«Αυτοπροκαλούμενη μιζέρια», με αυτές τις 2 λέξεις χαρακτηρίζει ο ψυχοθεραπευτής Albert Ellis την ζήλεια, εννοώντας πως το άτομο.. θέλει και ζηλεύει. Ένα συναίσθημα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε βιώσει σε διάφορα στάδια της ζωής μας.

Επιτυχία, πλούτη, έρωτας, φιλία είναι κάποια παραδείγματα που μπορούν να μετατρέψουν το φυσιολογικό συναίσθημα, που είναι στα πλαίσια του κοινωνικά αποδεκτού, σε κάτι βασανιστικό που σε καταβάλει, ξεπερνάει τα όρια και σε “κατασπαράζει”.

Φόβος, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι χαρακτηριστικά διαχειρίσιμα, που εκφράζοντας τα, με το σωστό τρόπο, βοηθάει στην εξάλειψη αυτού του μισητού συναισθήματος.

Λέξεις κλειδιά για την αντιμετώπιση;

Εμπιστοσύνη και διαχείριση

Αυτονόητο για τους περισσότερους αλλά όχι για όλους. Οι βάσεις μιας σχέσης είτε αισθηματικής, είτε φιλικής βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. “Σκάλισε” βαθιά μέσα σου και βρες από πού πηγάζει η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η ανασφάλεια ή οποιοδήποτε γεγονός πυροδοτεί αυτό που κάνει την εμπιστοσύνη σου να παίρνει την κάτω “βόλτα” και “δούλεψε” το.

Εστίασε στα θετικά

Πάντα..μα πάντα, να προσπαθήσεις να εστιάζεις στα θετικά. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ίσως κάποια στιγμή της ζωής σου έχεις αναρωτηθεί γιατί ο άλλος να είναι πιο επιτυχημένος, πιο όμορφος, πιο πλούσιος από εσένα. Προσπάθησε να εκτιμήσεις τι έχεις εσύ, τι έφτιαξες, τι ανθρώπους έχεις δίπλα σου και τι μπορείς να κάνεις για να γίνεις καλύτερος και πίστεψέ με το αίσθημα που θα νιώσεις θα καλύψει ότι αρνητικό υπάρχει.

Αποδοχή

Αποδέξου το συναίσθημα της ζήλειας που βιώνεις και προσπάθησε να μην σε παρασύρει. Ο θυμός και το άγχος είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι οπότε προσπάθησε να μην επηρεάσει την συμπεριφορά σου.

Αντιμετώπισε την ζήλεια κατάματα. Επικεντρώσου στα δικά σου θέλω, στο πώς θες να καθρεφτίζεσαι όχι στους άλλους… αλλά στα δικά σου μάτια. Με αυτόν τον τρόπο η χαμένη αυτοπεποίθηση θα είναι απλά παρελθόν. Ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη θα είναι η καινούργια αρχή.
Συντάκτρια: Σοφία Διάκου
Σοφία Διάκου

Hey pretty people! Είμαι η Σοφία και το πάθος μου είναι η δημοσιογραφία. Παρέα θα "ταξιδέψουμε" στον κόσμο των σχέσεων, της ψυχολογίας, του πολιτισμού και δεν θα λείψουν συνεντεύξεις από ενδιαφέροντα πρόσωπα. Enjoy💜

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency