καλλιοπη Ουζουν συγγραφεας

Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν τις διακοπές. Όλοι τις περιμένουν με λαχτάρα!
Μετρούν τις μέρες, τα λεπτά για να έρθουν αυτές. Τί όμως προτιμούν τα παιδιά και πώς θα
αποκτήσουν ξεχωριστό νόημα οι μέρες στις οποίες το σχολείο δεν υπάρχει στην καθημερινότητά
τους;

Οι περισσότεροι γονείς έχοντας άγχος για το αν τα παιδιά τους θα είναι καλοί μαθητές αγοράζουν τους καλοκαιρινούς μήνες βιβλία εξωσχολικά αναγκάζοντας τα παιδιά τους να τα διαβάσουν. Ενώ αρκετοί επιλέγουν εξωσχολικά βιβλία γεμάτα ασκήσεις, που βασίζονται στην ύλη της προηγούμενης χρονιάς. Οι ασκήσεις αυτές μάλιστα παρουσιάζονται σαν ένα παιχνίδι, το οποίο θα αρέσει σίγουρα σε αυτά. Δυστυχώς όμως στα παιδιά το μόνο πράγμα που λείπει είναι κι άλλο διάβασμα! Είναι καλό να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, τα οποία όμως θα επιλέγουν τα ίδια. Να βρουν το περιεχόμενο που τους ελκύει ώστε να θελήσουν να διαβάσουν το βιβλίο και να χαρούν με τη διαδικασία!

Σκεφτείτε πως η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη με σχολικές εργασίες και εξωσχολικές δραστηριότητες! Το παιδί χρειαζόταν να μελετά 3 τουλάχιστον ώρες τη μέρα και να παρακολουθεί άλλες 7 ώρες μάθημα είτε στο σχολείο είτε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων. Οπότε οι καλοκαιρινοί μήνες είναι για αυτά μία όαση ανάμεσα στην προηγούμενη και στην επόμενη σχολική χρονιά. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως κανείς δε μεγαλούργησε επειδή έλυσε αυτές τις ασκήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες!

Πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε τρόπους για να περάσει το παιδί σας ένα δημιουργικό κι όμορφο καλοκαίρι. Ένας ωραίος τρόπος είναι να πάει το παιδί λίγες μέρες κατασκήνωση. Ειδικά όσοι γονείς αδυνατούν να πάνε ένα ταξίδι με τα παιδιά τους, η κατασκήνωση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αλλάξουν μέρος, παραστάσεις, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και συνομηλίκους. Το παιδί στην κατασκήνωση ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις δυνατότητες που έχει, καθώς του προσφέρονται ποικίλα ερεθίσματα μέσα από τις δραστηριότητες που οργανώνονται ειδικά για αυτό. Ενώ παράλληλα μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες και να αποφασίζει μόνο του για ζητήματα που το αφορούν, χωρίς τις υποδείξεις των γονέων. Όλα αυτά με την προϋπόθεση φυσικά, πως το παιδί επιθυμεί να ζήσει αυτή την εμπειρία! Ένας εναλλακτικός τρόπος «κατασκήνωσης» είναι να καλέσετε τους φίλους του παιδιού σας να
κοιμηθούν στο σπίτι σας. Μπορείτε να βρείτε την ευκαιρία να βγείτε κι εσείς μόνη με το σύντροφο ή τους φίλους σας, αφήνοντας στα παιδιά σας, για λίγες ώρες, χώρο να εκφραστούν ελεύθερα!

Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας τα παιχνίδια που παίζατε εσείς μικροί, όπως το κρυφτό, το κουτσό, το λάστιχο η ακόμη τυφλόμυγα και να παίξετε παρέα! Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαζί διάφορα υγιεινά snack, όπως σπιτικό παγωτό, μιλκσέικ, πατατάκια, γρανίτες και να τα απολαύσετε παρέα στο μπαλκόνι, στον κήπο ή σε κάποιο κοντινό πάρκο κάνοντας πικ νικ.

Μια ωραία σκέψη είναι να καλέσετε και τους φίλους των παιδιών. Σίγουρα θα αποκτήσει κι άλλο νόημα το πικ νικ σας! Μια άλλη σκέψη είναι να παραχωρήσετε σε αυτά κάποιες δουλειές για να μάθουν να είναι υπεύθυνα, όπως το πότισμα των φυτών ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Να μια ευκαιρία να δροσιστείτε όλοι μαζί παίζοντας με τα νερά και να ξεκινήσετε ένα ξεχωριστό μπουγέλο!

Φτιάξε μαζί τους ζωγραφιές, γράψτε τις δικές σας μικρές ιστορίες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφραστούν. Τραγουδήστε μαζί και κάνετε μια χορογραφία την οποία θα τραβήξετε βίντεο. ΄Η οργανώστε το δικό σας τάλεντ σόου!

Αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για ένα μακρινό ταξίδι μπορείτε να προετοιμάσετε όλοι μαζί μια εκδρομή σε κοντινή περιοχή για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τη φύση, να δουν ζώα, τα οποία θα ταΐσουν, ώστε να μάθουν πως πρέπει να σέβονται τη φύση στην οποία είναι μέρος, όχι κυρίαρχοι!

Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε για αυτά και η επίσκεψη σε ένα τοπικό μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο με αποτέλεσμα τα παιδιά να γνωρίσουν το παρελθόν τους. Όσο είστε μέσα στο μουσείο θα πρέπει να συζητάτε μαζί τους και να ρωτάτε την άποψή τους για τα εκθέματα. Πώς τους φαίνονται, τί πιστεύουν πως απεικονίζουν, αν κάτι τους εντυπωσιάζει. Όχι να τους παρέχετε εσείς ή ο ξεναγός στείρα γνώση!

Όμως το πιο βασικό απ’ όλα είναι να φτιάξετε το δικό σας βάζο αναμνήσεων! Γιατί τα
παιδικά χρόνια δε γυρίζουν πίσω….

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι υγιείς προσωπικότητες, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Να χαίρονται να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν και να προσφέρουν! Ο Επιτυχημένος άλλωστε είναι αυτός που αισθάνεται πληρότητα, όχι αυτός που γνωρίζει άριστα Μαθηματικά και Γλώσσα! Εμπρός λοιπόν για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

Συντάκτης: Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου, Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας.
Συγγραφέας του βιβλίου  ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ
e-mail:  kalliope.ouzounandreou@gmail.com ,
@Kallipe_ouz
No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: