με σάλτσα από φυστικοβούτυρο και γρατίν κουνουπιδιού.
μαγειρική, chef, Κουλούσιας, συνέντευξη
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο chef
 •  Υπήρχαν πολλές ξεχωριστές στιγμές στην πορεία σας. Οι πιο γνωστές από αυτές ήταν όταν μαγειρέψατε στο γάμο του πρίγκιπα Χάρη και της Μέγκαν Μαρκλ, όταν είχατε μαγειρέψει για τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και για αλλά πρόσωπα. Πόσο σημαντικοί ήταν αυτοί οι σταθμοί στην επαγγελματική και προσωπική σας πορεία και τι σας εντυπωσίασε;

Πάντα κάθε άνθρωπος και σε όποιον κλάδο δραστηριοποιείται, αρπάζει τις ευκαιρίες που του δίνονται. Έτσι έκανα κι εγώ! Μου πρότειναν να συμμετέχω σε διάφορα event, που θα εμπλούτιζαν το βιογραφικό μου και το έκανα. Είναι εμπειρία ζωής, εμπειρία μαγειρικής. Έτσι, δημιούργησα φιλίες που μου πρόσφεραν και μου προσφέρουν καινοτομίες και αλλαγές.

 

 • Πολλοί υποστηρίζουν ότι η γαλλική γαστρονομία θεωρείται ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα. Ποια η άποψη σας για την γαλλική κουζίνα και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την ελληνική;
 Η γαλλική κουζίνα είναι η nouvelle cuisine, η λεγόμενη παγκόσμια κουζίνα και γαστρονομία. Η γαστρονομία ξεκίνησε από εκεί. Οι τεχνικές, οι χειρισμοί, η ορολογία στην κουζίνα και οι κοπές μας έχουν γαλλική βάση, μια βάση για κάθε μάγειρα. Στην ελληνική κουζίνα τα πράγματα είναι πιο απλά. Μια κουζίνα που έχει άμεση γαστρονομική μετάδοση με τη θρησκεία. Όπως, αυτό το διάστημα των γιορτών με την νηστεία και τις επιλογές των εδεσμάτων να αλλάζουν. Η ελληνική κουζίνα έχει ένα θεραπευτικό χαρακτήρα.
 • Ποια η άποψη σας για τις σχολές μαγειρικής; Τι θα συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που ξεκινάνε; Πως είναι η συνεργασία με τους μαθητευόμενους ;
Οι σχολές στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και χαίρομαι πολύ για αυτό. Έχω φίλους – συναδέλφους οι οποίοι είναι αξιόλογοι καθηγητές και μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε νέα παιδιά. Βέβαια, πάντα τονίζω ότι δεν είναι ένα επάγγελμα που το διαλέγουμε γιατί δεν βρήκαμε κάτι άλλο. Η μαγειρική δεν είναι ένα επάγγελμα για να ακολουθήσουμε από ανάγκη και για να έχουμε ένα χαρτί στα χέρια μας. Εάν δεν το αγαπάς μη το ξεκινάς.
 •  Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας στην επαγγελματική πορεία και ποια είναι τα μελανά σημεία επαγγέλματος;

Μια από τις δύσκολες στιγμές μου ήταν όταν είδα το chef μου να λυγίζει. Εκεί που μαγείρευε έπαθε καρδιακό επεισόδιο την ώρα του σέρβις. Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Βέβαια, πάντα το έλεγε πως κάποια στιγμή θα φύγει με την κουτάλα στο χέρι και το έκανε. Μελανά σημεία στο επάγγελμα δεν υπάρχουν. Θα έχεις χτυπήματα κάτω από τη ζώνη πολλές φορές, αλλά πρέπει να αποκτήσεις γερό στομάχι και υπομονή. Μόνο έτσι θα αντισταθείς σε κουζίνες που κυριαρχούν άλλοι στρατηγοί. Η μαγκιά είναι να σου δώσει ο στρατηγός ένα από τα αστέρια του.

μαγειρική, Νίκος Κουλούσιας, γαστρονομία
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο chef
 • Ποια είναι τα τρία συνηθισμένα λάθη που κάνει η Ελληνίδα νοικοκυρά στην κουζίνα και ποια χρυσή συμβουλή θα μοιραζόσασταν μαζί της;
 Λάθη δεν κάνει ποτέ μια νοικοκυρά, αντιθέτως… Να μη προσπαθούν να αλλάζουν και να κάνουν περίεργες συνταγές επειδή την είδαν ή την άκουσαν κάπου. Να μαγειρεύουν με την καρδιά και τη ψυχή τους, δίχως άγχος. Επίσης, να μάθουν την λέξη γκουρμέ σωστά διότι γκουρμέ δεν είναι το μαγειρικό επίπεδο αλλά η νοστιμιά και τα φρέσκα υλικά που προσφέρεις στο πιάτο. Αυτό είναι γκουρμέ για μας.
 • Όπως γνωρίζουμε ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο με πολλούς τομείς της οικονομίας να έχουν υποστεί προβλήματα. Μέσα σε αυτά και ο χώρος της εστίασης. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει ανάκαμψη;
Ακούω τη φράση που μου λέγανε ότι η μαγειρική δεν τελειώνει ποτέ και πάντα θα υπάρχει κόσμος που θα τρώει. Είναι δύσκολο για όλους μας, αλλά πιστεύω πως μας δίνεται χρόνος για καινοτόμους μεθόδους.
 • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετακίνηση πολλών μαγείρων, και όσων εργάζονται στο τομέα της εστίασης, σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αυστρία και η Ελβετία. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί σωστά τους επαγγελματίες μάγειρες;
 Η αλήθεια είναι αυτή και εγώ αναρωτιέμαι μερικές φορές γιατί… Πιστεύω πως ο κάθε ένας από μας γνωρίζει καλύτερα τις υποχρεώσεις του και αν μπορεί να δεχτεί το γεγονός να δουλεύει μια σεζόν 6 μήνες περίπου. Βέβαια υπάρχουν πολλά αξιόλογα εστιατόρια που μπορείς να εργασθείς και να αποκτήσεις εμπειρία που θα μεταφερθεί στο εξωτερικό. Η Ελλάδα και η κουζίνα μας είναι αγαπητή στο εξωτερικό και ιδιαίτερα εκτός Ευρώπη.
 •  Ποιους Έλληνες σεφ ξεχωρίζετε; Θα συμμετείχατε ως κριτής σε κάποιο ριάλιτι μαγειρικής;
Για μένα είναι όλοι φίλοι και συνάδελφοί μου. Δεν φανταζόμουν πριν αρκετά χρόνια να ήμαστε στο «έλα τι κάνεις» με τον Έκτορα Μποτρίνι ή να με παίρνει τηλέφωνο ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος για να μου πει «που χάθηκες εσύ ». Ήμαστε πλέον μια ομάδα ο ένας βοηθάει τον άλλον. Ναι, είχα την πρόταση να συμμετέχω ως κριτική επιτροπή στο ινδικό Master Chef που τα γυρίσματα για το 2021 θα ξεκινούσαν τον Απρίλιο το 2020, αλλά λόγω COVID θα καθυστερήσουμε. Πιστεύω ότι με το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί το σόου.
 •  Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά σας που σας οδήγησαν στην επαγγελματική επιτυχία και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Τα τρία χαρακτηριστικά μου είναι, ότι ξέρω να ανάβω το γκάζι στην κουζίνα, να μαγειρεύω σωστά και νόστιμα, να μην υποβαθμίζω κανέναν μέσα στην κουζίνα και γενικά να λέω πάντα ευχαριστώ και παρακαλώ. Οι στόχοι μου είναι να γίνω ακόμα καλύτερος, διότι έχω πολλά σκαλοπάτια να ανέβω ακόμη.
 • Υπάρχει κάτι ακόμη που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί με τον κόσμο;

Ναι, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να μαγειρεύουμε με αγάπη για τους αγαπημένους μας, να ακούμε ροκ μουσική όταν μαγειρεύουμε και να χαμογελάμε όταν δοκιμάζουμε το φαγητό μας.

Νίκος Κουλούσιας, masterchef, chef, γαστρονομία
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο chef

Ευχαριστούμε θερμά τον chef Κουλούσια για το φωτογραφικό υλικό!

Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στα social media:

fb: Chef Nikolaos Koulousias

instagram: nikokoulousias_official

 

Eπιμέλεια & Σύνταξη συνέντευξης: Αθανασία Σκόνδρα 
Αρχισυνταξία: Χριστιάννα Πίτη
No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: