Γράφει η Κωνσταντίνα Μιχαήλ Φοιτήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ιξός (Viscum album L.) είναι ένας αειθαλής, δίοικος θάμνος που αναπτύσσεται σαν ημιπαρασιτικό φυτό και προσβάλει κυρίως κωνοφόρα και πλατύφυλλα δέντρα.
Ο ιξός είναι ένα φυτό το οποίο βοηθάει στην θεραπεία πολλών ασθενειών με μία από αυτές να είναι ο καρκίνος.

Ο ιξός στη θεραπεία του καρκίνου
Ο ιξός χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό φυτό και το 1917χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην θεραπεία του καρκίνου από τους ανθρωποσοφιστές Rudolf Steiner και Ita Wegman. Έκτοτε πάνω από 100.000 ασθενείς έχουν θεραπευτεί από το Viscum album. Εδώ και 30 χρόνια, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ανοσοενισχυτικό έκδοχο στη θεραπεία του καρκίνου σε περιοχές της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Σκευάσματα του φυτού
Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα του φυτού στην αγορά όπου τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι τα Iscador, Helixor, Iscucin και Isorel. Τα σκευάσματα φτιάχνονται, παίρνοντας το εκχύλισμα του φυτού και χορηγούνται κυρίως με ενέσεις στους ασθενείς.

Το Iscador παρασκευάζεται από ιξό που προέρχεται από διάφορα είδη ξενιστών, όπως βελανιδιά, μηλιά, έλατο και πεύκο και χορηγείται σε διαφορετικά είδη καρκίνων. Υποστηρικτές της θεραπείας ισχυρίζονται ότι το 1978 σχεδόν 2 εκατομμύρια αμπούλες πωλήθηκαν σε χώρες όπου το Iscador συνταγογραφείται και πάνω από 30 χιλιάδες ασθενείς θεραπεύονται κάθε χρόνο.

Το Helixor είναι ένα υδατικό κρύο εκχύλισμα από φρέσκο ιξό, που προέρχεται από έλατο, πεύκο και μηλιά. Απομονώθηκαν διάφορα συστατικά με διαφορετικές πιθανές επιδράσεις όπως: λεκτίνες, βισκοτοξίνες, αλκαλοειδή κ.α. με κύριες ενδείξεις την ογκολογική θεραπεία και την διέγερση του μυελού των οστών.

Το Iscucin – Viscum περιέχει ιξό από οκτώ διαφορετικούς ξενιστές και παράγεται ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία. Χρησιμοποιείται σε πρώιμα στάδια καρκίνου, μετεγχειρητική προστασία όγκου, εγχειρήσιμους όγκους και μη εγχειρήσιμους όγκους. Κάθε μία από τις οκτώ παρασκευές (ανάλογα με τον ξενιστή) έχει τις δικές του ενδείξεις.

Το Isorel είναι ένα υδατικό εκχύλισμα από βλαστούς του ιξού, τα υποείδη του ελάτου (Isorel A), μηλιάς (Isorel M) και πεύκου (Isorel P) σε κάθε περίπτωση. Συνήθως απευθύνεται στην ιατρική ή φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία των κακοηθών όγκων, στην μετεγχειρητική κατάσταση και στις περιπτώσεις υποτροπής και προφύλαξης από μεταστάσεις θανάσιμων ασθενειών του αιμοποιητικού συστήματος και καθορισμένων προ καρκινικών σταδίων.

Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες του ιξού
Στο ευρύ φάσμα των θεραπευτικών ιδιοτήτων του ιξού συγκαταλέγονται οι
αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες, οι αντιϊκές, καταπραϋντικές, αντιυπερτασικές, αντιυπογλυκαιμικές και διουρητικές του δράσεις. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη, για την μείωση της χοληστερίνης, των χρόνιων κραμπών, των εγκεφαλικών συμφορήσεων, σε ασθενείς με στομαχικά, καρδιακά προβλήματα και δυσκολίες στην αναπνοή, σε ασθενείς με ηπατίτιδα C καθώς και ως ανοσοδιεγερτικό στην θεραπεία του AIDS. Το φυτό επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα δρώντας άμεσα στις χολινεργικές οδούς και μειώνει την πίεση του αίματος.

Άλλες ιδιότητες του ιξού είναι οι νευροφυσιολογικές δράσεις του επί των σπλάχνων, καθώς όπως αποδείχθηκε μεταβάλλει τις κινητικές αντιδράσεις των εντέρων που έχουν απομονωθεί από επίμυες, ενώ σε μελέτη που έγινε επί απομονωμένων και διαποτιζόμενων παρασκευασμάτων καρδίας ινδόχοιρου στην μηχανή ανάρτησης καρδιάς Langendorff βρέθηκε ότι το υδατικό εκχύλισμα του φυτού έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης, τις αντι-ψυχωτικές, αντι-επιληπτικές και κατασταλτικές ιδιότητες του εν λόγω φυτού στα πειραματόζωα.

Συντάκτης:Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Φοιτήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωπονικού
Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΗΓΗ:
https://agropublic.gr/
Μπαρμπεράκη, Μ. (2011). φαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων στο φυτό ιξός
(Viscum album L.) για την παραγωγή αντικαρκινικών ουσιών.
Μπούλακα, Α. (2014). Ανάλυση, απομόνωση και έλεγχος των βιολογικών δράσεων λιπιδιακών ουσιών του φυτού Viscum album L σε διάφορα μοντέλα καρκίνου.

 

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: