Η Ελληνική κουζίνα έχει ως κύρια βάση της το ελαιόλαδο, κάτι που την κάνει ξεχωριστή από άλλες κουζίνες. Λόγω της επιρροής από  τους  κοντινούς λαούς, η Ελληνική κουζίνα έχει γαστρονομικά στοιχεία από την νότια Ιταλία, την Ασία, τμήμα της Αφρικής και της Τουρκίας. Για αυτόν τον λόγο πολλές φορές χαρακτηρίζεται μεσογειακή κουζίνα. Πατέρας της ελληνικής γαστρονομίας θεωρείτο ο Αρχαίος Έλληνας ποιητής Αρχέστρατος, ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα π.χ. και έγραψε βιβλίο για την ελληνική κουζίνα. Λόγω των διάφορων συνθηκών που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο η γαστρονομία άλλαξε. Έτσι υπήρχε η αρχαία ελληνική, η βυζαντινή και η σημερινή ελληνική κουζίνα.

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της πιάτα όπως: κεφτεδάκια, τζατζίκι, ντάκος, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες κ.ά. Επιπλέον χωρίζεται σε διάφορες τοπικές κουζίνες με ξεχωριστά εδέσματα η καθεμία. Για παράδειγμα η κρητική κουζίνα με χαρακτηριστικό της πιάτο το αντικριστό ή η ηπειρώτικη κουζίνα με χαρακτηριστικό της πιάτο τα διάφορα γαλακτοκομικά που παράγει. Πολλοί τουρίστες ταξιδεύουν από τις ευρωπαϊκές χώρες – και όχι μόνο – για να γευθούν τα ντόπια εδέσματα της Ελλάδας. Ο τουρισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο αναπτύχθηκε ταχύτατα τα τελευταία χρόνια από το 1980. Ο κόσμος ταξιδεύει για να χαλαρώσει, να απολαύσει τον ήλιο και την θάλασσα της χώρας και να δοκιμάσει την κουζίνα. Σύμφωνα με έρευνες (ΣΕΤΕ, 2019) οι άνθρωποι δεν σταματούν να προγραμματίζουν τις επόμενες διακοπές τους  για μετά την παγκόσμια κρίση.

Πηγή εικόνας: greeking.me

Η Ελλάδα έχει αρκετούς δημόσιους φορείς που μεριμνούν στην ανάπτυξη του τουρισμού και την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο, το οποίο αναδεικνύει τον πολιτισμικό και γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας μέσω των καταλυμάτων. Ειδικά, το ΞΕΕ ξεκίνησε την λειτουργία του το 1935 και από τότε υποστηρίζει τον Έλληνα ξενοδόχο και την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Στο ΞΕΕ εντάσσονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που τηρούν το ελληνικό πρωινό. Δηλαδή στοχεύει να πραγματοποιήσει γαστρονομικό ταξίδι μέσα από τα ελληνικά πιάτα. Βάσεις των εδεσμάτων είναι ντόπια προϊόντα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται ώστε να δημιουργηθούν ελληνικά εδέσματα, όπως μαρμελάδα, φρέσκο ψωμί, φάβα, φέτα κ.ά. Όσα ξενοδοχεία ή κάμπινγκ εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία του ελληνικού πρωινού έχουν το ειδικό σήμα από το ΞΕΕ.

Μιας και έγινε αναφορά στον τουρισμό και στους τουρίστες, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Γάλλοι τουρίστες ή επισκέπτες ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες με σκοπό να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και πιάτα. Η δική τους γαστρονομία θεωρείται μία από τις πιο καλαίσθητες κουζίνες και σπάνιας ευρέσεως γεύσης. Όπως είναι γνωστό η Γαλλία φημίζεται για τα εξαιρετικά τυριά και κρασιά της. Βάση της γαλλικής κουζίνας είναι το τυρί και το κρασί της, υλικά για τα οποία είναι ξεχωριστή. Η έμπνευση της γαλλικής κουζίνας ήταν η ιταλική, η οποία είχε επηρεαστεί από την αρχαία ελληνική κουζίνα.

Η γαλλική κουζίνα δίνει μεγάλη έμφαση στο στήσιμο του πιάτου και στη συνοδεία εκλεκτών κρασιών. Διαθέτει αρκετά παραδοσιακά γαλλικά πιάτα όπως: Coq au Vin, δηλαδή κόκορας κρασάτος που μαγειρεύεται με ζωμό κρέατος, λευκό κρέας και βούτυρο. Εξίσου ιδιαίτερα είναι και οι γλυκές αλχημείες της Γαλλίας, ενδεικτικά το μιλφέιγ, η κρέπα, το εκλέρ κ.ά.

Πηγή εικόνας: expatica.com

Η μεγάλη αλλαγή και εξέλιξη της Γαλλίας έγινε το 1533, όταν η Ιταλίδα Αικατερίνη παντρεύτηκε το Γάλλο βασιλιά Ερρίκο και πραγματοποίησε πολλές αλλαγές στην κουζίνα και στα ήθη της χώρας. Έφερε τον ιταλικό αέρα στην Γαλλία και σημείωσε σημαντική άνοδο στη γαλλική γαστρονομία. Μάλιστα το διάστημα της βασιλείας του βασιλιά Ερρίκου, καθιερώθηκε το πιρούνι ως η μοναδική χρήση για το γεύμα και ξεκίνησε η δημιουργία πιάτων από πορσελάνη.

Για εύκολες και γρήγορες συνταγές, πατήστε κλικ εδώ.

 

Συντάκτρια: Aθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency