Πόσοι απο εμάς, όταν αγοράζουμε κάποιο προϊόν δεν πετάμε τη συσκευασία στα σκουπίδια;. Βέβαια, η σωστή συσκευασία διασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων και τη διάρκεια της ζωής της. Η συσκευασία όμως είναι υπεύθυνη για το αυξημένο οικολογικό αποτύπωμα καθώς καταναλώνει πολλά υλικά. Βάση έρευνας, το 65% των παγκόσμιων παραγόμενων οικιακών απορριμάτων είναι υλικά συσκευασίας. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να μειωθεί ο αντίκτυπος της συσκευασίας;
Τι είναι η βιώσιμη συσκευασία;
Ως καταναλωτές, έχουμε τον κύριο ρόλο στο να αυξήσουμε τη ζήτηση συσκευασιών απο υλικά βιολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε στην ανακύκλωση των υλικών. Οι απαιτήσεις μας αυτές ενεργοποιούν τις επιχειρήσεις. Με τη σειρά τους αυτές καινοτομούν στις συσκευασίες. Ας δούμε όμως τι είναι οι βιώσιμες συσκευασίες:
Η βιώσιμη συσκευασία είναι ένα φιλικό ως προς το περιβάλλον υλικό που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία αγαθών. Τα υλικά αυτά είτε μειώνουν την εξάντληση φυσικών πόρων της γης, είτε την ελαχιστοποιούν. Βέβαια, ο οργανισμός “Συνασπισμός Βιώσιμης Συσκευασίας” δίνει και πολλά ακόμη κριτήρια, όπως τα παρακάτω.
Ποια κριτήρια ορίζει ο Συνασπισμός Βιώσιμης Συσκευασίας;
Βασικό στοιχείο μιας βιώσιμης συσκευασίας είναι να παραμένει χρήσιμη και φιλική προς το περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής της. Τα υλικά της συσκευασίας κατασκευάζονται, αποστέλλονται και ανακυκλώνονται με επιλογές ανανεώσιμης ενέργειας. Χρησιμοποιούνται οι πιο “καθαρές” διαθέσιμες τεχνολογίες και οι βέλτιστες πρακτικές, γνωστές για τη διατήρηση της αειφορίας. Τα υλικά της συσκευασίας είναι ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά. Η συσκευασία ακόμη, θα πρέπει να είναι προσιτή αλλά και λειτουργική, δηλαδή θα πληροί τις απαιτήσεις για το τυπικό κόστος και την απόδοση της αγοράς. Τέλος, θα μπορεί να ανακτάται και χρησιμοποιείται σε κύκλους επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κλειστού βρόχου.
Βοήθησε ο Covid στην ευαισθητοποίηση μας προς το περιβάλλον;
Μετά τον εγκλεισμό μας και τον κορωνοϊό, οι καταναλοτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βιωσιμότητας. Εστιάζουν κυρίως στην επίπτωση της αγοραστικής τους συμπεριφοράς σε αναλογία με τους παράγοντες ESG (κοινωνία, περιβάλλον και διακυβέρνηση). Συχνά η προστασία του πλανήτη συνδέεται με Ευρωπαϊους καταναλωτές, νέες μελέτες λένε πως έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.
Ενδεικτικά, το 55% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν, είπαν ότι κάνουν τις αγορές τους από εταιρείες που είναι ευαισθητοποιημένες ως προς την προστασία του πλανήτη. Το 54% ανέφεραν ότι αγοράζουν προϊόντα με οικολογική συσκευασία. Ακόμη, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για πιο υγιεινές επιλογές, για τοπικά προϊόντα και για βιώσιμη συσκευασία, ανεξαρτήτως από το αν ψωνίζουν διαδικτυακά ή εντός του καταστήματος.
Βέβαια, το να σώσουμε τον πλανήτη που ζούμε, δεν αποτελεί τάση. Η στροφή μας σε πιο οικολογικές λύσεις, θα κάνει καλό στη γη και τα οφέλη της θα φανούν κυρίως στις επόμενες γενιές.
Προφίλ

- Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.