Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει έναν υψηλό κίνδυνο και τυγχάνει «καλής διαχείρισης». Οι τοπικές αρχές στην πόλη Μπαγιανούρ στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στην βόρεια Κίνα εξέδωσαν προειδοποίηση, μετά την αναφορά από νοσοκομείο ενός ύποπτου κρούσματος βουβωνικής πανώλης.Αυτό συνέβη μετά τα τέσσερα κρούσματα πανώλης που είχαν αναφερθεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο πνευμονικής πανώλης, που είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή πανώλης.

Αποδείχθηκε πως ήταν δίμορφη, δηλαδή βουβωνική ή σηψαιμική και πνευμονική. Για να θυμηθούμε λίγο καλύτερα, είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας για την βουβωνική πανώλη, γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος», η οποία είναι μια εξαιρετικά μολυσματική και θανατηφόρα νόσος. Η βουβωνική πανώλη προκαλείται από ένα βακτήριο που είναι γνωστό ως yersiniapestis. Μεταφέρεται από ψύλλους οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες ζουν και τρέφονται με το αίμα των αρουραίων, δηλαδή τρωκτικών.

Να τονιστεί ότι ήταν υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά το 14ο αιώνα. Οι θάνατοι τότε, δεν μπορούσαν να προληφθούν καθότι δεν ήταν γνωστά τα αντιβιοτικά. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αντιβιοτικά που μπορούν να θεραπεύσουν κάποιον αν προσβληθεί από τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πανώλης;

  • Μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα με άμεση ή έμμεση επαφή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πνευμονικής εντόπισης, οπότε μεταδίδεται ακόμα και με τα σταγονίδια.
  • Είναι βαριάς μορφής ασθένεια, με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, αδυναμία και τοξική κατάσταση.
  • Η ασθένεια εμφανίζεται σε τρεις μορφές:βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα), πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία), σηψαιμική. Ησηψαιμική και η πνευμονική μορφή είναι πάντα θανατηφόρες, εάν η θεραπευτική αγωγή δεν είναι ταχύτατα αποτελεσματική.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του οργανισμού στην Γενεύη δήλωσε: «Επιτηρούμε τα ξεσπάσματα στην Κίνα, το παρακολουθούμε αυτό στενά και σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και τις μογγολικές αρχές». «Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο, αλλά το παρακολουθούμε, το επιτηρούμε προσεκτικά», πρόσθεσε.

Μετά τον εντοπισμό του ύποπτου αυτού κρούσματος, ενός βοσκού, οι αρχές της πόλης Μπαγιανούρ ανακοίνωσαν μια δέσμη μέτρων.Ο άνδρας αυτός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Μπαγιανούρ, ανακοίνωσε η υγειονομική επιτροπή της πόλης αυτής.Η ίδια επιτροπή απαγόρευσε το κυνήγι και την κατανάλωση κρέατος ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την πανώλη, όπως οι μαρμότες, ως το τέλος του έτους και κάλεσε τους κατοίκους να ενημερώσουν τις αρχές, αν βρουν κάποιο τρωκτικό που νοσεί ή είναι νεκρό.

Ένα άλλο ύποπτο κρούσμα, ένας 15χρονος, αναφέρθηκε, στη γειτονική Μογγολία, μετέδωσε παράλληλα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Επίσης, ακόμη δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη μογγολική επαρχία Χοβντ. Πρόκειται για δύο αδέλφια που κατανάλωσαν κρέας μαρμότας. Σχεδόν 150 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο άνδρες τέθηκαν σε καραντίνα.

Η μαρμότα (Marmota) είναι γένος τρωκτικών αποτελούμενο από δεκατέσσερα είδη του γένους Marmotini, που συναντώνται στην Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική.

Συντάκτης: Φαίδρα Γκανάκη,τελειόφοιτη Φαρμακευτικής,

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: