Wellness Διατροφή Ψυχολογία

Διατροφικές Διαταραχές-Συναισθηματική Διατροφή

Μοιραστέιτε το!

Ποιά η σχέση της ψυχολογίας με την διατροφή;

Αν και φαινομενικά ασύνδετες, η ψυχολογία ενός ανθρώπου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές του επιλογές. Η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου καθώς μέσω αυτής λαμβάνει θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην υγεία του σώματος. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Η πληθώρα επιλογών έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Τα άτομα επιλέγουν τις τροφές που προσφέρουν αίσθημα απόλαυσης, αλλά του στερούν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία διαθέτουν τροφές λιγότερο απολαυστικές τροφές. Η σχέση λοιπόν της ψυχολογίας με τη διατροφή έχει να κάνει με τα συναισθήματα που μπορεί να προσφέρει το φαγητό.

Τρώμε για να ζούμε ή ζούμε για να τρώμε;

Συναισθηματική πείνα ή συναισθηματική διατροφή

Όταν λοιπόν το συναίσθημα ενός ατόμου τείνει να καθορίζει τις διατροφικές του επιλογές, τότε κάνουμε λόγο για συναισθηματική διατροφή. Κάποια άτομα όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα ή έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους βρίσκουν καταφύγιο στο φαγητό. Κατά κύριο λόγο σε τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά αλλά εύγευστες με πλούσιο περιεχόμενο σε θερμίδες. Συνέπεια αυτού, είναι οι αυξομειώσεις του βάρους ή και η αύξηση αυτού. Η τελευταία προκαλεί περισσότερο άγχος στο άτομο καθώς η εικόνα του σώματός του αλλάζει με αποτέλεσμα την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με την διατροφή να επηρεάζει την ψυχολογία αυτή τη φορά του ατόμου και αντίστροφα.

Η μάστιγα των διατροφικών διαταραχών

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικά νοσήματα που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία των ανθρώπων. Όταν ένας άνθρωπος αποκτά εμμονή με το βάρος του και κατ’ επέκταση την εικόνα του σώματός του, καταφεύγει σε αυστηρές δίαιτες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι η κακή ποιότητα ζωής αλλά και πιθανές παθολογικές βλάβες καθώς οι στερητικές δίαιτες, στερούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό με συνέπεια την υπολειτουργικότητα αυτού.

Νευρική Βουλιμία

Μια πολύ γνωστή διατροφική διαταραχή είναι η νευρική βουλιμία. Όταν ένα άτομο πάσχει από βουλιμία, έχει την τάση να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Την υπερκατανάλωση τροφής συνοδεύει η προσπάθεια αποβολής του θερμιδικού φορτίου που κατανάλωσε με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, σκληρή προπόνηση ή άλλους τρόπους.

Νευρική Ανορεξία

Μια ακόμη διατροφική διαταραχή είναι η νευρική ανορεξία. Το άτομο σε αυτή την περίπτωση καταφεύγει σε πολύ αυστηρές δίαιτες και σε προχωρημένο στάδιο σε ασιτία. Οι επιπτώσεις είναι εξίσου σοβαρές καθώς ο υποσιτισμός προκαλεί παθολογικά προβλήματα και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσει το κόστος να είναι η ίδια τους η ζωή.

Τρόποι αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών

Ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών είναι η ψυχοθεραπεία με στόχο την διακοπή συνάρτησης του φαγητού με άλλους παράγοντες παρά “μόνο” με το αίσθημα της πείνας. Όλοι οι άνθρωποι βρίσκουμε ευχαρίστηση σε μικρές παρασπονδίες είτε είναι λιχουδιά είτε κάτι έτοιμο και ανθυγιεινό. Η φράση “μέτρον άριστον” βρίσκει τέλεια εφαρμογή στο θέμα που της διατροφής. Συνεπώς αν οι παρασπονδίες γίνονται με μέτρο δεν υπάρχει πρόβλημα.

Επίσης η παρότρυνση ενασχόλησης του ατόμου που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή με νέες δραστηριότητες ή με τη γυμναστική θα το βοηθήσουν σίγουρα ψυχολογικά. Καθώς και ομορφαίνει την εικόνα του σώματος αλλά και το βοηθά να έρθει σε επαφή με κάτι νέο και ενδιαφέρον για το άτομο.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι και τα πρότυπα ομορφιάς. Για πολλά χρόνια ένα λεπτό σώμα για τις γυναίκες και λεπτό και γραμμωμένο για τους άνδρες αποτελούσαν τα πρότυπα ομορφιάς. Σήμερα έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις για να αλλάξουν τα πρότυπα ομορφιάς. Πλέον ένα ωραίο σώμα δεν είναι το υπερβολικά αδύνατο αλλά το καλογυμνασμένο. Η αφύπνιση έπρεπε να έρθει μετά την κορύφωση του κινδύνου με μεγάλο αριθμό κυρίως γυναικών να χάνουν τη ζωή τους από διατροφικές διαταραχές.

Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικές τροφές για ένα υγιές σώμα αλλά και πνεύμα. Ελλείψει θρεπτικών συστατικών ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Γι’ αυτό το λόγο οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι εδώ και χρόνια συστήνουν αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Ο αποκλεισμός τροφών είναι απαγορευτικός. Η σύσταση περιλαμβάνει ποικιλία τροφών σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση αλλά και άσκηση.

 

 

Προφίλ

Ιωάννα Χιώτη
Ιωάννα Χιώτη
Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

Ιωάννα Χιώτη

Είμαι η Ιωάννα και είμαι 28 χρονών. Έχω σπουδές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιπλέον σπουδάζω ψυχολογία και προσπαθώ να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι η <> κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται! Για αυτό και εγώ επέλεξα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις 😊

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *