Lifestyle Πολιτισμός

Θες να εργαστείς στον χώρο της μόδας αλλά δεν έχεις εμπειρία; Κανένα πρόβλημα!

Μοιραστέιτε το!

Όλοι γνωρίζουμε πως ο χώρος της μόδας είναι πολύ ανταγωνιστικός. Όλο και περισσότεροι επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτόν και γι’ αυτό κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Πλήθος πτυχίων σχετικά με τη μόδα, σεμινάρια, portfoliο και πάει λέγοντας.

Παρακολουθώντας ένα διαδικτυακό σεμινάριο της Giada Graziano με θέμα ” Εργάσου στον χώρο της μόδας. 3 τρόποι για να το πετύχεις” και μέσα από τις δικές της συμβουλές, κατάλαβα πως παρόλο που μπορεί να μην έχεις εμπειρία σε αυτόν τον χώρο, δεν είναι ακατόρθωτο να ενταχθείς.

Αρχικά όμως, ποια είναι η Giada Graziano;

Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Glam Observer, μίας πλατφόρμας με συμβουλές σταδιοδρομίας ώστε να εμπνεύσει και να υποστηρίξει τους λάτρεις της μόδας να κάνουν τη δουλειά των ονείρων τους. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των Fordes 30 under 30 και είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου ”Your Fashion Dream Plan”.

Η Giada δεν είχε καμία σχέση με τη μόδα, καθώς έχει σπουδάσει μηχανικός, αλλά ήταν πάντα το όνειρό της. Μεγάλωσε σκεπτόμενη ότι ένα πτυχίο μόδας ήταν απαραίτητο για να εργαστεί σε αυτόν τον κλάδο. Μέσα όμως από διάφορες στρατηγικές με σκοπό να ξεχωρίσει, έκανε την πρώτη της πρακτική άσκηση μόδας στον κορυφαίο Alexander McQueen.

Το 2014, ξεκίνησε το Glam Observer ως blog για να μοιραστεί τι έκανε για να μπει στη μόδα, ελπίζοντας να εμπνεύσει και να βοηθήσει και άλλους λάτρεις της μόδας. Ήθελε να σπάσει τα εμπόδια και να κάνει τη βιομηχανία της μόδας προσβάσιμη σε οποιονδήποτε.

Με τα διαδικτυακά της μαθήματα, βοήθησε 2.000 άτομα από όλο τον κόσμο να μπουν στη μόδα.  

Find A Career In Fashion That's Right For You.
Πηγή εικόνας: fashionschoolsnitch.com

Ένας από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορεί γύρω από τον χώρο της μόδας είναι πως χωρίς πτυχίο και εμπειρία δεν θα προσληφθείς ποτέ. Η Giada διαφωνεί ως προς αυτό. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στη μόδα δεν έχουν πτυχίο μόδας. Αυτό είναι δεδομένο. Οι εταιρείες μόδας προσλαμβάνουν ανθρώπους που φοίτησαν σε διαφορετικούς κλάδους: φιλολογία, νομική, δημοσιογραφία, κ.α.

Ακόμη, αναφέρει πως οι εταιρείες μας εκπαιδεύουν την πρώτη εβδομάδα. Κάθε εταιρεία έχει τα δικά της εργαλεία και συστήματα. Γι’ αυτό μπορείς να βρεις δουλειά στον χώρο της μόδας όποιο πτυχίο κι αν έχεις ή πρόκειται να αποκτήσεις: επειδή θα σου μάθουν τα πάντα στη δουλειά, δεν έχει σημασία αν αυτή θα είναι η πρώτη ή η πέμπτη εργασιακή εμπειρία.

Αν είστε πραγματικά παθιασμένοι με αυτόν τον κλάδο, μπορείτε να βρείτε μια δουλειά στον χώρο της μόδας χωρίς εμπειρία!

Μπορείτε να καλύψετε την έλλειψη ακαδημαϊκής γνώσης μελετώντας την ιστορία της μόδας, παρακολουθώντας ένα διαδικτυακό σεμινάριο, διαβάζοντας βιβλία ή παρακολουθώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις μόδας.

Τέλος, είναι χρήσιμες ορισμένες δεξιότητες για να εργαστείς σε αυτό τον χώρο. 

1. Επικοινωνιακές δεξιότητες .

Απαιτούνται δεξιότητες επικοινωνίας εσωτερικά, μεταξύ των μελών της ομάδας, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Εάν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, δεν μπορεί να υπάρξει και καλή ροή εργασίας.

2. Ξένες γλώσσες.

Η μόδα είναι μια διεθνής βιομηχανία και θα έρθετε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες. Οι περισσότερες μάρκες μόδας έχουν γραφεία σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες απαιτούν πάντα τουλάχιστον μία επιπλέον γλώσσα. Τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά είναι οι πιο δημοφιλείς γλώσσες για να μιλήσετε εάν θέλετε να εργαστείτε στον χώρο της μόδας, καθώς οι πιο πολλές εταιρείες έχουν έδρα στην Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

3. Δεξιότητες Η/Υ.

Αν θέλετε να εργαστείτε στη γραφιστική, τη διαφήμιση, την καλλιτεχνική διεύθυνση, τη φωτογραφία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε προγράμματα όπως το Photoshop, το InDesign και το Illustrator.

4. Οργανωτικές δεξιότητες.

Οι οργανωτικές δεξιότητες είναι η βάση κάθε εργασίας που εκτελείται σωστά. Ένα οργανωμένο άτομο ξέρει τι είναι απαραίτητο, που πρέπει να δώσει προτεραιότητα και πώς θα είναι αποτελεσματικό για να παραδώσει την καλύτερη δουλειά στην ώρα του (ή και νωρίτερα).

5. Γνώσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τα social media έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στη βιομηχανία της μόδας. Όλοι περνάμε ώρες από τις μέρες μας σε κοινωνικές πλατφόρμες. Η εμπειρία σας σε αυτές τις πλατφόρμες δεν πρέπει να περιορίζεται στην προσωπική σας χρήση. Πρέπει να κατανοήσετε πώς να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματικούς σκοπούς.

6. Microsoft Excel.

Όλοι στη μόδα χρησιμοποιούν το Excel. Από την ανάλυση πωλήσεων, στρατηγικών μάρκετινγκ και προηγούμενων επιδόσεων, μέχρι την πρόβλεψη τάσεων και πωλήσεων, το Excel χρησιμοποιείται για την ανάλυση αλλά και για την οργάνωση όλων των εργασιών μόδας.

7. Γνώσεις του κλάδου.

Αν και ένα πτυχίο μόδας δεν είναι απαραίτητο για να εργαστείτε σε αυτόν τον κλάδο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γνώσεις σας για τη βιομηχανία της μόδας δεν είναι σημαντικές. Με τη σημερινή ψηφιακή πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην παραμείνετε ενημερωμένοι για τον κλάδο. Το να μαθαίνετε κάτι νέο και να ενημερώνεστε εβδομαδιαίως με ό,τι συμβαίνει στον κλάδο είναι απαραίτητο για να είστε επιτυχημένοι στη δουλειά σας.

8. WordPress και SEO.

Με τα ψηφιακά περιοδικά να παράγουν περισσότερο περιεχόμενο από τα έντυπα, οι συντάκτες μόδας και οι συγγραφείς δεν χρειάζονται πλέον μόνο συγγραφικές δεξιότητες, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουν τις δεξιότητές τους με νέες τεχνικές.

9. Αυτοπεποίθηση και Πάθος.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια δεξιότητα που πρέπει να δουλέψεις. Γιατί; Γιατί θα σε βοηθήσει σε κάθε δύσκολη στιγμή ΚΑΙ θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα μπορεί να σου λείπει. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν αρκούν για να εργαστούν στη μόδα. Ότι δεν έχουν τα προσόντα για να βρουν δουλειά ή να εργαστούν στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Και για αυτό, αντί να αντιδράσουν, τα παρατάνε. Το πάθος είναι ένα άλλο βασικό συστατικό της επιτυχίας, ο κινητήρας που θα σας κρατήσει τις χειρότερες μέρες.

 

Με πληροφορίες από : glamobserver.com

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *