Ο σωστός καθαρισμός των πινέλων, είναι πολύ σημαντικός για την αποφυγή μολύνσεων στο δέρμα, αφού η ποσότητα του foundation, της πούδρας ή όποιου άλλου προϊόντος που συσσωρεύεται στο πινέλο σου δημιουργεί το τέλειο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Όλα αυτά μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξουν σε ακμή, έρπη ή ακόμη και σοβαρές δερματικές παθήσεις όπως είναι ο σταφυλόκοκκος.
Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι να στεγνώνεις τα πινέλα σου με τον σωστό τρόπο, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορείς να τα καθαρίσεις σωστά !
Συχνότητα καθαρισμού των πινέλων
Η απάντηση ίσως να μην σου αρέσει, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα πινέλα τα οποία έρχονται σε επαφή με υγρά προϊόντα όπως το foundation και το concealer πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση, καθώς μπορούν να αποτελέσουν πολύ πιο εύκολα εστία μόλυνσης. Το ίδιο ισχύει και για τα beauty blender, τα οποία πρέπει να σαπουνίζονται μετά από κάθε χρήση και να στεγνώνουν σε ανοιχτό χώρο και όχι π.χ. μέσα σε ένα συρτάρι, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα.
Τα υπόλοιπα πινέλα τα οποία χρησιμοποιούνται για πουδρένια προϊόντα όπως είναι η πούδρα και το ρουζ, καλό είναι να πλένονται μια φορά την εβδομάδα, ειδικά αν τα χρησιμοποιείς συχνά.
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι πάντα καθαρά τα πινέλα, όταν χρησιμοποιούνται από άτομα που έχουν ενεργή ακμή, καθώς είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί είτε κάποια μόλυνση, είτε να επιδεινωθούν τα σπυράκια από πιθανά μικρόβια που έχουν τα πινέλα.
Τι να χρησιμοποιήσω για να καθαρίσω τα πινέλα μου ;
Στο εμπόριο, πλέον υπάρχουν αμέτρητες επιλογές με ειδικά σαπούνια καθαρισμού πινέλων, τα οποία καθαρίζουν σε βάθος τα πινέλα, ενώ παράλληλα τα βοηθούν να διατηρούνται μαλακά.
Εάν παρόλα αυτά έχεις πιο χαμηλό buget, μπορείς να προμηθευτείς μια μπάρα σαπουνιού από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ ! Πρόκειται για μια οικονομική και αποτελεσματική λύση, που σίγουρα θα καθαρίσει πολύ καλά τα πινέλα σου. Μάλιστα, μπορείς να προτιμήσεις κάποιο αντιμικροβιακό σαπούνι, για παράδειγμα detol ώστε να έχεις καλύτερη αντιμικροβιακή δράση.
Τέλος, μπορείς μια φορά τον μήνα να βάζεις λίγο conditioner πάνω στις τρίχες των πινέλων που τις αισθάνεσαι πιο σκληρές και δύσκαμπτες απ’ ότι συνήθως.
Τρόπος καθαρισμού & αποθήκευσης πινέλων
Τα βήματα είναι τα εξής:
- Βρέξε το πινέλο σου με φορά προς τα κάτω ώστε να μην ανακατευτούν οι τρίχες, και για να αποφύγουμε την υγρασία στην κόλλα του πινέλου (καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεκολλήσουν τρίχες).
- Ξεκίνα να σαπουνίζεις το πινέλο σου απαλά και κυκλικά, είτε πάνω στην μπάρα σαπουνιού, είτε πάνω σε υγρό καθαριστικό.
- Αν υποψιάζεσαι πως υπάρχουν ακόμα υπολείμματα μακιγιάζ και ρύπων στις τρίχες, επανάλαβε τη διαδικασία. Αν όχι, πίεσε τις τρίχες απαλά να φύγει η περίσσεια νερού και ταμπονάρετε με μια απαλή, καθαρή πετσέτα.
- Τέλος, τοποθέτησε τα πινέλα σου με φορά προς τα κάτω πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.
Όταν τα πινέλα σας στεγνώσουν εντελώς, αποθηκεύστε τα σε ένα κουτί ή νεσεσέρ το οποίο θα έχετε φροντίσει να απολυμαίνετε τακτικά – μην ξεχνάτε πως έρχονται σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα σας και έτσι, ο καθαρισμός και η σωστή υγιεινή τους έχουν τεράστια σημασία για την υγεία του δέρματός σας!
Πηγή εικόνων:
Προφίλ
