Η Αγάπη… Το παν στη ζωή του παιδιού!

Η Αγάπη… Το παν στη ζωή του παιδιού!

Η αγάπη είναι ένασυναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης. Στα αρχαία ελληνικά παράγεται από το άγαμαι και τον ποιητικό τύπο αγάζομαι που σημαίνει θαυμάζω. Άλλωστε όποιον αγαπάμε πάνω απ’ όλα πρέπει να τον θαυμάζουμε. Έχει πολλές μορφές, όμως η γονεϊκή αγάπη είναι η πρώτη με την οποία έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος.

Υπάρχει η άποψη από πολλούς πως τα παιδιά που δέχονται μεγάλη αγάπη μπορεί να γίνουν κακομαθημένα ή αδύναμα και μαλθακά. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως τα παιδιά θα αναζητούν συνεχώς μεγαλύτερη προσοχή και περιποίηση. Η αλήθεια είναι πως το παιδί σας δε θα πάθει κάτι κακό, αν καθημερινά του τονίζετε πόσο πολύ το αγαπάτε. Αν του υπενθυμίζετε πως είναι η αρχή και το τέλος της ζωής σας, πως είστε ευτυχισμένοι που το έχετε. Αν το αγκαλιάζετε και το επαινείτε.

Κάθε φορά που τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία δέχονται την προσοχή και την αγάπη των γονιών τους, νιώθουν το αίσθημα της πληρότητας κι ασφάλειας. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών έχουν δείξει πως όσο περισσότερο κλαίνε τα βρέφη, τόσο γίνεται φανερή η ανάγκη τους για κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών.

Η γνήσια κι ανιδιοτελής αγάπη πάντα γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά, καθώς αυτή αναζητούν από τη γέννησή τους. Σκεφτείτε άλλωστε το συναίσθημα που νιώθετε εσείς, όταν κάποιος σας αποδέχεται όπως είστε και σας αγαπά.

Με ποιους τρόπουςόμως, μπορούμε να τους δείξουμε την αγάπη μας;

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας

Μη χάνετε ευκαιρία να αγκαλιάζετε και να φιλάτε τα παιδιά σας, να τα χαϊδεύετε. Η σωματική επαφή είναι πολύ σημαντική. Σύμφωνα με έρευνες μειώνεται το στρες, ενισχύεται το ανοσοποιητικό του παιδιού και βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών. Φυσικά μην τα καταπιέζετε με τις υπερβολικές αγκαλιές, να υπολογίζετε αν τους αρέσει και τις επιθυμούν εκείνη τη στιγμή. Μη γίνεστε καταπιεστικοί παραβιάζοντας τα όριά τους, ειδικά με τα μεγαλύτερα παιδιά. Συνήθως στην εφηβεία αποφεύγουν τις πολλές αγκαλιές και τα φιλιά.

Δημιουργείστε το αίσθημα της ασφαλείας

Φροντίστε το σπίτι σας να ξεχειλίζει από αγάπη, καλοσύνη, ευγένεια και σεβασμό. Στόχος να μπορεί το παιδί να χαλαρώνει και να νιώθει το αίσθημα της ασφάλειας. Να αισθάνεται πως έχει ένα καταφύγιο, στο οποίο θα καταφεύγει όταν νιώθει πιεσμένο ή πληγωμένο από ένα γεγονός που σημειώθηκε στο σχολείο ή με τους φίλους του. Να μη φοβάται να σας ανοιχτεί και να το βοηθήσετε.

Αγαπήστε τον εαυτό σας και το σύντροφο σας

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε οι γονείς τους είναι ευτυχισμένοι. Αν δεν τα έχετε βρει με τον εαυτό σας, αλλά και με το συντρόφου σας, τότε οι καυγάδες θα είναι μέρος της ζωής σας. Δεν παίζει ρόλο η αγάπη που δείχνετε σε αυτά, αλλά το κλίμα αγάπης που επικρατεί στο σπίτι σας. Συχνά τα παιδιά κατηγορούν τους εαυτούς τους για καυγάδες που σημειώνονται μεταξύ των γονιών με αποτέλεσμα να γεμίζουν θλίψη κι άγχος.

Επαινέστε τα παιδιά σας

Πείτε τους ένα μεγάλο μπράβο, όταν οι πράξεις τους το αξίζουν. Δείξτε τους πως είναι μοναδικά και ξεχωριστά! Να καταλάβουν πως είστε περήφανοι γι’ αυτά. Έτσι θα ενισχύσετε την προσωπικότητά τους, τις κλίσεις τους, την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους.

Δείξτε τους πως στον κόσμο υπάρχει η αγάπη

Δυστυχώς στα Μ.Μ.Ε. οι ειδήσεις που προβάλλονται περισσότερο είναι οι αρνητικές, όπως πόλεμοι, ασθένειες και φυσικές καταστροφές. Μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί άγχος, ανασφάλεια και ένα αίσθημα πως το μέλλον είναι δυσοίωνο. Τονίστε τις θετικές ειδήσεις της ημέρας, βρείτε για κάθε μέρα στις πέντε πιο θετικές και συζητήστε τις μαζί του. Βρείτε κι εσείς μια θετική πράξη του κάνατε. Είμαστε το παράδειγμα γι’ αυτά!

Ας βάλουμε την αγάπη και την ηρεμία στο σπίτι μας. Ας αφήσουμε να κυριαρχήσει η γαλήνη στις ψυχές μας. Τα παιδιά μας μόνο τότε θα είναι ευτυχισμένα. Όταν νιώθουν την αληθινή, ειλικρινή και βαθιά αγάπη! Να τους διδάξουμε να ζουν να αγαπούν και να μαθαίνουν.

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου,

Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας

 

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ

e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,

instagram: @Kallipe_ouz