Ο πρώτος χρόνος ζωής του παιδιού είναι πολύ σημαντικός, καθώς οι εμπειρίες των βρεφών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο είδος του δεσμού που θα χτίσουν με τους γονείς τους. Η προσκόλληση στους γονείς είναι απόλυτα φυσιολογική κι έντονη. Μετά όμως από τον 14ο μήνα ζωής το παιδί αρχίζει να συνεργάζεται μαζί τους και να χαίρεται τη συντροφιά. Έχει την ανάγκη να παίξει, να τρέξει και να γνωρίσει τον κόσμο. Συχνά, δέχεται την έννοια του «μοιράζομαι», πάντα όμως με τους δικούς του όρους. Η περίοδος αυτή είναι η καταλληλότερη για να διδάξετε στο παιδί σας όλα όσα χρειάζεται για να διαμορφώσει μια δυνατή προσωπικότητα.

Διδάξτε του πως να φροντίζει τον εαυτό του.

Ξεκινήστε με τον τρόπο που τρώει. Δώστε του το κουτάλι, δείξτε του το σωστό τρόπο να το πιάνει κι αφήστε το να φάει μόνο του. Πάτε μπροστά από έναν καθρέφτη και εξηγήστε του το σώμα του. Πείτε του πως ονομάζονται όλα τα σημεία του σώματός του και πως πρέπει να τα φροντίζει. Αφήστε το να χτενίσει τα μαλλιά του, να βουρτσίσει τα δόντια του.

Διδάξτε του πως να είναι ευγενικό και κακόψυχο.

Μάθετέ του να λέει ευχαριστώ, παρακαλώ και συγγνώμη. Τρεις λέξεις που έχουν τόση δύναμη μέσα τους για να το βοηθήσουν να διαμορφώσει σταθερές κι αληθινές σχέσεις στο μέλλον. Η ευγένεια άλλωστε κι ένα χαμόγελο είναι το παν. Παίξτε με τα κουκλάκια του παρέα παιχνίδι ρόλων. Μιλήστε τους, αγκαλιάστε τα και χαϊδέψετε τα σα να είναι αληθινά.

Διδάξτε του την αγάπη για τα ζώα και τα φυτά.

Πάρτε ένα φυτό και πείτε στο παιδί σας πως είναι αυτό υπεύθυνο για τη φροντίδα του. Αφήστε το να του μιλήσει, να το ποτίσει. Εξηγήστε πως τα φυτά χρειάζονται νεράκι και ήλιο για να επιβιώσουν. Αν έχετε τη δυνατότητα υιοθετήστε ένα ζωάκι. Αφήστε το παιδί σας να έρθει κοντά μαζί του. Να του προσφέρει νεράκι, να του δίνει να φάει, να το χαϊδεύει και να το αγκαλιάζει.

Διδάξτε του τη λογική.

Εξηγείστε όσα συμβαίνουν γύρω του με απλές λέξεις.Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει όλα τα μηνύματα, αλλά αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να επικοινωνήσετε μαζί του. Να συζητάτε μαζί με ερωτοαπαντήσεις, διαμορφώνοντας έτσι μία σχέση δυνατή. Στο μέλλον το παιδί σας θα μάθει να συζητάει μαζί σας, να σας τα λέει όλα και να μη φοβάται να σας ρωτήσει.

Εξηγήστε του τους κανόνες που υπάρχουν στη ζωή σας.

Μέσα από τους κανόνες θα μάθει και τη λογική σκέψη. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να μαθαίνει, αρκεί να του μιλάτε και να του εξηγείτε όσο περισσότερα μπορείτε.

Τα παιδιά είναι έτοιμα να μάθουν, να γνωρίσουν τον κόσμο. Είναι σα σφουγγάρια. Μαθαίνουν γρήγορα ό,τι τους διδάσκουμε. Μιλήστε μαζί τους, αγκαλιάστε τα, δείξτε τους το σωστό δρόμο για το μέλλον. Για το δικό τους ευτυχισμένο μέλλον!

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου

Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,

instagram: @kalliope_ouz

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency