Ο Δομοκός είναι μια όμορφη κωμόπολη στο νομό Φθιώτιδας με πληθυσμό περίπου 1.531 (απογραφή 2011) και βρίσκεται κοντά στα Φάρσαλα και τη βασίλισσα της Ρούμελης τη Λαμία. Χαρακτηριστικό στοιχείο του οικισμού είναι η απέραντη θέα, η γραφικότητα και η πράσινη βλάστηση.

Ο Δομοκός υπήρξε ένας εμπορικός οικισμός και αρκετά αναπτυγμένος όπως και στη σύγχρονη εποχή με ταχυδρομείο, εστιατόρια, ξενώνες, αστυνομία, σουπερ μάρκετ, ειρηνοδικείο κ.ά. Σε αυτό το άρθρο γίνεται αναφορά για την ιστορία, τα αξιοθέατα, τα στέκια και τα καταλύματα φιλοξενίας του τόπου.

Ιστορία

Η ιστορία του Δομοκού ξεκινά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα όταν υπήρχε η παλιά πόλη Θαυμακός, η πόλη πάνω στην οποία χτίστηκε η σημερινή κωμόπολη Δομοκός. Σύμφωνα με πληροφορίες η ονομασία Θαυμακός προήλθε από την αξιοθαύμαστη θέα που υπήρχε και υπάρχει στην περιοχή.

Κατά τον μεσαίωνα ο Δομοκός (τότε Θαυμακός) άνηκε στην αυτοκράτειρα Ευφροσύνη και είχε μεγάλη άνθηση. Το 1493 καταλήφθηκε από τους Τούρκους και το 1881 ελευθερώθηκε αλλά τον κατάλαβαν και πάλι. Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897 είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Δομοκού, ο οποίος εντάχθηκε στην Στερεά Ελλάδα και στο Νομό Φθιώτιδας το 1899.

Με το πέρασμα των αιώνων καταλήφθηκε από πολλά φύλλα όπως Φράγκους, Γαλάτες, Ρωμαίους κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δομοκός ανήκει στους οικισμούς που πολέμησαν ενάντια του ναζιστικού φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΤΑΞΙΔΙΑ, ΔΟΜΟΚΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΛΛΑΔΑ
Πηγή εικόνας: elsito.gr

Αξιοθέατα

Τα μέρη ενδιαφέροντος, τα οποία αξίζει να επισκεφθείς είναι το  το λαογραφικό μουσείο του Bουζίου, οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαίας Mελιταίας (τα ευρήματα της οποίας, εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας), τα Κυκλώπεια τείχη, η Αγία Παρασκευή, το εμσαιωνικό κάστρο του Δομοκού, το τούρκικο χαμάμ, το κουδουνιστό πηγάδι και τον προφήτη Ηλία.

Αυτά είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δομοκού τα οποία θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις περισσότερα για την ιστορία του τόπου.

 

ΔΟΜΟΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Πηγή εικόνας: mirmidones.gr

Στρογγυλόκαστρο Δομοκού: Το οχυρό κάστρο του 17ου αιώνα στο οποίο αποθηκεύονταν τα πυρομαχικά

Σίτιση & Διαμονή

Ο Δομοκός φημίζεται για τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά του και συγκεκριμένα το κατίκι, ένα λευκό και μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Συνοδεύει ιδανικά τις πίτες, τη σαλάτα, το παξιμάδι κ.ά. Πωλείται σε καταστήματα της περιοχής. Μην παραλείψεις να το δοκιμάσεις.

Επιπλέον διαθέτει αρκετά εστιατόρια για να επιλέξεις και να γευματίσεις με την παρέα σου. Ιδανικά τα εστιατόρια που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του Δομοκού. Οι τιμές είναι προσιτές, η φιλοξενία είναι άψογη και η ποιότητα του φαγητού υψηλή.

Ο Δομοκός διαθέτει μερικούς ξενώνες και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται αρκετά πολυτελή ξενοδοχεία με υπηρεσίες ευεξίας. Αν επιθυμείς να μείνεις για λίγες μέρες μέχρι να ανακαλύψεις τον τόπο, τότε ρίξε μια ματιά στην λίστα των καταλυμάτων εδώ.

 

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΔΟΜΟΚΟΣ
Πηγή εικόνας: tovima.gr

κατίκι Δομοκού

Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για τον όμορφο οικισμό της Φθιώτιδας πατώντας κλικ εδώ.

Για περισσότερους άγνωστους ή γνωστούς ελληνικούς προορισμούς ρίξε μια ματιά εδώ.

Συντάκτρια: Αθανασία Σκόνδρα

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: