Σήμερα γιορτάζουμε την κοίμηση της Θεοτόκου, όμως τι ακριβώς γνωρίζουμε για αυτήν την σημαντική μέρα;

Από που να ξεκινήσει κανείς και από που να τελειώσει γι’ αυτή τη σημαδιακή ημερομηνία της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού.

Ιστορικά, η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Η ίδια πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της 3 μέρες πριν. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Είναι τόσο σημαντική η Παναγία για τον Χριστιανισμό και για τον Ελληνισμό όπου αυτήν την ημέρα, 15 Αυγούστου, γιορτάζεται από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο χωριό της Ελλάδος με λιτανεία, περιφορά της εικόνας και πανηγύρια.

Τέτοια είναι η λατρεία της σε ολόκληρη την Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο της έχουν χαρίσει …χίλια προσωνύμια. Ενδεικτικά, λίγα από τα πιο σημαντικά είναι, η Παναγία της Τήνου, η Παναγία η Σουμελά, η Παναγία η Ολυμπιώτισσα, η Γοργοεπήκοος, η Φοβερά προστασία, κλπ. Τέλος, στο πέρασμα των αιώνων τα θαύματα της είναι άπειρα και αυτό μαρτυρούν τα χιλιάδες αφιερώματα (τάματα) στις εικόνες της, στις κατά τόπους εκκλησιές. Μεγάλη προστάτιδα του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Δυστυχώς, φέτος, ο εορτασμός θα περιοριστεί στην πανηγυρική θεία λειτουργία και μόνο, λόγω Covid-19.

Συντάκτης: Φαίδρα Γκανάκη

No Comments Yet

Comments are closed

Το Pretty Dose
περιοδικό pretty dose

Περιοδικό για την μόδα, την ομορφιά, την ευεξία, την προσωπική φροντίδα, την διακόσμηση, τα ταξίδια και για όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους!

Διευθύντρια & Υπεύθυνη Έκδοσης:
Χριστιάννα Πίτη

Ιδιοκτησία, Branding & Διαχείριση:
Leading Brands Agency

Αρέσει σε %d bloggers: