Lifestyle Πολιτισμός

Η τέχνη αντιστέκεται #sesaspoumasakoute

Μοιραστέιτε το!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες, αντιδρώντας στο Προεδρικό Διάταγμα 85 / 2022, σύμφωνα με το οποίο «αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου».

Στις 24 Ιανουαρίου 2023 με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου, έδωσαν τελεσίγραφό στην κυβέρνηση να αποσύρουν το ΠΔ85, ειδάλλως θα υποβάλλουν την παραίτησή τους:

«Δηλώνουμε ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας»!

Οι καθηγητές έδειξαν πως τίποτα δεν τους φοβίζει και υπέβαλλαν την παραίτησή τους την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, αφήνοντας το Εθνικό Θέατρο για πρώτη φορά ανενεργό.

Δείτε παρακάτω τα ονόματα των 21 καθηγητών/ τριών :

Πηγή : Facebook

Μία (1) μέρα μετά, παραιτήθηκαν και οι καθηγητές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως: 

”Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση, ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης”.

”Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του ΠΔ85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους”.

”Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας”.

Οι διδάσκοντες/ουσες :  Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θέμις Βελένη, Πόλυ Βόικου, Κώστας Γεράρδος, Σιμόνη Γκουλούμποβιτς, Ηλέκτρα Καρτάνου, Διονύσης Καψάλης, Αναστασία Κελέση, Γιώργος Κολοβός, Αμαλία Κοντογιάννη, Νεφέλη Μπραβάκη, Χρήστος Μπρούφας, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ρήγας, Μαρία Σαλτίρη, Ευανθία Σωφρονίδου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Χαρίσης, Χριστίνα Χατζηβασιλείου. 

Χθες, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο υπό κατάληψη κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου.

Στη συναυλία, με τίτλο «Δε φεύγουμε. Τώρα θα μας ακούσετε», θα τραγουδήσουν, μεταξύ άλλων, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Πάνος Βλάχος, η Μαρίνα Σάττι, οι Magic De Spell, η Μάρθα Φριντζήλα.

Image
Πηγή εικόνας: Twitter
Πηγή : enikos.gr
Πηγή : enikos.gr
Πηγή : enikos.gr

Αντίστοιχες διαδηλώσεις συμβαίνουν και στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 400 άτομα να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου ενώ στο πλευρό των σπουδαστών βρίσκονται και γνωστοί ηθοποιοί του χώρου. Ξεχωριστό χρώμα δίνει το μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης με τους μαθητές να τονίζουν ότι είναι οι αυριανοί καλλιτέχνες και το ΠΔ 85 καταστρέφει τις ζωές και το μέλλον τους.

Μάλιστα, υπό κατάληψη τελεί και το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, από καλλιτέχνες και σπουδαστές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης.

Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου: Θα έπρεπε να είναι όλοι σήμερα εκεί | Parallaxi  Magazine
Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου: Θα έπρεπε να είναι όλοι σήμερα εκεί | Parallaxi Magazine

Μάλιστα, ορισμένες ιδιωτικές σχολές δεν έχασαν την ευκαιρία και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, διαφημίζοντας και προωθώντας υποψήφιους σπουδαστές και σπουδάστριες, να φοιτήσουν στη σχολή τους στους κλάδους της Μουσικής, του Θεάτρου, Ιστορία Τέχνης κ.α.

Πιο αναλυτικά:

Διαφήμιση Deree
Πηγή εικόνας: avgi.gr

 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από: protothema.gr, politic.gr, alfavita.gr

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *