Η Μελίνα Γεωργιάδου είναι 25 χρονών, κατάγεται από την Δράμα και είναι απόφοιτη της ανώτερης σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο των 5* ξενοδοχείων και συγκεκριμένα ως βοηθός προϊσταμένης στο housekeeping. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Καλαμάτα, όπου εργάζεται σε μεγάλο ξενοδοχείο. Παράλληλα όμως με την δουλειά της, η Μελίνα ασχολείται με μια ιδιαίτερη μορφή πλεξίματος, γνωστή ως «Macrame». Με αυτή την τεχνική, δημιουργεί όμορφα και πρωτότυπα διακοσμητικά χώρου, κοσμήματα και τσάντες.

 

Τι ακριβώς είναι η τεχνική πλεξίματος Macrame;

«~Macrame~ Η προέλευση του αποδίδεται γενικά σε αραβικούς υφαντές κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα. Πρωτοεμφανίζεται στην Ισπανία, αργότερα στην Ιταλία, ώσπου εξαπλώνεται αργά σε όλη την Ευρώπη και τελικά γίνεται κοινό χόμπι για όλους τους ναυτικούς, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην διάδοση του, πλέκοντας το, μεταφέροντας το και πουλώντας το».

Πως έτυχε και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την συγκεκριμένη τέχνη;

«Κατά την διάρκεια του 2ου lockdown ασχολήθηκα με την τέχνη του macrame αρχικά ως χόμπι, και στην συνέχεια έφτιαχνα και έδινα σε φίλους και γνωστούς. Από μικρή ασχολούμουν με τα καλλιτεχνικά και γενικά έπιανε το χέρι μου. Είμαι artistic παιδί. Ανακάλυψα το macrame μέσα από το Instagram και το Pinterest και στην συνέχεια έμαθα την τεχνική μέσα από βιντεάκια στο YouTube και αγοράζοντας ένα δυο βιβλία. Φορά με την φορά ανακάλυπτα και κάτι καινούργιο μόνη μου, όπως διάφορες πλέξεις για παράδειγμα».

Είναι κάτι το οποίο θεωρείς πως είναι γνωστό στην Ελλάδα και ασχολείται κι άλλος κόσμος με αυτό;

«Στην Ελλάδα νομίζω πως αρχίζει τώρα και γίνεται γνωστό, όχι μόνο τα macrame ως διακοσμητικά τοίχου αλλά και όσον αφορά την μόδα (τσάντες, σκουλαρίκια, βραχιόλια, μπρελόκ, μπομπονιέρες) και έχει μεγαλύτερη απήχηση γενικά το χειροποίητο.

 

Είναι γενικότερα μια εύκολη ασχολία ή κάτι το οποίο χρειάζεται κόπο και εξάσκηση;

«Είναι γενικά μια δύσκολη ασχολία, η οποία χρειάζεται αρκετό χρόνο, υπομονή και πολύ μεράκι. Χρειάζεται επίσης και μεγάλο ενδιαφέρον για μάθηση για διαφορετικές πλέξεις, ώστε να διαφέρουν τα έργα μεταξύ τους και να υπάρχει ποικιλία».

Έχεις κάποιο δικό σου κατάστημα μέσω του οποίου μπορεί ο κόσμος να αγοράσει αυτά που δημιουργείς;

«Δεν έχω κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα. Έχω όμως μια σελίδα στο Instagram, όπου ανεβάζω όλες μου τις δημιουργίες. Η σελίδα μου λέγεται macramelin_.

Σε εμπνέουν συγκεκριμένα πράγματα για να δημιουργήσεις καινούργια κομμάτια;

«Εμπνέομαι γενικά από διάφορα πράγματα, όπως είναι ο χώρος ενός δωματίου ή ενός Lobby στα ξενοδοχεία, όπου εργάζομαι. Από μια εικόνα/φωτογραφία boho style. Από την θάλασσα, παίρνοντας τα χρώματα της. Από πολιτισμούς. Μου ζητήθηκε να πλέξω και ένα Logo ενός μαγαζιού. Και από συναδέλφους».

Υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο;

«Υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση από τον κόσμο λόγω του ότι εδώ και λίγο καιρό έχει βγει στην μόδα το boho style. Προσπαθώ να κάνω μεγάλα, εντυπωσιακά έργα με αρκετές λεπτομέρειες και πολλές πλέξεις διαφορετικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι κάτι πολύ αρεστό και να δείχνει μοναδικό, γιατί αποφεύγω την ομοιότητα του ενός έργου με του άλλου».

Θα ήθελες να ασχοληθείς αποκλειστικά μόνο με αυτό;

«Προς το παρόν το έχω ως δεύτερη ασχολία μου, για βιοποριστικούς λόγους. Κάποια στιγμή μπορεί να γίνει το κύριο επάγγελμα μου. Επίσης θα ήθελα σιγά σιγά να ασχοληθώ και με τον macrame ρουχισμό, δημιουργώντας φορέματα, καφτάνια και φούστες».

 

Πως θα περιέγραφες με λίγα λόγια το τι σημαίνει για εσένα η τέχνη macrame;

Το macrame μπήκε τυχαία στην ζωή μου, το αγάπησα όμως από την πρώτη στιγμή και δεν σταμάτησα να πλέκω από την μέρα που το ξεκίνησα. Δεν θα το σταματήσω σε καμία περίπτωση, ακόμη και αν χρειαστεί να το κάνω μόνο ερασιτεχνικά. Η ώρα που πλέκω είναι η ώρα που με ηρεμεί και με χαλαρώνει, και με κάνει να νιώθω δημιουργική. Επίσης, περνάω αρκετό χρόνο βλέποντας το έργο που κάνω την δεδομένη στιγμή. Κάνω ένα αρχικό πλάνο στο μυαλό μου, στην συνέχεια το ζωγραφίζω στο χαρτί και έπειτα κοιτάζοντας, βλέπω τι μπορεί να λείπει και μπορώ να συμπληρώσω.

Κατερίνα Δηλαβεράκη

Hello everyone! Είμαι η Κατερίνα Δηλαβεράκη, απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας, με πολύ μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία! Τα άρθρα μου στο Pretty Dose αφορούν διάφορα θέματα, από ενημερωτικά μέχρι gossip και lifestyle. Hope you enjoy them!

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: