Lifestyle Ταξίδια

Γιατί να επιλέξω τις κρουαζιέρες για τις διακοπές μου;

Μοιραστέιτε το!

Το καλοκαιράκι πλησιάζει και πολλοί σκέφτονται έστω νωχελικά τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Οι κρουαζιέρες είναι στα πάνω τους τα τελευταία χρόνια και σκέφτομαι για ένα τέτοιο ταξιδάκι. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά χωρίς τη περιττή ταλαιπωρία ενός συμβατικού ταξιδιού. Οι τιμές είναι προσιτές, υπάρχει ποικιλία και επισκέπτομαι πολλούς προορισμούς σε ένα ταξίδι. Να δούμε όμως λίγα πράγματα για τις κρουαζιέρες πριν φτάσουμε στη τελική επιλογή.

Τι είναι οι κρουαζιέρες;

Κρουαζιέρα είναι ένα ταξίδι αναψυχής με κρουαζιερόπλοιο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα πλωτό ξενοδοχείο που προσφέρει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα κανονικό ξενοδοχείο. Το τουριστικό ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο είναι ένα προκαθορισμένο και καλά οργανωμένο ταξίδι. Ακολουθεί ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, το λιμάνι και την ώρα αναχώρησης. Περιλαμβάνει τα λιμάνια που θα προσεγγίσει, τις ώρες παραμονής εκτός πλοίου και τον ακριβή χρόνο επιστροφής. Οι τουρίστες  ακολουθούν αυστηρά αυτό το πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μέσα στο κρουαζιερόπλοιο ακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Οι τέσσερις πυλώνες για την προσέλκυση της κρουαζιέρας  είναι η ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία και η ψυχαγωγία.

Τι περιλαμβάνουν τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια;

Τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια λειτουργούν περισσότερο ως ξενοδοχείο παρά σαν μέσω μεταφοράς. Η «κρουαζιέρα της πολυθρόνας» και το «κρουαζιερόπλοιο – πλωτός οίκος ευγηρίας» που ήταν τα χαρακτηριστικά της κρουαζιερόπλοια των προηγούμενων δεκαετιών μετεξελίσσεται σε «κρουαζιέρα δράσης» και το κρουαζιερόπλοιο σε χώρο πολυδύναμης δραστηριότητας. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας έχει καταστήσει σήμερα την κρουαζιέρα προσιτή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Δεν υπάρχει πλέον ένας χαρακτηριστικός τύπος ανθρώπου που κάνει κρουαζιέρα. Από τους πλούσιους και διάσημους, μέχρι και “την οικογένεια της διπλανής πόρτας”,απολαμβάνουν την κρουαζιέρα σήμερα.
Έχει παύσει πλέον να επικρατεί η στερεοτυπική εικόνα ότι η κρουαζιέρα συνδέεται με την «τρίτη ηλικία». Η σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα άλλαξε ριζικά τον τελευταίο αιώνα.

Ποιοι οι λόγοι ανάπτυξης της;

Οι λόγοι για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που προτιμούν ένα πακέτο κρουαζιέρας για τις διακοπές τους είναι πολλοί. Οι βασικότεροι είναι:
•Η ανάπτυξη της τεχνολογίας
•Η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων
•Ο σύγχρονος τρόπος ζωής
•Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου
•Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
•Ο ανταγωνισμός των ναυτιλιακών εταιρειών

Ιστορική αναδρομή:

Η πρώτη απόπειρα για την οργάνωση κρουαζιέρας έγινε το 1835. Ο συντάκτης της εφημερίδας “Shetland Journal” γράφει ένα άρθρο στο οποίο προτείνει να οργανωθούν κρουαζιέρες στην Ισλανδία και στις Νήσους Φερόε το καλοκαίρι και στην Ισπανία το χειμώνα. Το 1867 το “Quaker City” πραγματοποίει το ταξίδι που είναι η πρώτη κρουαζιέρα. Αφετηρία του ταξιδιού ήταν η Νέα Υόρκη και το πλοίο πήγε στην Ευρώπη και στους Αγίους Τόπους. Το 1891 ο Άλμπερτ Μπαλλίν πρότεινε πρώτος την διεξαγωγή ταξιδιού αναψυχής με πλοίο. Η πρώτη κρουαζιέρα ήταν μια δίμηνη διαδρομή στο πολυτελές πλοίο Αουγκούστα Βικτόρια. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια κρουαζιέρα διαρκεί 335 μέρες, δηλαδή 11 μήνες. Ξεκινάει στις 6 Μαρτίου 2010 από την Σιγκαπούρη και ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου 2011 στο ίδιο λιμάνι. Το κρουαζιερόπλοιο που πραγματοποίησε το ταξίδι ήταν το  Spirit of Oceanus.

Χαρακτηριστικά της κρουαζιέρας:

Υπάρχουν πέντε ειδικά χαρακτηριστικά της κρουαζιέρας που ελκύουν τους ταξιδιώτες:

  1. Οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ποικίλους τόπους σε σύντομο
    χρονικό διάστημα χωρίς τα προβλήματα των άλλων τρόπων ταξιδιού και με λιγότερο
    κόστος.
  2. Τα πλοία είναι αυτόνομα.
  3. Τα κρουαζιερόπλοια έχουν διευθυντή κρουαζιέρας και προσωπικό αποκλειστική λειτουργία των οποίων είναι να βεβαιώνονται ότι οι επιβάτες περνάνε ευχάριστα το χρόνο τους.
  4. Υψηλής ποιότητας φαγητό σερβίρεται με ένα κομψό στυλ.
  5. Ο καθένας αρχίζει και τελειώνει τις διακοπές του την ίδια μέρα

Ιδιαιτερότητες:

Το προϊόν της κρουαζιέρας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως είναι οι παρακάτω:
•Είναι άυλο τουριστικό προϊόν, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να το εξετάσει πριν το επιλέξει.
•Υπάρχει εποχικότητα των τουριστικών υπηρεσιών. Οι τουρίστες επιλέγουν τις διακοπές τους σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και όχι όλο το χρόνο. Η πραγματοποίηση μιας κρουαζιέρας επηρεάζεται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να αναβληθεί μια προγραμματισμένη κρουαζιέρα .
•Η αλληλεξάρτηση των τουριστικών υπηρεσιών, που σημαίνει ότι υπάρχει η
αναγκαιότητα να συνδυαστούν πολλές τουριστικές υπηρεσίες για την κατανάλωση.
•Το υψηλό κόστος για την παραγωγή τουριστικών υπηρεσιών.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε τους τύπους κρουαζιέρας έτσι ώστε να επιλέξουμε τον ιδανικό για εμάς. Αλήθεια, εσείς θα επιλέγατε ή έχετε κάνει διακοπές σε κρουαζιερόπλοιο; Αν ναι, ποιες ήταν οι εμπειρίες σας;

 

Προφίλ

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *