Αγορές Συνεντεύξεις & Απόψεις

Η πρόκληση της φετινής ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη

Μοιραστέιτε το!

 

Δεν υπάρχει Έλληνας νομίζω που να μην γνωρίζει ή να μην έχει ακούσει τη συντομογραφία ΔΕΘ. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί κορυφαίο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γεγονός κάθε αρχές του Σεπτέμβρη. Τα γεμάτα κόσμο περίπτερα της, οι τιμώμενες χώρες, το υπέροχο φαγητό σε ξύλινα τραπεζάκια, οι απίθανες συναυλίες και η γιορτινή διάθεση του κόσμου μας κάνουν να θέλουμε να πηγαίνουμε και να ξαναπηγαίνουμε κάθε χρόνο.

Από το 1926 οπότε και ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Γερμανό φέρνει κοντά τη Θεσσαλονίκη με όλη την Ελλάδα. Πέρα από τον εορταστικό χαρακτήρα η παράδοση των εγκαινίων της ΔΕΘ να τελούνται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και η ομιλία του – μια περίληψη κυβερνητικών εξαγγελιών και παροχών – συντονίζουν τους Έλληνες σε μια γραμμή αγωνίας, ανησυχίας και ελπίδας για το τι πρόκειται να ειπωθεί  το βράδυ του Σαββάτου των εγκαινίων.

Η παράδοση ξεκινάει το 1928 με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια η πολιτική αστάθεια, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή μας οδηγούν μεταπολεμικά στον Αλέξανδρο Παπάγο να εγκαινιάζει τη ΔΕΘ το 1954. Μάλιστα το 1956 χρονιά εγκαινίων επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο ίδιος έφτασε με πολεμικό πλοίο και περπάτησε μέχρι την έκθεση με μια εντυπωσιακή υποδοχή. Έπειτα, με εξαίρεση την περίοδο της Χούντας, η παράδοση των εγκαινίων συνεχίστηκε ώσπου το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου εκφώνησε για πρώτη φορά μια ομιλία αληθινών κυβερνητικών υποσχέσεων και αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Φέτος ακόμη πιο πολύ ενόψει του δύσκολου χειμώνα και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη η πρωθυπουργική ομιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρόλο που η παρουσία των Ελλήνων πρωθυπουργών τιμάει κάθε φορά την πόλη της Θεσσαλονίκης δεν παύει να ενοχλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες της ΔΕΘ. Η πόλη για ένα τριήμερο λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης με πρόσφατα δημοσιεύματα να αναφέρουν την άνοδο 3.500 αστυνομικών από την Αθήνα, τον Δήμο να απαγορεύει την κυκλοφορία, να απομακρύνει κάδους, αυτοκίνητα και εύφλεκτα υλικά τόσο στην περίμετρο της Έκθεσης όσο και στις μεγάλες κεντρικές αρτηρίες και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω να αναστέλλει προληπτικά την λειτουργία του. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι χρονιές όπου τα πράγματα ξέφυγαν και οι διαδηλώσεις κατέλυαν το κέντρο της πόλης. Με λίγα λόγια αυτός ο θεσμός «σωτήριος» για την οικονομία, τους επιχειρηματίες και την ελληνική παραγωγή, με τις επενδύσεις και διεθνείς συμφωνίες που φέρνει κάθε χρόνο, αποβαίνει δύσκολος, ζημιογόνος για τη ειρήνη και την εορταστική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοποριακή αναβάθμιση της ΔΕΘ με μεγάλα πάρκα και οικολογικές σύγχρονες υποδομές, χώρους «ανάσα» για τους πολίτες που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νοσηρών καταστάσεων. Και αυτό γιατί αναμένεται ένα μεγάλο ποσοστό του υπάρχοντος χώρου να είναι πια δημόσιο. 

Σε κάθε περίπτωση φέτος η 86η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μας καλεί να συγκεντρωθούμε στη Θεσσαλονίκη, να την απολαύσουμε και να γιορτάσουμε μαζί όλες τις εκδηλώσεις που εδώ και χρόνια καθιέρωσε στην πόλη ως ένας θεσμός πια ιστορικός και διαχρονικός.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *