καλλιοπη Ουζουν συγγραφεας

Η εμπιστοσύνη αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία σε κάθε σχέση. Δεν είναι όμως εύκολο να την αποκτήσει κάποιος. Χρειάζεται θέληση, υπομονή κι επιμονή. Η εμπιστοσύνη είναι το παν.

Όταν εμπιστευόμαστε εκφράζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας, γεγονός που μας βοηθά να βγάζουμε από μέσα μας όλα όσα μας πιέζουν. Παιδιά που μιλούν στους γονείς μπορούν να δεχτούν σωστές συμβουλές, να διαμορφώσουν έναν σωστό χαρακτήρα και ουσιαστικότερες σχέσεις.

Γι’ αυτό χρειάζεται οι γονείς να προσπαθήσουν πολύ για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους.

Πώς όμως θα το πετύχουν αυτό;

  1. Τα βήματα είναι απλά. Με καλή θέληση όλα μπορούν να γίνουν.
    Μάθετε να σέβεστε το παιδί σας και να του το δείχνετε! Το παιδί εμπιστεύεται τους γονείς με βάση το συναίσθημα, τη σκέψη, τις προσδοκίες και την εικόνα που έχουν οι γονείς προς αυτό. Αν το παιδί νιώσει την απόρριψη θα αρχίσει σταδιακά να κλείνεται κρατώντας τους γονείς έξω από τον κόσμο του. Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος να αναζητήσει νέα άτομα για να δημιουργήσει δεσμούς. Για αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να σέβονται το κάθε παιδί ξεχωριστά!
  2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας. Όταν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του αρχίζει και αναπτύσσει την εμπιστοσύνη στην κρίση του γονέα με αποτέλεσμα να δέχεται πολύ πιο εύκολα τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις.
  3. Αποφύγετε τον υπερβολικό έλεγχο. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να νιώσει ανεξαρτησία. Το ίδιο και το παιδί, που έχει ανάγκη να γνωρίσει τον κόσμο από μόνο του. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μέσα από προσωπική εμπειρία διδάσκεται το λάθος ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνει πως οι γονείς του δείχνουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Μην το μελώνεται όταν κάνει κάποιο λάθος. Δείξτε κατανόηση για να μην έχει φόβο να σας το πει.
  4. Ακούστε την άποψή του. Είναι πολλή σημαντική η ενθάρρυνση απέναντι στο παιδί, ώστε να εκφράζει τις δικές τους σκέψεις και ιδέες Όταν οι γονείς ζητάνε από το παιδί τη γνώμη του για κάτι και το πιο σημαντικό δείχνουν να την εκτιμούν, χωρίς να την κρίνουν αυτόματα χτίζουν την εμπιστοσύνη που απαιτείται.
  5. Να είστε πάνω απ’ όλα εσείς δίκαιοι. Οι περισσότεροι γονείς ζητάνε από το παιδί τους να είναι αξιόπιστο όταν οι ίδιοι δεν είναι. Οι γονείς πρέπει να είναι πιο συνεπείς στην τήρηση των υποσχέσεων και των κανόνων τους για διδάξουν το ίδιο στο παιδί. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τότε το παιδί μπερδεύεται. Άλλο λένε τα λόγια κι άλλο δείχνουν οι πράξεις.

Να θυμάστε πως δεν επιβάλλεται η εμπιστοσύνη, αλλά κερδίζεται! Το κάθε παιδί για να δημιουργήσει μια ισορροπημένη άποψη για τη ζωή, τον κόσμο και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους θα πρέπει πρώτα να έχει μάθει να εμπιστεύεται τους γονείς του. Γιατί οι γονείς είναι το πρότυπο του και το λιμάνι του όταν του συμβεί κάτι καλό ή κακό.

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,
@Kallipe_ouz

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: