Την τελευταία 5ετία οι επιδείξεις μόδας έχουν αλλάξει σε σχέση όπως τις ξέραμε. Το street wear αρχίζει και κυριαρχεί έναντι του tailoring, ακόμα και μεγάλα ονόματα του haute couture στρέφονται σε αυτό το είδος ντυσίματος. Δύο ερωτήματα ταλανίζουν συνήθως όσους παρακολουθούν τις επιδείξεις μόδας. Γιατί είναι τόσο σημαντικές για ένα οίκο μόδας ή ένα brand; Και το βασικότερο ερώτημα, ποιος καθορίζει τι θα είναι εντός και εκτός μόδας;
Οι επιδείξεις μόδας ξεκίνησαν με το σκεπτικό της διαφήμισης των ρούχων και της αισθητικής του εκάστοτε couturier, σε υποψήφιους πελάτες της υψηλής κοινωνίας. Από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, οι οίκοι μόδας παρουσίαζαν ντυσίματα της υψηλής ραπτικής, σε διοργανώσεις με πολιτικά πρόσωπα, την αριστοκρατία αλλά και επενδυτές, προκειμένου να αυξήσουν τις κατά παραγγελία πωλήσεις τους. Μετα τα μέσα του 20ου αι. και συγκεκριμένα μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, ξεκίνησαν οι νέοι να επιλέγουν τι θα φοράνε και να δημιουργούν τάσεις. Αυτό συναίβει διότι, πλέον δεν υπήρχε οικονομική και παραγωγική δυνατότητα για ρούχα υψηλής ραπτικής, και δεύτερον ξεκίνησε η μαζική παραγωγή έτοιμων ενδυμάτων από εταιρείες με χαμηλό κόστος. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση και το νέο ξεκίνημα την δεκαετία του 60, η νεολαία κατάφερε να δημιουργήσει μόδα εκτός των οίκων μόδας.

Παράγοντες όπως η μουσική, ο κινηματογράφος, οι πολιτικές εξελίξεις και τα fashion icons της κάθε εποχής επηρέαζαν την κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση και τις τάσεις που κυριαρχούσαν. Οι οίκοι μόδας κατάλαβαν, ότι το καταναλωτικό κοινό τους δεν αποτελείτε πλέον από βασιλιάδες και πρέσβεις, αλλά από τραγουδιστές, ηθοποιούς, νεόπλουτους και καταναλωτές της μεσαίας τάξης. Έτσι ανάλογα την δεκαετία, υπήρχαν και διάφορα κινήματα που επηρέαζαν τις τάσεις της μόδας. Η μόδα του street wear ξεκίνησε την δεκαετία του 80, και πρωτοπόρος είναι ο Shawn Stussy, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας. Από τα skate parks και τις παραλίες της Καλιφόρνιας μέχρι την rap μουσική και τις κοινότητες των γκέτο της Αμερικής, το street wear αποτέλεσε σημείο σταθμό στην ιστορία της μόδας. Παρόλα αυτά, τις προηγούμενες δεκαετίες, ο κόσμος της μόδας δεν συμβάδιζε με το street wear, ίσως υπήρχαν κάποιες επιρροές, αλλά ποτέ δεν υπήρχε άμεση σύνδεση.

Όλα άλλαξαν στη μόδα όταν ο Virgil Abloh, ίδρυσε το 2013 τον δικό του οίκο μόδας με όνομα Off-White (PYREX VISION). Κατάφερε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψει το street wear στο απόλυτο trend. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως Nike, Levi’s, Moncler, ΙΚΕΑ και πολλά ακόμα, καθιστώντας την αισθητική του street wear ως ένα must της εποχής. Ταυτόχρονα εργαζόταν σαν καλλιτεχνικός επιμελητής στο ανδρικό κομμάτι της Louis Vuitton, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο. Ακολούθησαν οι Balenciaga, Gucci, Prada, οι οποίοι άρχιζαν να επενδύουν παραπάνω στο κομμάτι toy street wear, παρά στο tailoring που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος των παραπάνω οίκων. Τα oversized hoodies, tshirts, κοντομάνικα πουκάμισα, ugly shoes, φαρδιά cargo και jogger pants, crossbody και tote bags, πήραν τη θέση από τα καλοραμμένα και κομψά κοστούμια, τα κολλαριστά πουκάμισα, τα oxford και chelsey boots και τις καμπαρντίνες.
Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν συνεχώς και οι εταιρείες να προσπαθούν να προσαρμοστούν, ακόμα και αν αλλάξει η αισθητική και η πολιτική τους, αλλά δεν είναι λίγοι που αντιδρούν αρνητικά σε όλο αυτό το φαινόμενο. Οργισμένοι fashionistas σχολιάζουν για την κατάργηση του haute couture και το tailoring από μεγάλά ονόματα, που η ιστορία τους βασίζεται πάνω σε αυτές τις έννοιες, ιδίως στο ανδρικό ντύσιμο.