Η Μόδα θα είναι πάντα…Dior

Ο Dior είναι από τους πιο καταξιωμένους οίκους μόδας παγκοσμίως, όμως τι εστί πραγματικά Dior;  Ο Christian Dior(1905-1957) ιδρυτής του οίκου, το 1946, στο Παρίσι, ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την μόδα, και εξυμνήθηκε για την πρωτοποριακή αισθητική του, σε μια εποχή αυστηρότητας και περιορισμού.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1947, ο Christian Dior θα παρουσίαζε την συλλογή του, S/S 47, χωρισμένη σε δυο τμήματα, το “Corolle” και το “Huit”, όμως δεν γνώριζε πως εκείνη την στιγμή, επρόκειτο να αλλάξει όλα τα δεδομένα για εκείνη την εποχή, και να φέρει την “επανάσταση” στον χώρο της μόδας. Η αναφορά γίνεται για το New Look του Dior, όπως χαρακτηρίστηκε από την Editor-In-Chief του Harper’s Bazaar, Carmel Snow, η οποία πιο συγκεκριμένα είπε, “It’s such a new look”. Πρόκειται για ένα φόρεμα το οποίο τόνιζε την στενή μέση, και αναδείκνυε τους γοφούς, το οποίο χαρακτηρίστηκε πιο θηλυκό και χάρις σε αυτό, το Haute Couture(Υψηλή Ραπτική) επέστρεψε στην Γαλλία, σε μια μεταπολεμική περίοδο, που υπήρχαν περιορισμοί τόσο στα υλικά κατασκευής, όσο και στην οικονομική δυνατότητα των πολιτών.

Παρόλο που το New Look θεωρείται σημείο σταθμός στην ιστορία της μόδας, την περίοδο εκείνη, υπήρχαν πολλοί που αντιδράσανε και το κατακρίναν. Αρχικά, φεμινιστικές οργανώσεις, θεώρησαν ότι ένα τέτοιο ρούχο, θα καταπίεζε και θα πήγαινε την γυναίκα δεκαετίες πίσω, στην εποχή που χρησιμοποιούσαν κορσέδες, προκειμένου να συμμορφωθούν στα πρότυπα ομορφιάς. Όπως επίσης, και ένα εξίσου μεγάλο όνομα της μόδας, η Coco Chanel, ανέφερε, “πως μόνο ένας άνδρας, που δεν έχει σχέση με γυναίκα, θα μπορούσε να σχεδιάσει κάτι τόσο άβολο”. Τέλος, δεν ήταν λίγοι, αυτοί που τον κατηγόρησαν για απληστία και άσκοπη χρήση υλικών για το συγκεκριμένο ρούχο. Παρόλα αυτά, το New Look, έγινε τεράστια τάση και είχε μεγάλη επιρροή, και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να εμπνέει καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Δυστυχώς, η ζωή του Christian Dior, τελείωσε σχετικά νωρίς, όταν στις 24 Οκτωβρίου του 1957, μετά το τρίτο καρδιακό επεισόδιο, τελικά απεβίωσε, και ο θάνατος του σημάδεψε και συγκλόνισε τους πάντες. Συγκεκριμένα, ο Kevin Almond έγραψε, “Από την στιγμή που ο Dior πέθανε, το όνομα του έγινε συνώνυμο με το γούστο και την πολυτέλεια”.

Μετά το τέλος του Dior, από τον οίκο πέρασαν πολλά ονόματα στον χώρο της μόδας, αρχικά ο πρώτος διάδοχος ήταν Yves Saint Lauren(1957-1960), και συνέχισαν ονόματα όπως, John Galliano(1997-2011), Raf Simons(2012-2015) και πλέον Creative Directors είναι, για το γυναικείο η Maria Grazia Chiuri, και το ανδρικό ο Kim Jones. Το μεγαλείο του οίκου στο πέρασμα του χρόνου, συμπληρώνουν και οι ambassadors της εταιρείας που χρησιμοποιεί για την προώθηση του brand, όπως Charlize Theron, Sharon Stone, Johnny Depp, Jennifer Lawrence, Rihanna, Natalie Portman κ.α.

Τα τελευταία χρόνια, ο οίκος συνεχίζει να προσφέρει την κομψότητα και την πολυτέλεια μέσα από τα προϊόντα του και έχει συνδεθεί με τους παραπάνω ορισμούς. Προσφάτως, παρακολουθήσαμε την F/W22 collection με τίτλο “Disturbing Beauty”, εμπνευσμένο από τον κόσμο των παραμυθιών, σε έναν εντυπωσιακά φανταστικό και ταυτόχρονα σκοτεινό κόσμο. Επίσης, πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε επισήμως από τον οίκο, πως την Cruise Show Collection 2022, με επιμελήτρια την Maria Grazia Chiuri, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου, σαν φόρο τιμής για την φωτογράφιση που είχε κάνει ο Christian Dior, στην Ακρόπολη της Αθήνας, το 1951. Ίσως αυτή να είναι η αρχή για την ανάπτυξη του κλάδου της μόδας στην Ελλάδα, μετατρέποντας την Αθήνα σε μια μελλοντική πρωτεύουσα μόδας και ένα κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τους οίκους μόδας.

Αντώνης Στεργής

Είμαι ο Αντώνης. Από νεαρή ηλικία, κιόλας, μου ζητούσαν την στιλιστική μου "ματιά" για τα ντυσίματα τους. Τον λόγο δεν τον ήξερα ούτε και εγώ, μέχρι που αποφάσισα να το σπουδάσω, συγκεκριμένα Fashion Styling. Ειδικότητα, το Men's Wear.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency