H Koζάνη είναι μια πόλη της Μακεδονίας και είναι χτισμένη στις οροσειρές του βουνού Βερμίου της Μακεδονίας. Ο πληθυσμός ανέρχεται στους 41.066 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Κοζάνη είναι γνωστή για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων της Κοζάνης στα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Είναι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και διαθέτει τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το κλίμα της πόλης είναι κυρίως ηπειρωτικό, με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλές το χειμώνα. Η Κοζάνη είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία η οποία παρουσιάζεται παρακάτω.

Ιστορία

Η ιστορία της Κοζάνης ξεκινά από τη νεολιθική και παλαιολιθική εποχή, όταν οι αρχαίοι Ελιμιώτες Μακεδόνοι (βορειοδυτικά ελληνικά φύλα) εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της Ελίμειας πόλης, της οποίας η ακρόπολη ήταν ο λόφος του Αγίου Ελευθερίου. Η Ελίμεια ήταν μια από τις τέσσερις(4) ανεξάρτητες δημοκρατικές μερίδες των Ρωμαίων. Πολλά στοιχεία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου έχουν βρεθεί στην Κοζάνη.

Τον 14ο αιώνα μ.Χ. η πόλη κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του τότε οικισμού να διαφύγουν στο κοντινότερο μέρος την Κόζδιανη προκειμένου να σωθούν. Μετά την Κόζδιανη μετανάστευσαν σε άλλον οικισμό τα Καλύβια και στην συνέχεια έχτισαν τον δικό τους οικισμό ανατολικότερα των Καλυβιών. Η ονομασία αυτού του οικισμού μετατράπηκε από Κόσδιανη σε Κόζιανη και στην συνέχεια σε Κοζάνη. Έτσι, η πόλη αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε μια κοινότητα με τη δική της εκκλησία και τα δικά της υδραγωγεία.

Ο αρχαίος μητροπολιτικός ναός Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 17ο αιώνα μ.Χ.

Σύγχρονη εποχή

Στην σημερινή εποχή η πόλη είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας κατέχοντας την 23 σειρά στην κατάταξη. Η Κοζάνη έχει επαφές με την Ευρώπη αναπτύσσοντας οικονομικά και κοινωνικά την πόλη. Διαθέτει την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Εφετείο της Δυτικής Μακεδονίας, η οικονομία της βασίζεται ως επί το πλείστων στη γεωργία και το εμπόριο, είναι μια πλούσια σε αποθέματα περιοχή με λιγνίτη, χρωμίτη, αμίαντο και άλλα ορυκτά, έχει αναπτύξει το οδικό δίκτυό της, διαθέτει νοσοκομείο και άλλες ανέσεις που έχει μια πόλη.

Πλατεία Κοζάνης

Αξιοθέατα

Η Κοζάνη έχει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν την ιστορία της. Διαθέτει τέσσερα(4) μουσεία με αξιόλογα εκθέματα, τα οποία είναι τα: ιστορικό λαογραφικό μουσείο, αρχαιολογικό μουσείο Αιανής, μουσείο σύγχρονης τοπικής ιστορίας και αρχαιολογικό μουσείο Κοζάνης. Ενδεικτικά, το αρχαιολογικό μουσείο Κοζάνης ιδρύθηκε το 1969 και έχει εκθέματα, όπως: φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, αναπαραστάσεις παραδοσιακού φούρνου και πηγαδιού, εκθέματα που φανερώνουν την πολιτισμική εξέλιξη της Κοζάνης από τα αρχαία χρόνια και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι εξίσου ένα αξιόλογο αξιοθέατο για να επισκεφθείς. Μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας με χειρόγραφα και στοιχεία που φυλάσσονται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. Το 2017 μεταφέρθηκε σε ένα σύγχρονο κτίριο στο οποίο μπορεί να μεταβεί κόσμος για να μελετήσει, να διαβάσει ή να δανειστεί όποιο βιβλίο επιθυμεί. Στο website της βιβλιοθήκης μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα πατώντας κλικ εδώ.

Συλλογή του Αρχαιολογικού μουσείου Κοζάνης

Γαστρονομία & Στέκια

Η γαστρονομία της Μακεδονικής πόλης είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Η Κοζάνη φημίζεται για τον κρόκο ή σαφράν το οποίο παράγεται στην περιοχή και η συγκομιδή του πραγματοποιείται το φθινόπωρο. Ένα ευεργετικό μπαχαρικό το οποίο χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, τη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, την τυροκομία, τη μακαρονοποιία, την ποτοποιία ακόμα και στην ζωγραφική.

Επιπλέον διαθέτει αρκετά οικονομικά εστιατόρια για να γευματίσεις με την παρέα ή την οικογένειά σου. Iδανικές επιλογές για να γευματίσεις είναι τα: Ηοοk cafe pizza κοντά στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, Sette bar restaurant στο κέντρο της πόλης, Home cafe bar στη Σέρβια, Qgarden Ermionio καφετέρια στο κέντρο της πόλης (ξενοδοχείο: Ermonio Hotel, πλατεία Νίκης), Le Roi Ermionio (ξενοδοχείο: Ermonio Hotel, πλατεία Νίκης) και ο Τρυποκάρυδος εστιατόριο στο κέντρο της πόλης (πλατεία Νίκης).

Συγκομιδή κρόκου Κοζάνης

Διαμονή

H διαμονή στην Κοζάνη είναι μαγική είτε την περίοδο που υπάρχουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές. Πεντάστερα ή λιγότερων αστέρων ξενοδοχεία βρίσκονται στην ιστορική Μακεδονική πόλη. Ιστορικό κτίριο το οποίο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο είναι το Ermonio Hotel, ένα ξενοδοχείο το οποίο χτίστηκε το 1931 με 1932 με σκοπό να γίνει ξενοδοχειακή επιχείρηση. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία διεξάγονται όλες οι εκδηλώσεις.

Η Κοζάνη διαθέτει όμορφους ξενώνες και καταλύματα για μια άνετη διαμονή. Ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης ή κοντά σε αυτήν, είναι μερικά από τις επιλογές σου. Για επιλογές καταλυμάτων μπορείς να ανατρέξεις εδώ.

Ermonio Hotel, το ιστορικό κτίριο που έγινε ξενοδοχείο

Η Κοζάνη είναι μια Μακεδονική πόλη η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε και εντάχθηκε στην Ελλάδα πολύ αργότερα. Το όμορφο τοπίο, τα αξιοθέατα, οι εκδηλώσεις, τα εξαιρετικά εστιατόρια και οι καφετέριες είναι μερικά στοιχεία της. Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία της Κοζάνης, πάτησε κλικ εδώ.

 

Πηγές άρθρου:

cityofkozani.gov.gr

visitgreece.gr

wikipedia.org

Συντάκτρια: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency