Ένοχος κρίθηκε ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin που γονάτισε στο λαιμό του George Floyd για περισσότερο από 9 λεπτά στις 25 Μάϊου 2020 και για τρεις κατηγορίες εναντίον του, σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες της εποχής του Black Lives Matter. Συγκεκριμένα, του αποδόθηκαν κατηγορίες : Για δολοφονία εξ αμελείας δεύτερου βαθμού, για δολοφονία τρίτου βαθμού και για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού. Η κατηγορία δολοφονίας δευτέρου βαθμού ήταν ότι ο Chauvin επιτέθηκε στον Floyd με το γόνατό του, γεγονός που προκάλεσε ακούσια τον θάνατό του, η κατηγορία για δολοφονία τρίτου βαθμού, ότι ο αστυνομικός ενήργησε με «διεφθαρμένο μυαλό» και η κατηγορία για την ανθρωποκτονία, ότι η «ένοχη αμέλεια» προκάλεσε τον θάνατο του Floyd.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν δύο μέρες προκειμένου να ανακοινώσουν την απόφασή τους το πρωί της Τρίτης.

Η ετυμηγορία έρχεται περίπου 11 μήνες μετά το συγκλονιστικό βίντεο με τον Chauvin να γονατίζει αδιάφορα στον λαιμό του δεμένου Floyd, για 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα στις 25 Μαΐου 2020. Κάτω από τα γόνατα του αξιωματικού, ο 46χρονος μαύρος άντρας έπαιρνε τις τελευταίες του ανάσες με δυσκολία, ενώ επανειλημμένα έλεγε: «δεν μπορώ να αναπνεύσω», πριν τελικά σιωπήσει για πάντα.

Οι εισαγγελείς κάλεσαν 38 μάρτυρες κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών φάσεων της δίκης.

Πρώτον, οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τον φόβο και τη φρίκη τους καθώς είδαν τον Floyd να πεθαίνει αργά υπό τον περιορισμό του Chauvin. Στη συνέχεια, μια σειρά αστυνομικών εποπτικών αρχών και εμπειρογνωμόνων της χρήσης βίας – συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας της Μινεάπολης Medaria Arradondo – επέκρινε την συνεχιζόμενη χρήση βίας του Chauvin ως υπερβολική και παράλογη, ειδικά αφού ο Floyd είχε πέσει, είχε σταματήσει να αναπνέει και δεν είχε παλμό.

Τέλος, πέντε ξεχωριστοί ιατροί εξήγησαν ότι ο Floyd πέθανε από έλλειψη οξυγόνου όταν ο Chauvin περιόρισε την ικανότητά του να αναπνέει.

Ο Chauvin θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 40 χρόνια φυλάκιση για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως και 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία. Ωστόσο, το δικαστήριο της Μινεσότα πρότεινε περίπου 12,5 χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορία δολοφονίας και περίπου τέσσερα χρόνια για την κατηγορία ανθρωποκτονίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος ζήτησε αυστηρότερη ποινή από ό, τι προβλέπουν οι συστάσεις. Η καταδίκη του Chauvin έχει οριστεί για οκτώ εβδομάδες από τώρα. 

Οι τρεις άλλοι πρώην αξιωματικοί ο Thomas Lane, ο J. Alexander Kueng και ο Tou Thao – κατηγορούνται για τη βοήθεια και τη συνέχιση της δολοφονίας δεύτερου βαθμού και για τη συνδρομή και τη συνωμοσία ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού. Η κοινή δίκη τους θα διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους της ομάδας του CNN, μέσα στο δικαστήριο ο Philonise Floyd, ο μικρότερος αδερφός του George Floyd, καθώς οι ετυμηγορίες διαβάζονταν, εκείνος προσευχόταν. 

Αφού ολοκληρώθηκε το δικαστήριο, ο Philonise Floyd αγκάλιασε και τους τέσσερις εισαγγελείς λέγοντας πως

“Απλώς προσευχόμουν να τον έβρισκαν ένοχο”

καθώς και

” Ως Αφροαμερικάνος, συνήθως δεν έχουμε δικαιοσύνη.”

Για πρώτη φορά στη Μινεσότα, η δίκη μεταδόθηκε ζωντανά, δίνοντας στο κοινό μια σπάνια ματιά στην καρδιά του νομικού συστήματος.

Στους δρόμους της Μινεάπολης, η ετυμηγορία οδήγησε σε κραυγές χαράς και αναστεναγμούς ανακούφισης μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσαν με αγωνία τη δίκη, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων έξω από το κατάστημα «Cup Foods», όπου ο Floyd πήρε τις τελευταίες του αναπνοές.

Μετά την ετυμηγορία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μίλησαν στο τηλέφωνο με την οικογένεια Floyd και τους δικηγόρους τους, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε ο Crump. “Τίποτα δεν θα τα κάνει όλα καλύτερα”, τους είπε ο Μπάιντεν, αλλά “τουλάχιστον τώρα υπάρχει κάποια δικαιοσύνη.” 

Ο Μπάιντεν, μιλώντας αργότερα είπε :

«Τίποτα δεν μπορεί να φέρει τον αδελφό ή τον πατέρα τους πίσω. Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική».

Ο Πρόεδρος είπε ότι για να είναι πραγματική η αλλαγή, οι νομοθέτες πρέπει να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να συμβεί ξανά τέτοια τραγωδία και ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι δεν θα πρέπει πλέον να φοβούνται.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του George Floyd χαρακτήρισε αυτήν την σημαντική δίκη και την δίκαιη ετυμηγορία ως «σημείο καμπής στην ιστορία».

Νεφέλη Λαπουρίδου

Γεια!! Είμαι η Νεφέλη και μαζί στο pretty dose θα ασχοληθούμε με θέματα που αναφέρονται στον πολιτισμό και στην κουλτούρα. Στο pretty dose μπορείς να βρεις άρθρα για οποιαδήποτε θέματα που ελπίζουμε να σε ενδιαφέρουν.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency