καλλιοπη Ουζουν συγγραφεας

Έχετε παιδάκι άνω των τριών ετών τότε σίγουρα θα σας έχει ζητήσει έστω μια φορά να του πάρετε ένα ζωάκι για συντροφιά. Τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται αρχίζουν να παρατηρούν τον κόσμο και αυτό που τους προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι τα ζωάκια είτε μικρά είτε μεγάλα.

Η επαφή των ανθρώπων με τα ζώα είναι τόσο σημαντική γι’ αυτό άλλωστε έχουν γίνει τόσες έρευνες γύρω από το ζήτημα. Αρχικά στις θεραπευτικές τεχνικές για τις ψυχικές παθήσεις μια επικουρική θεραπευτική μέθοδος “animal assisted therapy “ ή “pet therapy” ή κοινός θεραπεία μέσω των ζώων έχει κεντρίσει το ενδιαφέρων πολλών. Τα σκυλιά, οι γάτες, τα άλογα ή ακόμη και πολλά ζώα φάρμας ή παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικό μέσο. Η προσφορά όμως των ζώων είναι ουσιαστική, όχι μόνο σε όσους νοσούν, αλλά σε όλους τους υγιείς ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι παιδιά 6-7 ετών που ζουν παρέα με σκύλο έχουν πολύ καλύτερη επίδοση ως προς το άγχος. Μόνο το 12% των παιδιών με κατοικίδιο σκύλο έχει κλινικό άγχος, σε σύγκριση με το 21% των παιδιών χωρίς σκύλο.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού National Institute of Environmental Health Sciences που διενεργήθηκε το 2009, η “έκθεση” των παιδιών στα ζώα μπορεί με έναν τρόπο να αυξήσει την ανθεκτικότητά τους στις αλλεργίες, βοηθώντας τα να απαλλαγούν από πιθανές μελλοντικές αλλεργικές αντιδράσεις και ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Συγχρόνως ένα βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής Νοημοσύνης σύμφωνα μα τον Goleman είναι η «ενσυναίσθηση» δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου.

Η ενσυναίσθηση βοηθά το άτομο στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου. Σε αυτή την περίπτωση η οριοθέτηση δεν επιβάλλεται από τους γονείς στο παιδί αλλά προέρχεται από το ίδιο το άτομο σαν μια ικανότητα αυτορρύθμισης.

Παράλληλα ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, ο οποίος αναφέρεται με τον τίτλο “Animal Therapy”, επικεντρώνεται στον τρόπο που τα ζώα θεραπεύουν και ανακουφίζουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχολογικές, αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές. Η θεραπεία αυτή έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα, όταν επιστήμονες στο Βέλγιο παρατήρησαν πως οι ασθενείς που είχαν ακολουθήσει οποιουδήποτε είδους αποθεραπεία πλάι σε ζώα είχαν καλύτερα προγνωστικά από εκείνους που δεν είχαν καμία επαφή με κατοικίδια.

Η επικοινωνία και συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο έχει αποδεδειγμένα «ηρεμιστικό» χαρακτήρα, διαφορετικό από εκείνον που επιτυγχάνεται από την ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Ακόμη και η απλή παρακολούθηση ενός ενυδρείου με ψάρια που κολυμπούν μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση! Ή όπως προτείνει μια ακόμη μελέτη, χαϊδεύοντας ένα σκύλο μειώνεται η κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”, στον οργανισμό μας και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο αν απλά ξαπλώναμε για να χαλαρώσουμε! Επίσης, η επαφή με τα ζώα έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα της επινεφρίνης (αδρεναλίνης) σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Επιγραμματικά η επαφή με τα ζώα βοηθά τα παιδιά:

  • στη μείωση του άγχους, καθώς μειώνει τη κορτιζόλη.
  • στο να είναι πιο ανθεκτικά σε αλλεργίες.
  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
  • στο να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου.
  • στην οριοθέτηση της συμπεριφοράς του και στην αυτορρύθμιση.
  • στη θεραπεία ή ενίσχυση των μαθησιακών δυσκολιών ή ψυχολογικών, αναπτυξιακών και νευρολογικών διαταραχών.
  • στην αποθεραπεία από κάποια ασθένεια.
  • στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • στη μείωση του υψηλού καρδιακού ρυθμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για τη χαρά του παιχνιδιού και της συντροφιάς αξίζει να μεγαλώσουν τα παιδιά κοντά σε ένα ζωάκι. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό καλό είναι να προσπαθείτε να φέρνετε τα παιδιά όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτά με μια βόλτα στη φύση. Αν όμως αποφασίσετε να πάρετε ένα ζωάκι να μην ξεχάσετε πως είναι μεγάλη ευθύνη. Έχει κι αυτό τις δικές του ανάγκες, είναι μια ψυχούλα και για σας μια σημαντική δέσμευση. Γι’ αυτό πριν το πάρετε να είστε σίγουροι πως μπορείτε να αναλάβετε την ανατροφή του και να το εντάξετε για πάντα στην οικογένειά σας.

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου, Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας

Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
τηλ:+30 6975810300,
e-mail: kalliope.ouzounandreou@gmail.com,
instagram: @Kallipe_ouz
No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: