Eco Οικολογία

Γιατί απαγορεύτηκαν τα πλαστικά καλαμάκια;

Μοιραστέιτε το!

Απο τον περασμένο Ιούλιο του 2021 η χώρα μας επισήμως όφειλε να μειώσει τη κατανάλωση πλαστικού. Φυσικά, όσοι δεν ακολουθούσαν είχαν το πρόστιμο στο τσεπάκι. Μου το είπε ένας συνάδελφος στη δουλειά. Νόμιζα πως μου κάνει πλάκα ο συνάδελφος (ή η κυβέρνηση σε όλους μας). Μόνο τα πλαστικά καλαμάκια μολύνουν το περιβάλλον;  Γιατί δεν απαγορεύουμε τα πλαστικά ποτήρια; Και τώρα τι;  Με τι αντικαθιστούμε το πλαστικό καλαμάκι; Αυτά και άλλα πολλά σκεφτόμουν όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι άλλωστε.

Πλαστικό και περιβάλλον:

Άραγε πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι τη πλήρη διάσπαση του πλαστικού υλικού; Οι εκτιμήσεις για την αποδόμηση του είναι πολλές. Κάποιες απο αυτές φτάνουν και τα 500 χρόνια. Το περιβάλλον απορροφάει τα πρόσθετα υλικά του πλαστικού και προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Η καύση των πλαστικών εκκρίνει τοξικά αέρια (όπως οι διοξίνες). Τα άγρια ζώα, ενώ ψάχνουν για τροφή, τραυματίζονται απο τα πλαστικά που βρίσκουν στο έδαφος ή σε κάποιες περιπτώσεις πεθαίνουν.

Στη θάλασσα οι ρυθμοί διάσπασης του πλαστικού είναι πιο αργοί. Μια σακούλα στη θάλασσα, αποτελεί κίνδυνο για ψάρια, χελώνες, δελφίνια αλλά και για άλλα είδη. Οι σακούλες μοιάζουν πολύ με μέδουσες και έτσι τις τρώνε. Αν φτάσει στο βυθό, η σακούλα νεκρώνει τη περιοχή την οποία καλύπτει. Απο το πλαστικό, εκρέουν επικίνδυνα χημικά στο χώμα και στο νερό.

Γιατί το πλαστικό καλαμάκι; 

Γιατί θα μου πείτε να ξεκινήσουμε απο τα καλαμάκια; Μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσουμε απο κάπου. Το καλαμάκι, αν και μικρό, δεν σημαίνει πως είναι λιγότερο επικίνδυνο. Όσο πιο μικρό είναι το πλαστικό, τόσο δυσκολότερο είναι να ανακυκλωθεί. Δυστυχώς, οι ωκεανοί δέχονται πολλά σκουπίδια που αν δεν τα φάνε τα ζώα, θα καταλήξουν στο τραπέζι μας. Βέβαια, αυτή η απαγόρευση δεν είναι είναι ενιαία στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. Όπως ισχύει σε όλες τις άλλαγές, έτσι και αυτή είναι σταδιακή. Η  Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904/ΕΕ λέει πως μέχρι το 2029 θα πρέπει να έχουν συλλέξει το 90% των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης.

Εναλλακτικές λύσεις: 

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αντί της χρήσης των πλαστικών. Ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός, υπάρχουν 4-5 διαφορετικές επιλογές.

  1. Χάρτινα καλαμάκια:

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια μιας χρήσης τα βρίσκουμε παντού. Το καλό είναι πως τα χάρτινα καλαμάκια διαλύονται τελείως σε 90 περίπου μέρες. Βέβαια, διαλύονται εξίσου και όταν αργεί κάποιος να πιεί τον καφέ του. Να πω πως αυτά τα καλαμάκια χρησιμοποιούνταν στο 1900, πρίν γίνουν διάσημα τα πλαστικά. Βέβαια η γεύση χαρτιού καθώς πίνεις τον καφέ σου δεν είναι και η καλύτερη, αλλά προέχει το περιβάλλον.

       2. Μεταλλικά καλαμάκια:

Εντάξει, το μεταλλικό καλαμάκι δεν είναι και η πρώτη επιλογή που σκέφτεσαι, αλλά υπάρχει σαν επιλογή.  Θα βρείς απο αλουμίνιο, τιτάνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία είναι ανθεκτικά υλικά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μεταλλικά καλαμάκια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις πολλές φορές (έχουν μαζί και ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού). Η γεύση είναι λίγο περίεργη, αλλά όλα μια συνήθεια είναι. Αν το δοκιμάζεις για πρώτη φορά, δοκίμασε το σε κρύα ποτά ή ροφήματα.

        3. Γυάλινα καλαμάκια:

Το γυαλί είναι μια πολύ δημοφιλής εναλλακτική λύση. Μπορείς να το πλύνεις  εύκολα (ακόμη και σε πλυντήριο πιάτων), δεν σου αφήνει περίεργη γεύση και συμβάλλεις στη προστασία του περιβάλλοντος. Το γυάλινο καλαμάκι είναι εύθραυστο και θέλει προσοχή, όμως ανακυκλώνεται.  Μαζί τους, θα βρείς και βουρτσάκια καθαρισμού.

      4. Καλαμάκια απο Baboo/ ξύλινα:

Μια ακόμη επιλογή είναι αυτά απο baboo ή ξύλινα καλαμάκια. Για τη κατηγορία αυτή δεν έχω να πω πολλά καθώς δεν τα έχω δοκιμάσει. Δεν υπάρχει ποικιλία αλλά όποιος τα προτιμά, τα αγοράζει και αυτά μαζί με βουρτσάκι καθαρισμού. Έχουν επίσης και τη δική τους θήκη για να παίρνετε μαζί σας.

       5. Απο διάφορα άλλα υλικά:

Αυτή η κατηγορία περιέχει αυτοσχέδια καλαμάκια μιας χρήσης. Αυτά είναι σοκολατένια καλαμάκια, που μαζί με τον καφέ, το κακάο σας, τρώτε και αυτά. Τα θεωρώ κάτι παραπάνω στο ρόφημα σας, όπως το κερασάκι στη τούρτα. Κάποια στιγμή όμως θα χρειαστεί να πιείτε απο το ποτήρι ή να ζητήσετε ένα δεύτερο. Τα δοκίμασα σε ζεστή σοκολάτα και ήταν απίστευτα. Κάτι άλλο που είδα αλλά δεν σας το συστήνω, είναι τα μακαρόνια για παστίτσιο που χρησιμοποιούνται για καλαμάκια. Βέβαια, ίδια τύχη με τα χάρτινα έχουν, αλλά δεν θα σου άρεσε ένα μακαρόνι να λιώνει στον καφέ σου.

Μπόνους πρόταση, είναι να μη χρησιμοποιείτε καλαμάκι. Και καλό στο περιβάλλον κάνετε αλλά και δεν τρώτε τον χρόνο σας να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Η συνήθεια βέβαια δύσκολα κόβεται και το συνιστώ σε 2 κατηγορίες ανθρώπων. Η πρώτη, είναι αυτοί που δεν πάνε σε καφέ και σε bar. Η δεύτερη, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόβλημα να πιούν απο “κοινόχρηστο” ποτήρι.

Λένε πως άρχισαν να επανεμφανίζονται τα πλαστικά καλαμάκια στην αγορά, αλλά εσείς θα τα προτιμούσατε; Αφήστε τις απαντήσεις σας στα σχόλια. Μέχρι το επόμενο άρθρο, να περνάτε καλά και να προστατεύετε όσο μπορείτε το περιβάλλον.

 

Προφίλ

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου
Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Είμαι η Βαλεντίνα. Γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Θεσσαλονίκη, όντας φοιτήτρια εκεί. Λίγο κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρεαλίστρια και οργανωτική. Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Με εκνευρίζουν τα κακογραμμένα κείμενα και οι άνθρωποι που θέλουν να επιβάλλονται. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *