Εάν είσαι γονιός και ανησυχείς αν το παιδί σου έχει εξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Τα ναρκωτικά δυστυχώς είναι επικίνδυνα, επειδή δημιουργούν αποξένωση από την οικογένεια και την εργασία αλλά και διάφορες άλλες μολύνσεις από τοξικές  ουσίες.

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κυκλοφορία τους υπό όρους, όπως η Ελβετία, και άλλες που απαγορεύεται η διακίνησή τους, όπως η Ελλάδα. Παρακάτω δίνονται πέντε πιθανές ενδείξεις που φανερώνουν ότι το παιδί έχει εξαρτηθεί ή κάνει χρήση ναρκωτικών.

  1. Zήτηση χρημάτων από τους γονείς δίχως κάποια εξήγηση ή αναφορά στο που θα ξοδευτούν.
  2. Συνηθίζουν να απομονώνονται και να απολαμβάνουν χρόνο με το εαυτό τους. Για αυτό πολλές φορές κλείνονται στο δωμάτιό τους ή βγαίνουν με παρέες και δεν επιθυμούν να δώσουν αναφορά στο που πηγαίνουν.
  3. Το σχολείο αποτελεί μια μεγάλη δυσκολία για αρκετά παιδιά, ιδιαίτερα για τα εξαρτημένα παιδιά. Συνηθίζουν να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να παρακολουθούν μαθήματα.
  4. Εμφανίζεται μια έλλειψη ενεργητικότητας και μια βραδύτητα με την οποία αντιδρά στα διάφορα ερεθίσματα.
  5. Πολλοί νέοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην εμφάνισή τους.  Σε τέτοιες περιπτώσεις ο έφηβος ή το παιδί σταματά να έχει ενδιαφέρον για το στυλ του και πως να ντυθεί.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές πιθανές ενδείξεις ενός εξαρτημένου ανθρώπου από ουσίες. Είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών και ο μοιρασμός των συναισθημάτων και των ζητημάτων που τα απασχολούν.

Δίχως την παρέμβαση της οικογένειας ή των φίλων δεν επιτυγχάνεται η αποτοξίνωση, η οποία είναι ένα δύσκολο στάδιο για κάθε χρήστη. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ  Χρήστος Λιάπης σε παρουσίαση ανάφερε ότι ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται στα ναρκωτικά και αφορά ηλικίες μεταξύ 15 -19 χρονών.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την πρόληψη και την γεωγραφική κατανομή του προβλήματος πατώντας κλικ εδώ.

 

Πηγή:

Philip T. Hagen (1999), Mayo Clinic Guide to Self – Care

Συντάκτης: Aθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency