Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μποχώρι, ενώ η σημερινή προήλθε από τον ποταμό Εύηνο που περνά έξω από το χωριό. Στα παλιά βιβλία του χωριού ήταν κωμόπολη με το όνομα Μποχώρ και ήταν γνωστή για τις εξαγωγές κρασιού, σταφιδών και μεταξιού στην Ευρώπη.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο Μεσολόγγι (10′ περίπου με αυτοκίνητο) σε αυτήν την ιερή πόλη στην οποία υπήρχαν πραγματικοί ήρωες. Δεν μπορώ να ξεχάσω το πιο ωραίο γλυπτό που έχω δει σε πόλη. Είναι ένα γλυπτό έξω από την πύλη του φρουρίου το οποίο αναγράφει: Κάθε ελεύθερος πολίτης είναι δημότης Μεσολογγίου.

Το Ευηνοχώρι, λοιπόν, συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο του αγώνα αντιστάσεως και ήταν ένα σταυροδρόμι μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Μετά την κατάκτηση του Μεσολογγίου, ήταν το πρώτο χωριό το οποίο κατοικήθηκε και ήταν πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσολογγίου.

Αρχαία Καλυδώνα

Πηγή εικόνας: pentalofo.gr

Εξίσου σημαντική ήταν η ύπαρξη της αρχαίας πόλης Καλυδών (ή Καλυδώνα) στα δυτικά του χωριού. Μια πόλη η οποία δεν υπάρχει σήμερα. Μπορείς να δεις μόνο τα ερείπιά της. Η τοποθεσία αυτής της πόλης δεν ήταν καθόλου τυχαία. Κτίστηκε σε λόφο για να επιβλέπουν οι κάτοικοι τον δρόμο από την Ήπειρο στην Ναύπακτο.

Η Αρχαία Καλυδών ήταν μια σπουδαία πόλη της Αρχαίας Αιτωλίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο τις περιόδους του πολέμου. Η μυθολογία και τα έργα του αρχαίου ποιητή Ομήρου κάνουν αναφορά της αρχαίας πόλης στον Τρωικό Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των πολέμων η πόλη καταστράφηκε και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος έδωσε εντολή να μετακομίσουν οι κάτοικοι της καταστραμμένης πόλης στην Νικόπολη.

Η Νικόπολη ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε από του Ρωμαίους και είχε πληθυσμό περίπου 150.000 άτομα και βρισκόταν κοντά στην πόλη της Πρέβεζας. Σήμερα πολλά αρχαία ευρήματα και θησαυροί βρίσκονται στο  μουσείο της Πάτρας.

Ωστόσο το Ευηνοχώρι διαθέτει πολλά ευρήματα και αξιοθέατα της Αρχαίας, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και Νεώτερης εποχής. Συγκεκριμένα, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου στο χωριό και άλλοι βυζαντινοί ναοί, το αρχαίο βασίλειο των Αιτωλών με τους αρχαίους ναούς του Απόλλωνα, του Διονύσου και της Αρτέμιδος, ο τάφος του Λεόντου Καλυδώνιου, το άγιο όρος της Αιτωλίας η Βαράσοβα όπως αναφερόταν στην βυζαντινή εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο όρος Βαράσοβα έχει χτιστεί ένα μοναστήρι μέσα σε σπήλαιο, ένα μοναδικό μνημείο στον ελλαδικό χώρο με εκατοντάδες πιστούς να μεταβαίνουν στον τόπο για να προσκυνήσουν.

Ιπποδρομίες

Πηγή εικόνας: evinochori-kalidona.gr

Οι θερινές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού είναι εξίσου σημαντικές και προσελκύουν πολύ κόσμο που αγαπά την παράδοση. Στις 24 Ιουνίου συνήθως φορούν ειδικές φορεσιές (ντουλαμάδες) και διοργανώνουν το πανηγύρι του ΑΙ-ΓΙΑΝΝΟΥ, όπως λένε, με  νταούλια, χορό και  τραγούδι. Αλλά και οι ιππικοί αγώνες του Μαΐου και Αυγούστου έχουν μεγάλη συμμετοχή από αναβάτες και άλογα από όλη την Ελλάδα.

Στην σήμερον εποχή το Ευηνοχώρι διαθέτει καφετέριες, καφενεία, φούρνο, ιατρείο, σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείο, στεγνοκαθαριστήριο, τοπικά μαγαζιά με λευκά είδη, μαγαζί με ηλεκτρικά είδη, φαρμακείο, φροντιστήριο ξένων γλωσσών, ταβέρνες, πρατήριο καυσίμων, βουλκανιζατέρ, γυμνάσιο και λύκειο, 2 δημοτικά σχολεία, κομμωτήριο, μανάβικο κ.ά.

Συνεπώς είναι μια κωμόπολη αρκετά αναπτυγμένη από την παλαιότερη εποχή, παρέχοντας ανέσεις στους κατοίκους.

Μπορείς να αντλήσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χωριό εδώ.

Συντάκτης: Aθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: