Αν μας έμαθε κάτι αυτή η καραντίνα  αυτό είναι σίγουρα η ατομική υγιεινή και ιδίως το σχολαστικό , όπως μας λέει και ο αγαπημένος Σπύρος Παπαδόπουλος, πλύσιμο των χεριών μας. 

Όμως πόσο σωστά εν τέλει πλένουμε τα χέρια μας και τι πραγματικά γνωρίζουμε για την υγιεινή  αλλά και για την υγεία μας γενικότερα;

Θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας το θέμα από την ρίζα του και από μία πιο γενική οπτική, αυτή της υγείας, και έπειτα θα καταλήξουμε στο μείζον ζήτημα που όλους μας απασχόλησε λίγο ή πολύ όλο αυτό το διάστημα που διανύουμε.
 
Τί είναι υγεία;
 Δεν θα αναφερθούμε σε ορισμούς που έχουν δοθεί από Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς αλλά θα αναλύσουμε τον όρο αυτό από άλλες πλευρές, μίας απλής καθημερινής οπτικής γωνίας. Η υγεία μας, λοιπόν, έχει επίδραση σε πολλούς τομείς και είναι μία έννοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την Ιατρική, στο περιβάλλον, στην οικονομία, κοκ. Σίγουρα οι έννοιες μπορούν να συσχετιστούν και μεταξύ τους.
 

Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε όμως για την υγεία του ανθρώπου η οποία μπορεί να είτε σωματική είτε ψυχική. Οι παράγοντες συνθηκών της ζωής καθορίζουν τον τρόπο διαβίωσης και τον βαθμό αυτής. Η διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα  αλλά και η συμπεριφορά και η ψυχική υπόσταση του ανθρώπου είναι αλληλένδετα με την υγεία του καθενός μας.

 Ό,τι έχει να κάνει με ζωή έχει να κάνει και με υγεία. Ένας καλός οδηγός είναι να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα γι’ αυτήν και να τηρούμε την διατήρηση της ισορροπίας. Τονίζεται αυτό, καθότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να συμβιώνουν με την συνήθεια. Έτσι, λοιπόν, είναι καλό να συνηθίσουμε τις καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να είστε «φανατικοί» της διατροφής και της γυμναστικής, και έτσι να αποβάλλεται τυχόν στρες ή άγχος και να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη  τους  στη ζωή σας.

Όπως είδαμε λοιπόν, η υγεία σχετίζεται με όλα, αλλά στο φλέγον θέμα που θέλουμε να καταλήξουμε είναι στην πραγματική σωματική υγεία, δηλαδή την υγιεινή.

Με βάση τα δεδομένα της εποχής που ζούμε σήμερα η σωματική υγιεινή του κάθε ατόμου κρίνεται σπουδαία και σημαντική. Φτάσαμε στο σημείο όπου κλονίζεται η παγκόσμια υγεία και φέρουμε ατομική ευθύνη για τις ζωές μας. Γι’ αυτό πρέπει να προστατευτούμε και να φροντίσουμε τους εαυτούς μας έχοντας συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα.

Η καθαριότητα του σώματος μας βοηθά και στη σωματική και στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που 3.000 χρόνια πριν οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν το γνωστό σε όλους μας «νους υγιής, εν σώματι υγιεί». Η σωστή υγιεινή ενός ατόμου περιλαμβάνει μεν το συχνό μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών, το πλύσιμο των χεριών καθώς και το πλύσιμο τροφίμων πριν την κατανάλωσή τους αλλά ίσως όχι με τον τρόπο που μηχανικά τα κάναμε μέχρι πρότεινος .

Πιο συγκεκριμένα, τα χέρια αποτελούν το βασικότερο σημείο εστίας μικροβίων. Είναι καλό, λοιπόν, να εστιάσουμε στη συμμόρφωση της υγιεινής των χεριών και να τα πλένουμε σωστά και τακτικά. Η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη.

Παρακάτω, λοιπόν, απεικονίζεται σε βήματα το σωστό πλύσιμο των χεριών που όλοι επιβάλλεται να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε ανελλιπώς μέσα σε 11 απλές αλλά καθόλου ασήμαντες οδηγίες.

 1. Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με το τρεχούμενο νερό,
 2. Λαμβάνουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών μας,
 3. Τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους,
 4. Έπειτα τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στην ραχιαία επιφάνεια του αριστερού, βάζοντας τα δάχτυλα του δεξιού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού χεριού και αντιστρόφως,
 5. Τρίβουμε τις παλαμιαίες επιφάνειες των χεριών και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας τα δάχτυλα σταυρωτά,
 6. Συνεχίζουμε, τρίβοντας ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδαχτύλων και των δύο χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη,
 7. Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα στην παλάμη του δεξιού χεριού, τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως,
 8. Τρίβουμε τα ακροδάχτυλα του δεξιού χεριού με περιστροφικές κινήσεις στην παλάμη του αριστερού χεριού και αντιστρόφως,
 9.  Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας και στην πορεία
 10.  Τα στεγνώνουμε σκουπίζοντάς τα στην πετσέτα μας, την οποία πρέπει να ανανεώνουμε συχνά και
 11. Ολοκληρώνουμε έτσι το σωστό πλύσιμο με τα χέρια μας που είναι πλέον καθαρά και ασφαλή.

Η ζωή γενικά είναι μία πρόκληση. Όσο λοιπόν περνάει από χέρι μας -στην κυριολεξία-  ας την προστατέψουμε. Με αισιοδοξία και θέληση μπορούμε να καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε πολλά , βρίσκοντας τρόπους που θα φέρουν στην επιφάνεια την μοναδικότητας της.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

 

Συντάκτης: Φαίδρα Γκανάκη,τελειόφοιτη Φαρμακευτικής,

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χριστιάννα Πίτη.

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: