Lifestyle Πολιτισμός

Δες την αλλαγή που θες το 2023

Μοιραστέιτε το!

Κάθε χρόνο, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, είναι χρήσιμο και ευεργετικό να κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς. Ρώτα λοιπόν τον εαυτό σου. Τι κατάφερα ; Τι ξεπέρασα ; Τι ανέχτηκα ; Τι θα μπορούσα να είχα διαχειριστεί διαφορετικά ;

Ό,τι απαντήσεις και να έδωσες, μπορείς πραγματικά να αλλάξεις οτιδήποτε θέλεις, στην ζωή σου, είτε αυτό αφορά τον εαυτό σου, τις επιλογές σου, τις συνήθειες σου, είτε τους ανθρώπους από τους οποίους περιβάλλεσαι. Η λέξη κλειδί εδώ είναι να το θες εσύ και να το αποφασίσεις. Έτσι έχει κάνει ήδη την αρχή. Εξάλλου, η αλλαγή δεν είναι ξαφνική, αλλά σταδιακή, αποτελείται από μικρά και σταθερά βήματα. Και βέβαια αυτό δεν σημαίνει, ότι μόλις το αποφασίσεις ξαφνικά όλα θα φτιάξουν ή ότι δεν θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να μην τα πηγαίνεις τόσο καλά. Όπως λέει και η έκφραση “change is not linear”, δηλαδή η αλλαγή δεν είναι ευθύγραμμη, δεν είναι μια ομαλή πορεία. Και αυτό διότι κατά την διαδρομή αυτή της αλλαγής, συμβαίνουν απρόσμενα συμβάντα. Αυτή άλλωστε είναι και η ζωή, μια σειρά γεγονότων, όπου κάποια από αυτά είναι ευχάριστα, κάποια δυσάρεστα, κάποια εντελώς ξαφνικά.

Η απόφαση

Σημασία έχει, να πάρεις την απόφαση για εσένα, για την δική σου προσωπική εξέλιξη & την εκπλήρωση του στόχου σου, και όχι για κάποιον άλλον. Η απόφαση είναι λοιπόν η αρχή. Από εκεί και έπειτα είναι σημαντικό να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου να συνεχίσει καθώς η θέληση δεν αρκεί. Το να πεις όχι ή να τα παρατήσεις είναι ό,τι πιο εύκολο μπορείς να κάνεις. Το να συνεχίσεις όμως, χρειάζεται πείσμα, προσήλωση και αυτογνωσία ! Να ξέρεις δηλαδή τι στόχο έχεις και γιατί. Να οραματίζεσαι τον μελλοντικό σου εαυτό, και να κάνεις επιλογές για τις οποίες θα σε ευγνωμονείς αργότερα.

Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε στόχο έχεις θέσει. Εάν για παράδειγμα, ο στόχος σου είναι να βάλεις σε προτεραιότητα την γυμναστική, το μόνο εύκολο είναι να μην πας για να πιείς ένα καφέ με την παρέα. Εάν έχεις διάβασμα για την εξεταστική, το μόνο εύκολο είναι τελικά να σκρολάρεις 2 ώρες στο instagram. Κάτσε και αναρωτήσου λοιπόν, πριν πάρεις μια απόφαση, εάν θα βοηθήσει την εκπλήρωση του στόχου σου.

Δυσκολίες & εμπόδια

Φυσικά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε ό,τι μας συμβαίνει και η ζωή σίγουρα δεν κυλάει πάντα ρόδινα. Ωστόσο, οι δυσκολίες ήταν είναι και θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, το οποίο είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχειριζόμαστε. Έτσι λοιπόν, ό,τι δυσκολία βρεις μπροστά σου, μην επιτρέψεις να σε κάνει να τα παρατήσεις, αλλά αναζήτησε τρόπους επίλυσης. (εδώ σίγουρα δεν αναφερόμαστε σε πραγματικά προβλήματα, που είναι τα θέματα υγείας είτε σωματικά, είτε ψυχικά.)

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου, αντί να σκέφτεται “παράτα τα” με την πρώτη δυσκολία, να σκέφτεται “συνέχισε” και “προσπάθησε ξανά”. Αντιμετώπισε την κάθε δυσκολία ως μια πρόκληση για εσένα, και ως μια ευκαιρία να εξελιχθείς πάνω σε αυτό που εργάζεσαι, είτε αυτό είναι δουλειά, διάβασμα, γυμναστική, αυτοβελτίωση ή το να ξεπεράσεις μια δυσκολία μέσα στην ζωή σου.

Φυσικά, πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, ότι μπορεί κάτι να μην λειτουργεί τόσο καλά για εμάς προσωπικά. Ο καθένας έχει άλλη προσωπικότητα, άλλες αντοχές και άλλους ρυθμούς. Όλα αυτά συνδυαστικά είναι περισσότερο σημαντικά απ’ όσο νομίζεις. Επομένως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τον τρόπο τον οποίο ταιριάζει σε εσένα, και να μην κάνεις κάτι απλά και μόνο επειδή βλέπεις τους περισσότερους να το κάνουν. Και βέβαια είναι χρήσιμο να δοκιμάζεις και να ανακαλύπτεις πράγματα τα οποία σου προτείνουν. Είναι όμως σημαντικό, να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις και να κρίνεις τι είναι τελικά για εσένα και τι όχι.

Τέλος, το ότι δυσκολεύεσαι και χρειάζεσαι χρόνο, δεν σηματοδοτεί ότι δεν προχωράς και ότι είσαι στάσιμος/η. Αντίθετα, τα εμπόδια και οι δυσκολίες, είναι μέρος της εξέλιξής σου, αρκεί βέβαια να μην τα παρατήσεις.

 

Πως να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου

 

Όπως προαναφέρθηκε, οι δυσκολίες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, γι’ αυτό και πρέπει να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Ήξερες όμως, ότι ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος βιολογικά να σκέφτεται αρνητικά ; Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό μας εστιάζει με έναν φυσικό τρόπο στο κακό και συγκεκριμένα σε αρνητικά ενδεχόμενα που μπορεί να μας συμβούν αναλόγως με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, πάνω σε μια προσπάθεια να μας προστατέψει από την απειλή.

Αφού λοιπόν οι δυσκολίες και οι αρνητικές σκέψεις είναι αναπόφευκτες, πως μπορούμε να τις διαχειριστούμε ;

Παραπάνω είδαμε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με μια θετική διάθεση, δηλαδή ναι μεν να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας και να δίνουμε χρόνο, στη συνέχεια όμως να προσπαθούμε:

 • να χρησιμοποιούμε το εμπόδιο που προέκυψε ως κίνητρο να συνεχίσουμε, να πεισμώσουμε, και να καταλάβουμε ότι η πορεία δεν είναι πάντα εύκολη.
 • ως ευκαιρία να βελτιωθούμε, να μάθουμε και να σκληραγωγηθούμε.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το mindset μας, δηλαδή την στάση μας απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Σίγουρα, είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να το κατανοήσουμε, αλλά περίπλοκο κατά την εφαρμογή του, καθώς χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να αντιδράμε και να σκεφτόμαστε.

Τι μπορεί να βοηθήσει ;

 • Κατανόηση του ότι παρόλο που ο εγκέφαλός μας δημιουργεί το χειρότερο πιθανό σενάριο που μπορεί να συμβεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι θα συμβεί.
 • Η καταγραφή των συναισθημάτων και συμβάντων σε ένα ημερολόγιο. Με αυτή την διαδικασία, βγάζεις από μέσα σου αυτό που σε απασχολεί. Είναι σαν να το λες σε έναν φίλο/η, με την διαφορά ότι μόνο εσύ έχεις πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Κατά την καταγραφή αυτή, συνειδητοποιείς καλύτερα τι συνέβη, τι σε ενόχλησε ή δυσκόλεψε και γιατί. Έρχεσαι λοιπόν σε καλύτερη επαφή με τα όρια σου και τα θέλω σου. Ακόμη και αν δεν γράφεις σε αυτό καθημερινά, μπορείς να το χρησιμοποιείς όποτε νιώθεις την ανάγκη.
 • Διαχειρίσου το στρες. Το άγχος είναι κάτι το όποιο αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι, κάποιοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δεις εάν μπορείς να κάνεις κάτι για να προλάβεις το άγχος. Για παράδειγμα, εάν έχεις διάβασμα ξεκίνα νωρίτερα και κάνε τον απαραίτητο προγραμματισμό. Ακόμη, μην αφήσεις το άγχος να σε καταβάλει. Βρες τρόπους να εκτονωθείς, όπως την γυμναστική, μια βόλτα ή μια συζήτηση με έναν άνθρωπο που σε ηρεμεί και τον εμπιστεύεσαι. Τέλος, εάν αισθάνεσαι ότι το άγχος σου σε κυριεύει, μην διαστάσεις να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο, καθώς θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει κατάλληλα για το πως να διαχειριστείς μια κρίση άγχους.
 • Μάθε να λες όχι. Αυτό λοιπόν, συνδέεται άμεσα με τα όρια που έχεις ως άνθρωπος. Έτσι, θα πάψεις να ικανοποιείς τους άλλους και θα δείχνεις σεβασμό προς τον εαυτό σου. Το αποτέλεσμα ; θα κάνεις ό,τι πραγματικά θέλεις, χωρίς να καταπιέζεσαι και να στρεσάρεσαι.
 • Νιώσε ισχυρός/ή εστιάζοντας στον εαυτό σου. Χτίσε την αυτοπεποίθησή σου από μέσα προς τα έξω. Ξεκίνα δηλαδή, να διαβάζεις άρθρα, βιβλία, περιοδικά, παρακολούθησε εκπαιδευτικές ταινίες και βρες κάποιο χόμπι. Απόλαυσε και υιοθέτησε την συνήθεια, να γίνεις η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου, καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης. Το αποτέλεσμα είναι η  καλύτερη επαφή με τον εαυτό σου και η άμεση αυτοφροντίδα που θα σε κάνει να νιώθεις πιο σίγουρος/η για τον εαυτό σου.

 

Βγάλε από την ζωή σου τοξικές συνήθειες & τοξικούς ανθρώπους

Μερικές φορές, ο λόγος που νιώθουμε άγχος και αρνητικά συναισθήματα, έχει να κάνει με τις συνήθειες μας και με τους ανθρώπους που έχουμε στον στενό μας κύκλο. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουμε κοντά μας, μας επηρεάζουν σημαντικά.

Εάν έχεις κοντά σου ανθρώπους που φέρονται με σεβασμό, αξιοπρέπεια και έχουν στόχους και όνειρα, είναι κάτι το οποίο θα εμπνεύσει και εσένα τον ίδιο. Ενώ όταν περιβάλλεσαι από άτομα που έχουν κακές συνήθειες, κακούς τρόπους συμπεριφοράς, που παραπονιούνται συνεχώς και φέρονται χωρίς σεβασμό προς εσένα και τους συνανθρώπους τους, αυτό θα σου προξενήσει σύγχυση, αρνητικότητα και μπέρδεμα, δεν θα σε ωφελήσει σε κανένα τομέα της ζωής σου.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε τους ανθρώπους που θα έχουμε στον περίγυρο μας με βάση το αν είναι τέλειοι. Σε όλους μας συμβαίνει να έχουμε μια περίοδο της ζωής μας που είμαστε πιο αρνητικοί, αγχωμένοι και “γκρινιάρηδες”. Αυτό όμως, είναι τελείως διαφορετικό από τους ανθρώπους οι οποίοι διακατέχονται από διαρκή αρνητικότητα, υπερβολικό εγωισμό, δεν δέχονται τα όριά σου και τα θέλω σου, δεν σε ακούν και το σημαντικότερο, που δεν δείχνουν σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους.

Επομένως, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας, πρέπει να μας προξενούν ηρεμία, χαλάρωση, χαρά, έμπνευση και να μας συμβουλεύουν καλοπροαίρετα, χωρίς κακία ή ζήλια.

Εκτός από τους τοξικούς ανθρώπους, συχνά υιοθετούμε και τοξικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Κάποιες από αυτές είναι :

 • Υπερβολική χρήση του κινητού και ειδικά των social media
 • Ανθυγιεινή διατροφή
 • Μη ποιοτικός ύπνος

Αλλά και τοξικές σκέψεις όπως:

 • Υπερβολική αξία στο παρελθόν
 • Εμμονή με την τελειότητα
 • Θυματοποίηση του εαυτού μας
 • Εστίαση στην επιτυχία των άλλων
 • Εξάρτηση από την γνώμη των άλλων

Εντόπισε λοιπόν, χωρίς να εθελοτυφλείς σε τι υστερείς & τι μπορείς να βελτιώσεις είτε λίγο είτε αρκετά.

Αρχικά, δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα που ταιριάζει σε εσένα και τις ανάγκες σου που συμπεριλαμβάνει σωστή διατροφή και ύπνο, βάλε στην ζωή σου την γυμναστική οποιουδήποτε είδους και διαχειρίσου με μέτρο την χρήση του κινητού και των social media.

Έπειτα, λάβε σοβαρά υπόψη τις τοξικές σκέψεις που ενδέχεται να κάνεις, και ψάξε μέσα σου είτε μόνος/η, είτε με την βοήθεια ενός ψυχολόγου τι ευθύνεται και από που ξεκινούν αυτές οι σκέψεις.

 • Ξεκίνα να εκφράζεις τα συναισθήματα σου και να μιλάς ακριβώς για αυτό που θέλεις χωρίς να δικαιολογείσαι.
 • Κατανόησε ότι το τέλειο δεν υπάρχει και αγκάλιασε την μοναδικότητα σου.
 • Μην εστιάζεις στο παρελθόν σου. Είναι μάταιο, καθώς δεν αλλάζει. Μάθε από αυτό και εστίασε στο τώρα.
 • Μάθε να θαυμάζεις, χωρίς να θέλεις αυτό που έχει ο άλλος.
 • Οραματίσου την ζωή που θέλεις να κάνεις, και ξεκίνα τώρα το lifestyle που απαιτείται για να πετύχεις τον στόχο σου. Αγάπησε την διαδικασία που απαιτείται για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις και μην εστιάζεις μόνο στο τελικό αποτέλεσμα.

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, έτσι φαντάσου και εσύ ότι κάθε μέρα που περνά, χρειάζεσαι μια δόση φροντίδας, σκέψεων ευγνωμοσύνης και χαράς για όσα έχεις, ξεκούρασης, δημιουργικότητας, μιας βόλτας στην φύση. Προσπάθησε λοιπόν, να προσφέρεις στον εαυτό σου όλα όσα χρειάζεται. Θα δεις ότι όταν σε βάζεις προτεραιότητα, ξεκινά η αυτοεκτίμηση και σύντομα η αυτοπεποίθηση. Όλα ξεκινούν από εσένα, και ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις.


 

Εικόνες:

Εικόνα εξώφυλλου

Εικόνα 1

Εικόνα 2

Εικόνα 3

Εικόνα 4

Εικόνα 5

 

 

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *