Το κοινό όνομα του φυτού της Πασχαλιάς είναι Syringa Vulgaris, ανθίζει την άνοιξη, γύρω στις ημέρες του Πάσχα, εξού και η ονομασία της και ανοίκει στην οικογένεια Oleaceae. Η ανθοφορία της διαρκεί περίπου 30 μέρες. Είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα μέτρα. Την βρίσκουμε, σε μωβ και λευκό χρώμα, ενώ τη συναντούμε και σε μπλε ή κίτρινο χρώμα.

Την Πασχαλιά μπορούμε να φυτέψουμε  στον κήπο μας μεμονωμένα ή μπορουμε να την φυτέψουμε και στο μπαλκόνι μας σε μεγάλη γλάστρα.Στην πρώτη την περίπτωση αφήνουμε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των φυτών. Ακομα, η πασχαλιά χρειάζεται ήλιο και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε πεδινές, όσο και σε πιο βόρειες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στο κρύο, μέχρι και τους -20°C.

Αθεκτική, στην ζέστη του καλοκαιριού, αρκεί να την ποτίζουμε συχνά.Αναπτύσσεται σε ουδέτερο έδαφος, με καλή αποστράγγιση.Το χειμώνα, αρκεί το πότισμα από το νερό της βροχής, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο, 2 με 3 φορές την εβδομάδα και το καλοκαίρι, 4 με 5 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την θερμοκρασία που υπάρχει στο κλίμα ,διότι κάθε φυτό χρειάζεται και την ανάλογη φροντίδα σύμφωνα με της καιρικές συνθήκες που επικρατούν!

Όσον αφορά το κλάδεμα γίνεται, στα τέλη του χειμώνα, ώστε να αφαιρέσουμε τα αδύναμα, κατεστραμμένα ή ασθενή κλαδιά και να της δώσουμε κατάλληλο  σχήμα.Για την λίπανση, η οποία πρέπει να γίνεται την άνοιξη και του φθινοπώρου, χρησιμοποιώντας πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

Η πασχαλιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, διαίρεση τής τούφας και εμβολιασμό, μετά την άνθηση κλαδεύονται τα φυτά ελαφρά, ώστε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη βλαστών για την επόμενη άνθηση. Κάθε 3-4 χρόνια μπορεί να γίνεται εάν ελαφρό κλάδεμα ανανεώσεως το χειμώνα.

Τέλος, η Πασχαλιά είναι ένα υπέροχο φυτό , που χρειάζεται υπομονή, ώστε  να ανθίσει.Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτό το φυτό είναι προάγγελος της άνοιξης, αφού η εποχή της άνθισης της σηματοδοτεί το αν η άνοιξη έρθει νωρίς ή αργά. Επίσης, η άνθιση της συνδυάζεται και με τον μύθο που έχει σχέση με την Ανάσταση του Ιησού.

Συντάκτης: Γεωργία Ρήγα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency