Άραγε πως θα μπορούσατε να περιγράψετε την Κομοτηνή αν σας το ζητούσαν; Σίγουρα δεν ανήκει στις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, θα έλεγα όμως πως είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με έντονες αντιθέσεις και άρωμα από μπαχάρια και φρεσκοκομμένο καφέ. Για να την ανακαλύψεις, χρειάζεσαι χρόνο αλλά για να σε διευκολύνω, θα σου πω κάποια μυστικά που πιθανώς θα ήθελες να γνωρίζεις.
Λίγη από…την ιστορία της Κομοτηνής:
Δεν θα σας κουράσω με πολλά ιστορικά στοιχεία αλλά θα πρέπει να πω τα βασικά. Από τον πρώτο βαλκανικό έως και το 1923, με τη συνθήκη της Λωζάνης, άλλαξε ριζικά η σύσταση του πληθυσμού της πόλης. Δέχτηκε κύμα προσφύγων από την ανατολική Θράκη, ανατολική Ρωμυλία, Πόντο και Μ.Ασία. Εκείνη την εποχή, έγινε και η πρώτη επέκταση της, καθώς δημιουργήθηκαν νέες γειτονιές (τα λεγόμενα προσφυγικά).
Στη δεκαετία του 1970, έγινε η δεύτερη και μεγαλύτερη (εσωτερική) μετακίνηση πληθυσμού από την ύπαιθρο, λόγω της ίδρυσης της βιομηχανικής περιοχής αλλά και του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου.
Παλιότερα ονομαζόταν Κιουμουρτζίνα. Μαζί με την Αλεξανδρούπολη, ήταν από τις τελευταίες περιοχές που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα. Η 14η Μαΐου καθιερώθηκε ως Εθνική εορτή τοπικής σημασίας. Μια εβδομάδα πριν από τη 14η Μαΐου, λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις ( τα «ελευθέρια») για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της που αξίζει να παρευρεθείτε.
Μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις:
Σε όλη τη πόλη θα δεις να συνυπάρχουν μιναρέδες και εκκλησίες. Αυτό είναι φυσιολογικό για τους μόνιμους κατοίκους ενώ οι επισκέπτες το βρίσκουν παράξενο. Η πόλη είναι ένα συνοθύλευμα ντόπιων χριστιανών, παλλινοστούντων μουσουλμάνων (τουρκόφωνοι, Πομάκοι, Ρομά) και Αρμενίων.
Υπάρχουν πολλά μνημεία που θα πρέπει να επισκεφτείς όπως τον Μητροπολιτικό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον πύργο του ρολογιού (Saat Kule), μουσεία, το φρούριο και πολλά ακόμη. Για να ξεδιπλωθούν όμως οι ομορφιές της Κομοτηνής μπροστά στα μάτια σου, θα σου πρότεινα να τη περπατήσεις.
Κάτι που πρέπει να επισημαίνω, είναι ότι κατέχει τα σκήπτρα της πιο προσβάσιμης πόλης της Ελλάδας για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο σύλλογος «Περπατώ» έχει πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης σε άτομα με ειδικές ικανότητες. Πολλά άτομα έρχονται στη Κομοτηνή από πολλές περιοχές της Ελλάδας για κάποιο μικρό διάστημα και μένουν για πάντα.
Πιάνοντας τον παλμό της Κομοτηνής:
Η Κομοτηνή έχει χαρακτηριστεί «φοιτητούπολη» αφού εδώ βρίσκονται 8 τμήματα του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης με πιο γνωστά το τμήμα της νομικής και των ΤΕΦΑΑ. Ο αριθμός των φοιτητών ξεπερνά τις 16,000. Θεωρείται αρκετά σημαντικός αριθμός αν αναλογιστούμε τον μόνιμο πληθυσμό της πόλης. Όταν έρχεσαι για σπουδές εδώ δεν χαίρεσαι, αλλά παρ’όλα αυτά δύσκολα φεύγεις. Οι φοιτητές εξ’άλλου είναι ο λόγος που υπάρχει το ρητό: ‘Στη Κομοτηνή με κλάματα έρχεσαι, με κλάματα φεύγεις».
Τα βασικά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος μπορείς να τα δεις σε μια μέρα όμως αυτό δεν αρκεί για να τη γνωρίσεις. Για να πιάσεις έστω και λίγο τον παλμό της πόλης, θα πρέπει να βγεις μέρα όσο και νύχτα. Σχεδόν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη πλατεία όμως η πόλη προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα. Θα βρεις από μικρά μπαρ μέχρι nightclubs γεμάτα από νεαρό κυρίως κόσμο και μπουζούκια με γνωστά ονόματα. Αν πεινάσεις,δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί καθόλου. Είτε πας σε εστιατόριο είτε σε μαγαζιά με πρόχειρο φαγητό, οι μερίδες είναι μεγάλες, νόστιμες και σε πολύ οικονομικές τιμές.
Τι αξίζει να επισκεφτείτε στη Κομοτηνή:
- Το δάσος της Νυμφαίας απέχει περίπου 5 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Είναι κατάλληλο για περπάτημα, τρέξιμο και διάφορες ακόμη δραστηριότητες. Όταν φτάσετε στο περίπτερο της Νυμφαίας, θα μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, ή να διαλέξετε να φάτε κάτι από το μενού του εστιατορίου με θέα τη Κομοτηνή από ψηλά αλλά και όλο τον θρακικό κάμπο.
- Την προσοχή σας αξίζει το μέγαρο μουσικής της Κομοτηνής. Εγκαινιάστηκε το 2010, έκλεισε για 8 χρόνια όμως από το 2018 επαναλειτουργεί. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
- Αν τύχει να είστε Σάββατο στη Κομοτηνή θα πρέπει να πάτε στο παζάρι της πόλης. Ανηφορίζοντας από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας προς το κολυμβητήριο, θα δείτε αμέτρητους πάγκους γεμάτους με κάθε είδους αγαθά. Άλλωστε είναι το μεγαλύτερο παζάρι της βόρειας Ελλάδας και σίγουρα είναι κρίμα να το χάσετε.
- Σημείο αναφοράς της πόλης (αλλά και για να προσανατολιστείτε αφού η ρυμοτομία της πόλης δεν είναι καλή) είναι η πλατεία Ειρήνης με τα πολλά μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαράκια.
- Το «Σπαθί». Δεν μπορείτε να έρθετε στη Κομοτηνή και να μη περάσετε από εδώ. Είναι το κεντρικό ηρώο της πόλης και βρίσκεται κοντά στο δημοτικό άλσος και στη πλατεία Κομοτηνής. Το μνημείο είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης. Λένε πως όσο είναι το ύψος του μεταλλικού σπαθιού τόσο κάτω είναι η Κομοτηνή από τη θάλασσα.
Τι άλλο θα πρέπει να δείτε;
- Πηγαίνοντας προς τη Μαρώνεια, σας περιμένει η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου. Μπορείτε να πάτε να την εξερευνήσετε μιας και άρχισαν ξανά οι ανασκαφές, υπάρχουν πινακίδες και δεν θα χαθείτε ψάχνοντας. Ο δρόμος δεν είναι καλός και θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε. Αξίζει όμως τη προσπάθεια.
- Το Φανάρι είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο κοντά στο Πόρτο -Λάγος. Τα καλοκαίρια η περιοχή είναι ιδανική για ένα μπανάκι, να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας στα παραλιακά μπαρ και να φάτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια.
- Τα φεστιβάλ που διοργανώνονται, όπως το φεστιβάλ «Μπύρας και μουσικής», Μαρώνιας, Φαναρίου και το via egnatia αξίζουν τη προσοχή σου.
Ποιά προϊόντα παράγει η Κομοτηνή;
Η περιοχή είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα οπότε θα δυσκολευτείτε λίγο. Τα κρασιά της είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολλά από αυτά πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Επίσης το τσίπουρο, ο καφές, το λάδι αλλά και οι ελιές της περιοχής είναι από τις καλύτερες επιλογές.
Ο καβουρμάς και ο παστουρμάς είναι περιζήτητα όπως και τα στραγάλια της περιοχής (αλμυρά, γλυκά, πιπεράτα ή καραμελωμένα).
Από γλυκά, σίγουρα το σουτζούκ-λουκούμ σε διάφορες γεύσεις θα σας εντυπωσιάσει αλλά μη μείνετε μόνο σε αυτό.
Απόδραση σε γειτονικές περιοχές:
Η Κομοτηνή ισαπέχει από τη Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Η απόσταση από τη κάθε πόλη είναι περίπου 30-35 χιλιόμετρα. Αν έχετε διάθεση για βόλτα, σε 1 ώρα φτάνετε στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο και περνάτε στη γειτονική Τουρκία. Αν διαλέξετε τον οδικό άξονα Κομοτηνής-Κίρτζαλι, το να φτάσετε στη Βουλγαρία είναι θέμα 20 λεπτών. Σε μικρή απόσταση είναι η λίμνη Βιστωνίδα και το δέλτα του Έβρου που μπορείτε να επισκεφτείτε.
Αυτό που μπορώ να πω για την Κομοτηνή είναι πως μου πήρε καιρό να συνηθίσω τους ρυθμούς της, όμως σίγουρα έχει μια θέση στη καρδιά μου. Η πόλη, δεν θα σας παιδέψει και το να περπατήσετε στους δρόμους της είναι εύκολο. Οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλικοί και το φυσικό της τοπίο προσφέρει μοναδικές εικόνες.
Προφίλ

- Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.