Οι πολιτισμοί της Ανατολής υπήρξαν πολλές φορές πηγή έμπνευσης για πολλούς εμβληματικους σχεδιαστές μόδας. Ο Paul Poiret έφερε την δεκαετία του 1910 στην ευρωπαική μόδα τα harem pants, εμπνευσμένο από τα αραβικά κράτη. Όπως επισης, ο Kenzo Takada επανέφερε στα 70s το ιαπωνικό κιμονό. Τον προηγούμενο αιώνα, οι πολιτισμοί της Ανατολής ήταν κάτι εξοτικό και κυρίως ξένο για τον δυτικό τρόπο ζωής, που κέντριζε το ενδιαφέρον. Στην σημερινή εποχή όπου οι τάσεις γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα και όχι ανά κράτη, η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα είναι βασική προυπόθεση για την προώθηση ιδεών, προτάσεων, ελευθερίας, τέχνης και μόδας.
Οι παραδόσεις και τα έθιμα κάθε πολιτισμού διαφέρουν μεταξύ τους, κυρίως στον τομέα του ρούχου. Οι ασιατικές χώρες δεν αποτελούν εξαίρεση καθώς έχουν ένα τελείως διαφορετικό τρόπο αντίληψης της εμφάνισης από την Ευρώπη και τον δυτικό πολιτισμό γενικότερα. Η έμφαση στην λεπτομέρεια, την παράδοση και την λειτουργικότητα στις καθημερινές ανάγκες οδήγησαν σε πιο εντυπωσιακά ντυσίματα. Με την τάση της παγκοσμιοποίησης όμως, τόσο σε οικονομικό, όσο και πολιτισμικό επίπεδο, οι παραδοσιακοί τρόποι ένδυσης των χωρών αυτών επηρεάστηκε, όπως συναίβει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι fast fashion εταιρείες, η τεχνολογική ανάπτυξη, και φυσικά οι επιρροές από την Δύση οδήγησαν σε οριακή εξάλειψη του παραδοσιακού τρόπου ντυσίματος.

Η Ιαπωνία αποτελεί ένα παράδειγμα, καθώς μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, η σφαίρα επιροής της ήταν ο Αμερικάνικος τρόπος ζωής, με έμφαση στην τεχνολογία. Υιοθετήθηκε ο απλός και casual τρόπος ντυσίματος. Παρόλα αυτά, η ιαπωνική μόδα δεν έχασε την ιδιαιτερότητας της, και εννοείται πως επηρεάζει κατά πολύ τις τάσεις. Ονόματα όπως ο Kenzo Takada, ο οποίος έφερε την ιαπωνική αισθητική στην Γαλλία, κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες της μόδας την δεκαετία του 70, η Rei Kawakubo με την punk ματιά της, ιδρύτρια της Comme des Garçons, συνέδεσε την haute couture με το japanese style, και τέλος ο Yojhi Yamamoto δημιούργησε μια minimal και dark εκδοχή της Ιαπωνικής μόδας.

Στον τομέα του ready-to-wear οι εταιρείες evisu και uniqlo αποδίδουν το Asian style σε συνδυασμό με το casual ντύσιμο με πιο εμπορικό τρόπο. Οι ιάπωνες καταναλωτές πάντως φαίνεται να έχουν ένα ξεχωριστό στυλ όσων αφορά τις τάσεις. Το Techwear αποτελεί μια σύγχρονη τάση που συνδυάζει το edgy ρούχα, κυρίως σε μαύρο χρώμα, εμπνευσμένο από το cyber punk. Άλλη μία τάση που επηρεάζεται από τον καταιγισμό της τεχνολογικής ανάπτυξης ειναι το E-Girl style. Gadget, social media, gaming, anime όλα αυτά αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για την δημιουργία του παραπάνω στυλ, pop χρώματα, άνετες γραμμές, και ρούχα άμεσα συνδεδεμένα με τη νέα γενιά. Goth Grunge, το απόλυτο εναλλακτικό στιλ στο ιαπωνικό ντύσιμο, αλλά με τεράστια απήχηση. Το alte rock, με flannel πουκάμισο, cargo παντελόνια, μαύρα άρβυλα και έντονα μεταλλικά στοιχεία είναι από τα μεγαλύτερα trend.
Στην ίδια φιλοσοφία κυμαίνεται η Κορεάτικη μόδα, εξίσου εξαρτημένη με την τεχνολογία, αλλά σε πιο minimal και calm ρυθμούς. Η μουσική της k-pop παίζουν σημαντικό ρόλο στις τάσεις και στη μόδα της Κορέας. Απάλοι τόνοι, μοντέρνες και απλές γραμμές.
Οι χώρες της Άπω Ανατολής, πάντα κεντριζαν το ενδιαφέρον με τις παραδόσεις τους, και φυσικά ο τρόπος ζωής και σκέψης τους διαφέρει ώς προς την καινοτομία και την αισθητική. Και αυτό φυσικά αντικατροπτίζεται και στην βιομηχανία της μόδας.