Wellness Ψυχολογία

Κατάθλιψη: Μια : ασθένεια “πολυτελείας”?

Μοιραστέιτε το!

Τι είναι τελικά η κατάθλιψη;

Τί είναι η Κατάθλιψη; - Έλενα Λεβεντάκη - Ψυχολόγος στην Αθήνα

Για πολλούς είναι μια δικαιολογία…ένας τρόπος να αποφύγουν τα βάρη της καθημερινότητας. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο της ψυχικής ασθένειας, είναι σίγουρα μια κατάσταση η οποία είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Μαθαίνεις νέα πράγματα…πώς να ζεις για παράδειγμα με ενοχές. Πώς είναι να μην θέλεις να συνεχίσεις. Ξαφνικά όλα είναι μάταια. Όλα μοιάζουν βουνό ακόμα και το χαμόγελο που κάποτε απλόχερα χάριζες, τώρα μοιάζει κατόρθωμα!

Άτυπη κατάθλιψη: Μάθετε τα συμπτώματα της πιο συχνής μορφής κατάθλιψης

Αμφισβητήσιμη η σοβαρότητα της; Ναι!

Σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων περνά στη ζωή του κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο. Πώς είναι όμως να ζεις μια ολόκληρη ζωή με κατάθλιψη; Έχω ακούσει από πολλούς πως είναι μια ασθένεια πολυτελείας. Το δικαιολογώ στο βαθμό που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες ασθένειες που όχι μόνον απειλούν άμεσα τις ζωές των ατόμων αλλά στέκονται εμπόδιο σε μια «φυσιολογική» ζωή των παθόντων αλλά και των κοντινών τους ανθρώπων. Μην υποτιμάς τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο η κατάθλιψη (διαγνωσμένη ή όχι). Είναι μια ασθένεια που χτυπάει πολλές πόρτες και κυρίως σε ευαίσθητους και ευάλωτους ανθρώπους.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να την αντιμετωπίσεις;

Πώς νιώθεις; Ναι, εσύ που έχεις κατάθλιψη. Πόσοι ρωτούν;  Οι προτροπές είναι πιο συνηθισμένες καθώς και πιο εύκολες. Ζήτα βοήθεια. Γίνε δυνατός και ξεπέρασέ την.  Προσωπική μου άποψη, συνήθως ένα άτομο με κατάθλιψη δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τι του συμβαίνει. Για το λόγο αυτό ο κοινωνικός περίγυρος (συνήθως  μιλάμε για την οικογένεια) αλλά και ο ευρύτερος, φίλοι, καθηγητές ,δάσκαλοι… θα ήταν καλό να είναι σε θέση με τη σωστή ενημέρωση φυσικά που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, χρειάζεται βοήθεια για να πάρει μια σωστή καθοδήγηση. Και εδώ είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα προς ανάλυση κατά την άποψή μου. Ο στιγματισμός από τον κοινωνικό περίγυρο. Κατάθλιψη δεν σημαίνει αδυναμία. Την φιλοξενείς εσύ που ήσουν πάντα δυνατός και σήκωσες πολλά βάρη…

Εσύ που ξέφυγες…που πάλεψες αξίζεις ένα μεγάλο μπράβο!

Δεν σε υποτιμώ, αντίθετα σε θαυμάζω! Η μαχητικότητα, ο δυναμισμός, η θέληση είναι χαρακτηριστικά αξιέπαινα. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω  πως σε κανέναν έχει χαριστεί κάτι σε αυτή τη ζωή. Όλοι παλεύουμε καθημερινά με τους δικούς μας δαίμονες. Κουβαλάμε τις δικές μας ανησυχίες, στεναχώριες πίσω από ένα μεγάλο χαμόγελο και μια ευγένεια. Όλοι είμαστε άνθρωποι και αντιμετωπίζουμε καθημερινά ο καθένας τις δικές του δυσκολίες. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους εσάς που δεν λυγίσατε, δεν βάλατε το εγώ σας μπροστά και συνεχίσατε να «πολεμάτε»!

Τι συναισθήματα γεννά η κατάθλιψη;

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί να νιώθει ένας καταθλιπτικός άνθρωπος.. Νιώθεις κούραση; Νιώθεις ότι η ζωή σου είναι ένα χάος και σε οδηγεί σε αδιέξοδο; Θέλεις να παραιτηθείς από τη ζωή ή το έχεις ήδη κάνει; Έχεις προβλήματα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις είτε στο εργασιακό σου περιβάλλον; Δεν έχεις δυνάμεις; Η λύση είναι η παραίτηση; Από έξω σου όμως χαμογελάς, δεν θέλεις να φανεί η αδύναμη πλευρά σου. Πρέπει όμως. Για να αφήσεις να σε βοηθήσουν, εφόσον δεν μπορείς να το κάνεις ΕΣΥ!

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ένα φιλικό/συγγενικό πρόσωπο και σίγουρα από έναν επαγγελματία του χώρου! Η αλήθεια είναι πως μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με έρευνες περνά ένα τουλάχιστον καταθλιπτικό επεισόδιο στην ζωή του.

Animus Corpus - Πως να Βοηθήσουμε το Αγαπημένο μας Πρόσωπο που έχει Κατάθλιψη

Η φυγή είναι δύσκολη μα όχι ακατόρθωτη!

Επιλέγω να θίξω το λεπτό αυτό θέμα με σκοπό  να βοηθήσω έστω και σε έναν ελάχιστο βαθμό, εσένα που ίσως την κατάθλιψη την γνωρίζεις. Πέραν αυτού είναι απαραίτητο να λάβουν βοήθεια είτε  από συγγενικό κοντινό πρόσωπο είτε ακόμη καλύτερα από επαγγελματίες του χώρου. Η κατάθλιψη είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων που σε βυθίζει στην απελπισία και το σκοτάδι. Για να βγεις στο φως πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με τον εαυτό σου! Οι άνθρωποι αυτοί είναι ψυχές ευγενικές, άνθρωποι ευαίσθητοι αλλά και σκληροί ταυτόχρονα όμως κυρίως με το εαυτό τους! Δεν είναι αδύναμοι σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον κατά την προσωπική μου άποψη. Η δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις το «τέρας» της κατάθλιψης είναι τεράστια. Χρειάζεται να έρθεις αντιμέτωπος με με τον εαυτό σου και  τους χειρότερούς σου φόβους και να τους ξεπεράσεις. Έτσι θα βρεις την λύτρωση. Ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα τα βρεις και μαζί του…!

 

Βιβλιογραφία εικόνων:
Εικόνα_1_Κατάθλιψη
Εικόνα_2_Κατάθλιψη
Εικόνα_3_Κατάθλιψη

Προφίλ

Ιωάννα Χιώτη
Ιωάννα Χιώτη
Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

Ιωάννα Χιώτη

Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *